Rit naar Saive 8-09-2018

Vandaag was het wederom prima fietsweer om in groepsverband te gaan fietsen.
Ikzelf was dan ook blij, dat ik na een afwezigheid van meer dan twee weken weer mee kon gaan.
Je kon zien dat de herfst in aantocht was, want het was bij een harde westenwind met een temperatuur van 13 Gr. al fris. De meeste coureurs hadden dan ook het vest en de been of kniestukken aangetrokken. Alleen Piet was nog compleet in zomertenue gekleed. Vandaag om 9.00 uur stonden 8 man aan het vertrek, die er allemaal veel zin in hadden. De deelnemers waren: Jo, Jan, René, Martin, Theike, Jos, Piet en Ger. Het is nog altijd vakantietijd in het peloton, want Frans en Michel zijn op fietsvakantie in Frankrijk, terwijl René en Jan weer teruggekeerd zijn in het peloton. Het gesprek bij de start was de nare ervaring die Martin, Jos en Jo afgelopen woensdag meegemaakt hadden.
Ze kwamen op het fietspad over de dijk in Kotem een oudere onbekende man tegen, die bewusteloos naast zijn racefiets in het gras lag. Martin bedacht zich geen moment en deed de man zijn helm af en begon met reanimeren, terwijl een dame die ook afgestapt was intussen 112 gebeld had. Het duurde echte lange tijd voordat de ambulance gearriveerd was, omdat de bemanning van de ambulance, Kotem niet kon vinden. Uiteindelijk heeft Martin zijn reanimatie poging gestaakt en nam het ambulance personeel dit over. Het zag er echter naar uit dat de persoon al overleden was. Uiteindelijk zijn onze drie coureurs maar vertrokken op weg naar huis. Ze hadden alles gedaan wat in hun vermogen lag om de man bij te staan.

Na deze heftige mededeling kwam de vraag waar gaan we vandaag naar toe? De weersvoorspelling voor vandaag was gunstig, dus zeiden diverse coureurs dat een rit van +/- 100 km meer dan genoeg was voor vandaag. Uiteindelijk kozen we voor het voorstel Piet, een rit naar Saive. Zo gezegd zo gedaan en vervolgens vertrokken we met Piet en Ger op kop via Beek en Schimmert naar Valkenburg. De kopmannen hielden een mooi tempo aan, en bij de beklimming van de Dahlemerberg nam René de koppositie van Ger over. Nu fietsten we met de felle wind nog altijd op kop naar Margraten, Banholt en Mheer. Jos loste René af aan de kop en daarna ging het via een lange steile afdaling naar s 'Gravenvoeren. Martin en Jo waren vandaag in goeden doen en reden dan ook samen met Piet regelmatig aan de leiding. Vanaf nu fietsten we continue over een geaccidenteerd parcours met diverse steile en lange hellingen. Vanuit Dalhem kwamen we in Blégny en Bolland. Hier nam Piet een lange beklimming waar we nog nooit geweest waren, en ging het in een mooi tempo met wederom diverse beklimmingen naar onze pauzeplaats in Saive.

Het was nu 11.35 uur en we hadden 58 km gefietst en dus tijd voor koffie. We namen plaats in het eetgedeelte van de zaak en de keuze die we konden maken was uitgebreid, van een broodje-gezond t/m gebak of vlaai. Tijdens de pauze lieten we ons de vlaai of het broodje goed smaken. De gesprekken aan tafel waren heel divers, waarbij het opviel dat er serieuze gesprekken gevoerd werden, over o.a. het erfrecht, het testament en het levenstestament. Martin wist van de hoed en de rand en kwam dan ook veelvuldig aan het woord. Hij gaf uitleg over het levenstestament, dat geldt tijdens ons leven en dit gaat dus niet over wat er met onze bezittingen moet gebeuren na het overlijden. Dat laatste regelt men in een testament.

Om 12.10 uur zijn we weer vertrokken richting Saive. Het ging nu vaker, met Piet als stuurman over steile en lange afdalingen naar Wandre en hier nam Martin de kop en hij voerde ons met de wind in de rug naar Cheratte en Argenteau. Vervolgens kwam Jo op kop en fietsten we in hoog tempo naar Visé. Daarna werd er een drinkpauze ingelast en kwamen we in Eijsden. Op weg naar Maastricht kwam Martin weer naar voren, en hij maakte gebruik van een voorbij komende brommer om de groep op sleeptouw te nemen. In Maastricht namen we de weg door het centrum, en vandaar ging het met Jos en daarna met Martin aan de leiding, op weg naar Smeermaas. Via het fietspad langs het kanaal en de Maas fietsten met Piet en Ger aan de leiding in een rustig tempo, naar Uikhoven en Kotem. Om 14.10 uur waren we weer terug in Stein. De afgelegde afstand was volgens de Garmin van Jan 107 km (Stein-Stein). Het was ook vandaag weer een mooie en gezellige fietsdag.

Groetjes, René
Alles paletti!