Ritverslag Peer 9-6-2018   

Vandaag om 9 uur stonden 11 coureurs aan het vertrek. De deelnemers waren: Jan, Jo, René, Jos, Nico, Wino, Piet, Michel, Ger, Martin en Theike. Frans had zich niet afgemeld, maar uit betrouwbare bron wisten we dat hij gisterenavond op een verjaardagsfeest flink is doorgezakt en daardoor vanmorgen niet in staat was om met de groep te gaan fietsen.
Michel was er ook weer bij, en daardoor konden we ook vandaag weer rekenen op de mooie foto's die hij onderweg van onze groep maakt.
Wino kreeg bij aankomst een daverend applaus, want de groep was bijzonder blij dat hij na een aantal weken afwezigheid weer van de partij was. Het was bij een temperatuur van 19 Gr. en weinig wind, wederom mooi fietsweer. Het zou echter vandaag nog 28 Gr. kunnen worden. Regen was ook vandaag niet te verwachten. We besloten om vandaag een vlakke rit te fietsen, aangezien diverse coureurs de rit naar Banneux van afgelopen woensdag nog in de benen hadden. Piet wist zoals gebruikelijk wel weer een mooie route, waarbij we veelvuldig uit de zon konden fietsen. Hij had gekozen voor het Belgische Peer en eventueel nog verder naar Lommel.
Dus zo gezegd zo gedaan en met Piet en Ger als verkenners op kop ging het richting België. De route ging naar Maasmechelen, en vandaar naar As. Hier werd Ger op kop afgelost door René. De route ging nu voornamelijk over de fietspaden van het fietsroutenet werk van Belgisch Limburg. Het was heel veel draaien en keren en daardoor ook veel remmen en optrekken. Hierdoor was het voor de coureurs die achterin reden moeilijk fietsen, omdat ze steeds weer gaten moesten dichtrijden.
Via de buitenkant van Genk kwamen we bij het voetbalstadion van Racing Genk en vandaar fietsten we via veelal een bosrijke omgeving en slingerende bospaden naar Kelchterhoef en daarna naar Houthalen. Hier moesten we de drukke rijksweg oversteken en via het drukke marktplein bracht Piet ons nu via kilometers lange recht doorgaande fietspaden richting Peer. We hebben bij een routebord nog even gestopt, om te overleggen of het mogelijk was naar Lommel te fietsen, maar dat bleek te ver te zijn.
Dus met nog altijd Piet en René aan de leiding op naar Peer.

Om 12.30 uur waren we na 62 km op onze bestemming aangekomen en konden gaan pauzeren. We stopten naast de kerk en hier had Jan een eetcafé gezien met een mooi terras aan de achterkant.
We namen plaats aan een grote tafel onder een grote paraplu, want het was inmiddels heel zonnig en warm geworden. Het eetcafé had in eerste instantie geen vlaai, maar dat was snel geregeld. De uitbater van het eetcafé ging bij de bakker om de hoek een aantal vlaaien halen en we konden zodoende kiezen uit vier soorten vlaai. Nico zat er verdwaasd bij en had niet veel te vertellen. De gesprekken aan tafel waren heel divers en ook werd er zeker door toedoen van Wino weer veel stomme kal verteld.

Na een pauze van dik drie kwartier zijn we om 12.20 uur weer vertrokken met Martin en Piet op kop. Eerst door het centrum van Peer en wat ons opviel, was dat er een mooi markplein was met diverse terrassen.
Met Piet als navigator aan de leiding ging het ook nu weer met de wind van achter via voornamelijk kronkelende fietspaden door een bosrijke omgeving naar de vliegbasis van Kleine Brogel. Hier stonden Piet en Martin de leiding af aan steeds wisselende kopmannen waaronder Michel en Nico, die vervolgens de groep op een lint trokken. Het viel ons op dat Nico na de pauze heel hard ging fietsen. Hij had wel lang op de WC vertoefd, dus vertrouwen we het niet. Piet bleef echter onze navigator.
Dan door naar Grote Brogel, Ellikom en Opglabeek. Hier namen we de weg naar Dilsen en via Stokkem kwamen we bij het veerpont van Berg a/d Maas.
Om 14.50 uur waren we na 128 km weer terug in Stein. Piet was vandaag de beste coureur in het peloton. Ook was het vandaag een zogenaamde 'Paaltjes' rit want vanwege de vele paaltjes op de fietspaden door het bos, hebben we heel vaak de roep “Paaltjes” gehoord.
Het is voor ons coureurs altijd weer een raadsel, hoe het komt dat Piet bijna overal zo goed de weg kent.
Piet je bent een kanjer.
Het was vandaag een gezellige fietsdag over een mooi parcours, dat voor herhaling in aanmerking komt.

Groetjes, René
Alles paletti!