Fietsverslag Alken 24-7-2019Vanmorgen starten we met 7 coureurs om 8.00 uur. Dit vanwege de tropische hitte van 38 Gr. die voor vandaag op de planning stond. De bedoeling was dat we om 13.00 uur weer terug zouden zijn.
De 7 deelnemers waren: Piet, Rene, Martin, Jan, Ger, Frans en gastrijder Jo P. Piet had het voorstel om naar het Belgische Alken te fietsen en dus waren we er snel uit over het vandaag te fietsen parcours, en waarbij Piet als wegkapitein zou optreden.
We vertrokken met Piet en Ger op kop via de brug over Maas en Kanaal richting Maasmechelen en daarna via het fietspad langs het kanaal naar Uikhoven. Piet fietste natuurlijk via een grote omweg met redelijk weinig vals plat naar Alken, want bij de pauze wilde hij minimaal 60 km op de teller hebben staan.
De route voerde ons via een bosrijke omgeving naar Gellik, Eigenbilzen en Beverst. Daarna fietsten we via diverse kleine dorpjes verder. Continue reden we langs peren- en appelboomgaarden. Via vele van ons onbekende en glooiende weggetjes reden Piet en Ger. in een strak tempo op kop, waarbij Piet dus onze wegkapitein was en de route bepaalde. Daarna ging het richting Alken. Na meer dan 2 uur gefietst te hebben kwam uit de groep heel vaak de roep om pauze.
Om 10.15 uur en na 55 km waren we in het centrum van Alken en konden we op het terras van onze vaste pauzeplaatsen. We konden hier geen vlaai krijgen, dus ging Piet op zoek naar een bakker. We bestelden koffie of cola die we gelijk moesten afrekenen.
Piet kwam terug met een fruitvlaai en een halve rijsten vlaai. Na weer veel 'stomme kal' vulden we onze bidons en gingen om 10.50 uur bij een temperatuur van 35 Gr. weer op pad richting Stein.
Piet zou de kortste weg nemen had hij beloofd en dat deed hij ook. Het ging nu niet zo hard vanwege de tropische temperatuur. Na een goed uur fietsen kwam Frans zonder water te zitten. We hielden een vrouw aan die de bidons van Frans en Ger vulde. De kopmannen voerden ons via een mooie route naar Diepenbeek.
Het tempo dat Piet samen met Ger. ontwikkelde was hoog genoeg in deze tropische omstandigheden. Er werd dan ook zelden gepraat in de groep, want we hadden onze adem nodig om de kopmannen te kunnen bijbenen bij deze extreme temperaturen van 38 Gr. Via Zutendaal kwamen we bij de steile afdaling van de Duivelsberg in Obgrimbie, en daarna ging het naar Maasmechelen en vandaar ging het terug naar Stein, alwaar we om +/- 13.10 uur arriveerden.
De gereden afstand bedroeg 108 km en Piet en Ger hadden bijna de gehele terugweg op kop gereden.
Het was vandaag een geslaagde rit over een mooi maar ontzettend warm parcours, uitgezocht door onze wegkapitein.
Piet namens de groep dank hier voor.

 

Groetjes, René