Rit naar Herve 17-17-2019   

Vandaag om 9.00 uur stonden 10 man aan het vertrek. De deelnemers waren: Jan, Wino, Rene, Michel, Frans, Theike, Ger, Martin, Piet en gastrijder Jos H. Jo was afwezig, hij is op vakantie.
Rene was deze week jarig geweest en kreeg de felicitaties van de overige coureurs.
Vanmorgen was het goed fietsweer, droog, bewolkt, een temperatuur van 13 Gr. maar met nauwelijks wind. Het gesprek bij de start was uiteraard weer: Waar gaan we vandaag naar toe? De weersvoorspelling voor vandaag was gunstig. Omdat we de afgelopen woensdag een vlakke rit gereden hadden, werd ditmaal gekozen voor een heuvelachtig parcours en de bestemming werd Eupen. Dus vertrokken we met Ger en Piet op kop in een mooi tempo richting Elsloo en vandaar via Catsop, Moorveld en Kasen naar Schietecoven en Meersen. Nu begon de heuvelzone en fietsten we naar Geulhem en beklommen gezamenlijk de Geulhemer berg. Daarna via Berg en Terblijt naar Vilt, Sibbe, IJzeren, Margraten en via Bruisterbosch naar Banholt. Hier was een weg afgesloten en fietsten we via Reijmerstok, Terlinden, Hoogcruts en De Plank naar Aubel. Hier gaf Piet de leiding over aan Michel en fietsten we met Ger en Michel naar Clermont.
Boven op de klim werd er even gewacht en besloten, om gezien de zwaarte van het parcours, niet naar Eupen maar naar Saive te fietsen. Onderweg naar Saive kwamen we er achter dat deze pleisterplaats gesloten was wegens vakantie. Daarna maar besloten om naar Herve te fietsen. Vervolgens brak de zon door en was het met lichte wind in de rug en de zon van voren mooi fietsweer. Vanaf nu fietsten we met wisselende kopmannen via een alternatieve route naar Herve, waarbij Jan onze gids was.
Om 11.40 uur en met 65 km op de teller kwamen we bij onze pauze plaats op de rotonde in Herve. Hier verliet Ger de groep en ging alleen verder naar Banneux.

Het was niet al te druk in de broodjeszaak en konden zodoende aan twee tafels plaatsnemen. René trakteerde vanwege zijn verjaardag op vlaai. Het gesprek aan tafel was de Tour de France en de verrichtingen van Jumbo Visma. Om 12.20 uur gingen we weer met 9 coureurs op pad. Het was nu op deze hoogte duidelijk warmer dan bij het vertrek vanmorgen in Stein. Vervolgens even overleg over hoe nu terug, maar allen waren van mening dat we de kortste weg huiswaarts moesten kiezen.
Met Jan en Piet op kop ging het richting Charneux en fietsten we in hoog tempo bergaf naar Neufchâteau. Hier kwamen bij de beklimming Michel en Frans op kop en ging het via Warsage, s'Gravenvoeren en Mesch naar de Molenweg.
Jos H. was nu gedurende de rest van de rit onze kopman.
Vervolgens fietsten we met Jos H. op kop naar Rijckholt en daarna via Rothem en Bunde naar Oud Geulle en Elsloo.
Om 14.00 uur waren we weer terug in Stein.
De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 110 km. Het was vandaag na weken afwezigheid, ook weer de eerste keer dat Frans meefietste over een heuvelachtig parcours.
Hij was voldaan en mocht niet klagen.

Groeten René