Fietsverslag: Sluizen 24 april 2019   

Vanmorgen was het zonnig en licht bewolkt en stonden er toch nog 11 coureurs aan het vertrek. Dit ondanks het feit dat er een aantal coureurs naar Spanje (Salou) vertrokken waren, om daar op hoogtestage hun vorm verder aan te scherpen.
De temperatuur was om 9.00 uur al 18 Gr, dus korte broeken weer. Wel stond er een sterke Zuiden wind. Nico was echter de enige coureur die ondanks het mooie weer toch maar een warm vest met lange mouwen en een lange koersbroek had aangetrokken.
De deelnemers waren Jo, Martin, Wino, Nico, René, Theike, Piet, Jan, Ger en de gastrijders Jos H. en Jo P.
Jan maakte kenbaar dat hij om 12.00 uur terug moest zijn en dus onderweg zou afdraaien. Ger werd gecondoleerd met het overlijden van zijn moeder. Vervolgens werd er gezamenlijk besloten om een tocht richting het Belgische Sluizen te fietsen en zodoende tegen de wind in te vertrekken. Piet was wederom onze gids. Met Ger en Piet op kop vertrokken we via Elsloo binnendoor naar Oud Geulle.
Dan via het nieuwe fietspad naar Bunde en vervolgens via de sluis in Borgharen naar Maastricht.
De felle wind stond op kop waardoor het soms moeilijk fietsen was. Piet bleef echter onverstoorbaar samen met Ger op kop fietsen want hij was onze gids. Vanaf Maastricht nam Jo P. de kop over van Ger en fietsten we via de binnenstad van Maastricht en een beklimming naar de top van de St. Pietersberg nabij de Enci groeve.
Dan weer verder via een steile afdaling en voorbij het kasteel van Andre Rieu naar de nieuwe sluis in Ternaaien. Hier verliet Jan de groep en ging via Visé alleen naar huis.
Dan op naar Eben Emael. In de beklimming die volgde was Wino in zijn nopjes en hij fietste dan ook voor de groep uit. Zo te zien zit het met zijn vormpeil wel goed. Het parcours dat volgde was licht heuvelachtig, maar met de felle wind op de kont was het in de lange beklimmingen door het open veld niet al te zwaar. Echter Nico had het in zijn winterkleding best wel zwaar, en moest dan ook op de beklimmingen de groep herhaaldelijk laten gaan. Na veel draaien en keren door mooie Waalse dorpjes, over fietspaden en betonnen veldwegen kwamen we om 11.10 uur en na 58 km aan in Sluizen, waar Piet bij onze vaste pauzeplaats de pauze gepland had. We namen plaats op het overdekte terras buiten het restaurant want de temperatuur was inmiddels opgelopen tot 22 Gr. Nico had het zwaar gehad en dat was aan hem te zien. Onderwerp van gesprek was natuurlijk de fantastische overwinning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold race van afgelopen zondag. Iedereen was lovend over deze prestatie en we kwamen er maar niet over uitgepraat.

Met de wind in de rug vertrokken we om 11.50 uur met Piet en Jos H. op kop voor de kortste weg (volgens Piet) huiswaarts. Nico bleef achter om samen met andere bekende fietsmakkers naar huis te fietsen. Piet was wederom onze gids en hij voerde ons via mooie dorpjes en ook betonnen maar goed te fietsen veldwegen via o.a. Berg, Bilzen, Waltwilder, Rijkhoven, Alden Biesen, Hoelbeek, Eigenbilzen, Gellik, Lanaken, Pietersheim en Kotem terug naar Stein. Jo P. heeft Piet op de terugweg herhaaldelijk afgelost bij het kopwerk. Jos H. heeft echter de gehele terugrit op kop gereden.

Om 13.30 uur waren we, na een mooie fietsdag, weer terug in Stein. De gereden afstand (Stein — Stein ) bedroeg 96 km, Ook vandaag weer alle lof voor Piet.
Zijn parcours kennis in het Belgische land is ongeëvenaard. Hij heeft geen elektronische hulpmiddelen nodig om een route fietsen, want alles staat opgeslagen in zijn eigen bolletje. Piet namens alle coureurs bedankt. Michel was vandaag niet aanwezig en ook Jan heeft niet de gehele tocht meegefietst. Hierdoor zijn er geen foto's gemaakt en is er ook geen Garmin data beschikbaar.

Groeten René