Fietsverslag Vaals 10-04-2019

Vandaag stonden er om 10.00 uur maar liefst 13 coureurs aan het vertrek. Het was zonnig en droog weer, maar met een harde en heel koude N/O wind en slechts 10 Gr., wel ontzettend koud fietsweer. Het zou in de loop van de dag met volop zon echter niet meer dan 13 Gr. kunnen worden.
De deelnemers vandaag waren: Wino, Theike, Jan, Michel, René, Jos, Jo, Ger, Piet, Martin en de drie gastrijders Jos H., Thei L., en Jo P. Afwezig zonder kennisgeving waren Nico en Frans. Jan had zijn defecte zadel met veel moeite zelfstandig maar toch vakkundig kunnen repareren en was hier zeer trots op.
Met de felle koude wind, was het vandaag zaak, om zoveel als mogelijk haaks op de wind te fietsen. Er volgde overleg tussen Michel en Piet over het te fietsen parcours en na korte tijd waren ze er uit. Het zou vandaag een rondje Zuid Limburg worden waarbij zoveel als mogelijk rekening gehouden werd met de wind. We vertrokken met het koningskoppel Piet en Ger op kop naar Beek. Hier namen we bij het Lampenpaleis, de weg naar het vliegveld. De wind stond gunstig en dus ging het goed vooruit. Via Meersen fietsten we richting Maastricht en vandaar via de achterkant van het MVV stadion naar Bemelen en Antonius bank.
Via Cadier en Keer kwamen we op de rijksweg naar Margraten. Nu stond gedurende de nodige kilometers de wind op kop en door het vals plat was het een zwaar stuk. Piet en Ger waren echter in een blakende vorm en bleven ook hier op kop fietsen.
In Margraten namen we het fietspad langs de rijksweg naar Hoogcruts, en vanaf hier ging het naar Slenaken. Het viel ons op dat er op veel plaatsen wegwerkzaamheden plaatsvonden, waardoor we herhaaldelijk het fietspad moesten verlaten. Het was vanaf hier gedurende een groot deel van het parcours dan ook geen meter vlak en Piet en Ger hadden er duidelijk zin in. We verlieten Nederland en kwamen in Teuven.
Michel was hier naar voren gekomen om de koppositie over te nemen, maar dat ging volgens Theike te snel, waardoor er weer gas terug genomen werd. Op de beklimming naar Homburg ging Thei zich testen, en hij fietste dan ook in hoog tempo voor de groep uit naar boven.
Vervolgens nam Piet weer de leiding en samen met Martin voerde hij ons via een lange beklimming naar Volkerich en Gemmenich. Hier fietsten we via de beklimming van de Vaalserberg naar het Drielandenpunt. Op deze beklimming was Michel in zijn element en trapte dan ook stevig door. Boven op de berg werd er gewacht zodat iedereen weer kon aansluiten.

Om 12.30 uur waren we na 54 km op ons pauze adres, genaamd: De Zwarte Madonna, een voormalig klooster nabij Vaalsbroek. Diverse coureurs waren hier nog nooit geweest. We namen in het bijzonder sfeervolle inpandige restaurant plaats aan een grote tafel (pal voor een voormalige biechtstoel). De ruimte was heel kerkelijk aangekleed en de muren waren dan ook geheel volgehangen met oude religieuze prenten en grote kerkbeelden. We bestelden allen koffie met vlaai dat door Michel werd afgerekend. Dit als traktatie voor zijn verjaardag van afgelopen week.

Na de pauze zijn we om 13.10 uur weer vertrokken met wederom Piet als onze gids. We beklommen nu gezamenlijk de achterkant van de Camerig en hier veroverde Piet weer punten voor de bergprijs. Dan met Piet op kop onderaan de Camerig via een geaccidenteerd parcours naar Mechelen. Hier kwamen we op het ons bekende parcours en ging het bij een gunstige wind, met eerst Jos en daarna Jo P en Jos H als kopmannen op hoge snelheid via Wittem en Wijlre naar Valkenburg en Meersen. Hier nam Jo P de leiding en fietsten we naar Schietecoven Vervolgens ging het met Jos H en Wino op kop en met de wind vol op kop naar Catsop en Elsloo. Hier namen we afscheid van de Elsloo'se coureurs en ging het terug naar Stein.

Om +/- 14.50 uur waren we weer terug in Stein. Het was vandaag weer een heel mooie rit over een prachtig en zeer geaccidenteerd parcours, waarbij we wat de wind betreft, heel gunstig gereden hebben. De gereden afstand bedroeg 96 km. We hebben vandaag als groep heel voorbeeldig samen gereden. Dank aan Piet en Michel voor het uitzetten van dit mooie parcours. Ook vandaag zijn er door onze fotograaf Michel weer mooie foto's gemaakt.
Michel bedankt hiervoor.

Groetjes, René

foto: