Rit naar Venwegen 9-5-2018

Er waren om 9.00 uur 13 coureurs aanwezig. Na een week waarin we door het goede weer en de overvloedige zon erg verwend waren stonden dus veel coureurs aan het vertrek. Vandaag hoefden we niet te overleggen waar we naar toe zouden fietsen, want Jan had al huiswerk gemaakt en zijn voorstel was Venwegen, een rit van ongeveer 130 km. Het weer was prima, zonnig en reeds 17 Gr. met een lichte Z/W wind. De deelnemers waren: Jan, René, Piet, Jos, Wino, Jo, Frans, Nico, Martin, Ger, en de gastrijders, Peter v/d W., Jacques Q. en Jo P..
Nico maakte zich zorgen over de lengte van het parcours, want hij had volgens zijn zeggen, vanwege werkzaamheden rondom zijn huis, een hele week niet gefietst. Jan stelde hem gerust met de mededeling dat we een makkelijke route zouden kiezen met weinig knoebele. Wino gaf te kennen dat hij onderweg zou afslaan. Jo stond te glimmen in zijn nieuwe hemelsblauwe Italiaanse outfit, vorig jaar gekregen van zijn dochter als vaderdaggeschenk.
We fietsten met Ger en Piet op kop van Stein naar Beek en dan richting Geverik, Schimmert, Valkenburg en Wijlre naar Wittem. Hier nam Peter de koppositie naast Ger van Piet over en gingen Jan en Piet overleggen over de te volgen route. Via Mechelen en Vijlen kwamen we op de bekende route naar Vaals, en hier verliet Wino de groep. Vervolgens beklommen we bij Vaalsbroek de helling naar Gemmenich, waarbij Frans ontsnapte en enige voorsprong nam. Ger had vandaag goede benen, want hij bleef samen met diverse andere coureurs (waaronder Jo, Jan en Frans) op kop fietsen tot in Kelmis.
We fietsten nu met Jan als gids en wisselende kopmannen op een heuvelachtig parcours via Kelmis, Hergenrath en Hauset richting Kornelimunster. Met veelvuldig Peter, Jac of Ger op kop fietsten we via de Venweg door het bos naar Rott en daarna via Mulartshutte naar Venwegen.
Op de Venweg moesten we een paar keer van de fiets om op Jan te wachten die enkele telefoonoproepen kreeg. Na 72 km kwamen we om 12.00 uur via een omweg aan op ons pauze adres, namelijk hotel-restaurant Birkenhof in Venwegen. Voor de omweg was gekozen om Nico niet te veel Knoebele voor te schotelen, hetgeen Jac de opmerking ontlokte dat we niet naar Venwegen maar naar Omwegen gefietst waren.
De zon scheen volop en we konden zodoende plaatsnemen op het mooie terras met geweldig uitzicht over de landelijke omgeving. Hier deden we ons te goed doen aan o.a. cola of koffie met Kuchen. Het was mooi weer en dus was het goed toeven op deze mooie plek. De pauze duurde dan ook bijna drie kwartier en om 12.40 uur vertrokken we weer met Jan en Martin op kop richting Kornelimunster. Het parcours was in eerste instantie dalend en in Kornelimunster namen we het fietspad waarna we uiteindelijk via een landelijk parcours naar Eynatten fietsten.
Het sinds afgelopen zaterdag uitgeroepen koningskoppel Ger en Jo, reed ook vandaag weer een flink stuk op kop. Dan met onze gastrenners Jac en Peter op kop naar Raeren, Walhorn, Welkenrath en Henri Chapelle. De wind stond gunstig en het ging goed vooruit. Op weg naar De Plank namen Ger en Jo P. de groep op sleeptouw en fietsten we via Margraten naar Valkenburg. Het was inmiddels behoorlijk warm geworden en met wisselende kopmannen ging het vervolgens via Haasdal naar Schimmert, Beek en Stein.
Na 143 km (Stein-Stein) waren we om 15.15 uur weer terug in Stein.
Het was vandaag weer een mooie maar lange fietsdag over een heel mooi parcours.
Dank zij een goede verstandhouding in het te onderhouden tempo was het door eenieder (ook door Nico) goed te volgen.
De beste coureur van onze groep was Ger, want hij heeft heel veel op kop gereden.

Groetjes, René
Alles paletti!