Rit naar Saive 21-9-2019

Vandaag om 9.00 uur stonden er maar 6 man aan het vertrek, die er wel allemaal veel zin in hadden.
De deelnemers waren: Jan, René, Martin, Wino, Theike en Ger. Piet, Frans en Michel zijn op vakantie en Jos is herstellende van een operatie. Het was vandaag bij de start heel koud, maar het zou vandaag 25 Gr. kunnen worden.
Ook stond er een Zuid/Oosten wind die al behoorlijk sterk was.
Dan kwam de vraag: Waar gaan we vandaag naar toe? De weersvoorspelling voor vandaag was uiterst gunstig, dus wilden we een rit van minimaal 100 km fietsen. Na enig overleg werd er gekozen voor een rit richting Saive. Zo gezegd zo gedaan en vervolgens vertrokken we met Theike en Ger op kop. Via Elsloo, Beek en Ulestraten kwamen we in Meersen. De wind stond op de zijkant, dus dat was gunstig.
Via Rothem kwamen we op de Molenweg en vandaar ging het naar Gronsveld, waar we een plaspauze inlasten, en dan naar Rijckholt. Daarna door naar Eijsden en nu ging het richting Belgiƫ. We fietsten langs het Alberts Kanaal en kwamen in Argenteau. Hier wachtte de beklimming naar Saint Remy, die gezamenlijk genomen werd. Dan op naar Housse en Barchon, en hier namen Jan en Ger de kop. Theike had tot nu toe op kop gereden en had dus een heel goede dag.

Om 11.10 uur waren we na 44 km op onze pauzeplaats in Saive. We bestelden koffie of cola met gebak of een broodje gezond. De gesprekken aan tafel waren heel divers en Jan vertelde o.a. over de opening van het wielermonument in Elsloo van afgelopen zondag. De pauze duurde wat langer en om 11.45 uur zijn we weer vertrokken richting Melen en vandaar naar het nieuwe fietspad richting Herve. Jan en Wino namen de leiding.
Op het fietspad reed Theike lek en moest er gewacht worden. Nu kwamen Wino en Martin op kop en ging het hard vooruit.
Vervolgens weer verder naar Aubel en vandaar via de afdaling naar St Martensvoeren. Hier ging het met de wind in de rug goed vooruit. In Mesch werd er gestopt bij het onlangs opnieuw geopende bevrijdingsmonument.

We besloten in het café naast het monument wat te drinken, maar dat viel tegen. Bruin bier was er niet, dus het werd cola. Na een pauze van 20 minuten zijn we weer vertrokken naar de Molen weg. Een mountainbiker passeerde ons, en wij sloten aan. We volgden hem tot in Amby waar hij afsloeg. Dan met Wino op kop ging het via bekende wegen naar Rothem en Bunde. Op weg naar Oud Geulle passeerden we Wiel Frusch en hij sloot bij ons aan. Dan met Wiel en Martin op kop naar Elsloo en Stein.
Om 14.30 uur waren we weer terug in Stein.
De temperatuur was inmiddels opgelopen tot 25 Gr.
De afgelegde afstand was volgens de Garmin van Jan 110 km (Stein-Stein).
Het was weer een mooie fietsdag die we in een mooi tempo afgelegd hebben.

Gr. René