Fietsverslag 7-8-2019  Rit naar Lommel (B)

Vanmorgen om 9 uur stonden 10 coureurs aan het vertrek.
De deelnemers waren: Jan, Jo, Martin, René, Ger, Piet, Theike, Frans en gastrijders Jo P. en Jos H. Het was vanmorgen bewolkt, en met een temperatuur van 18 graden toch nog lekker fietsweer. Maar de weersvoorspelling was gunstig, vandaag wederom geen regen en een oplopende temperatuur tot wel dik 23 Gr. Wel stond er een vrij harde wind (windkracht 4) uit de richting W. Jo stond aan het vertrek met een nieuwe fiets, een testmodel (E-bike) met ondersteuning tot 26 km/h. Die ondersteuning was voor onze groep te weinig, waardoor Jo geen gebruik kon maken van de ondersteuning.
Er werd besloten om een tocht met de wind op kop richting het westen te maken. Jan opperde de gedachte om via verkeersluwe boswegen naar het Belgische Lommel te fietsen. Piet werd benoemd tot wegkapitein. We vertrokken met Piet en Ger op kop richting As, en daarna naar Opglabbeek.
Hier nam Theike de kop over van Ger en samen met Piet ging het nu kris kras door de Belgische bossen. Piet had de leiding en dankzij de bossen was er van een flinke wind niet veel te merken. Jo P. verliet hier de groep en ging alleen huiswaarts. Toen we uit de bossen kwamen pakte Frans de leiding en nu ging het hard vooruit over de landbouw wegen richting Lommel. Plotseling moesten we stoppen vanwege een lekke band van Frans.
Na het vervangen van de achterband ging het verder richting Hechtel/Eksel. Piet wilde naar de nieuwe fietsrotonde waar je kon fietsen tot boven de bomen. Boven op het hoogste punt van de rotonde werd er even gestopt voor het maken van een foto. Dan door naar Lommel en kwamen we bij het Duitse kerkhof uit. Het kerkhof is het grootste Duitse militair kerkhof buiten Duitsland in Europa en hier liggen 38.500 gesneuvelde militairen uit de tweede wereldoorlog en 500 gesneuvelden uit de eerste wereld oorlog begraven. Voor iedere twee soldaten is er meestal één kruis. Het is een heel groot terrein van 16 ha en het is heel indrukwekkend om dit te zien. Dan door naar Lommel, waar we moesten aanschuiven in de broodjeszaak Panos, want het was er heel druk, ook vanwege het late tijdstip dat we er waren.
Het was inmiddels 12.00 uur en we hadden 72 km gefietst. We moesten lang in de rij staan voor we ons welverdiende broodje konden bemachtigen. De coureurs namen plaats op een bankje voor de winkel en hadden zo een prima uitzicht op het winkelend publiek. Ger en Frans waren vandaag onze oppassers en hielden dan ook continue onze fietsen in het oog.

Na een pauze van driekwartier gingen we weer op pad richting het kanaal. Met Martin op kop ging het nu hard vooruit. Bij het kanaal was er eerst een plaspauze en daarna fietsten we onder leiding van Martin goed door. Dan kwam Jos aan de leiding en fietsten we met de wind schuin van voren via Bocholt naar Bree. Daar was er een lekke band voor Theike. Dan naar Tongerlo. Hier konden we niet langs het kanaal en dus werd er gekozen voor de bosrijke omgeving van Opoeteren.
Met nog altijd Jos H. aan de leiding kwamen we in Dilsen en vandaar in Stokkem.
Via het veer van Berg a/d Maas en Urmond kwamen we om 15.15 uur na 136 km weer in Stein.
Het was vandaag een lange fietsdag over een mooi parcours, waarbij we goed samen gereden hebben.

Gr. René