Fietsverslag Alken 8-8-2018

Het was vanmorgen om 9.00 uur, na de tropische hitte van de afgelopen dagen heerlijk afgekoeld. Het had vannacht, na ettelijke weken en tot grote vreugde van iedereen, eindelijk weer eens een beetje geregend. Het was bewolkt en 21 graden, echter wel met een strakke wind (windkracht 4) uit de richting West. De 9 deelnemers waren: Piet, René, Jo, Martin, Jan, Ger, Wino, Nico en gastrijder Jo P. Jan had het voorstel om gezien de windrichting, naar het Belgische Wellen te fietsen en dus waren we er snel uit over het vandaag te fietsen parcours, en waarbij Piet als wegkapitein zou optreden. We vertrokken met Piet en Ger op kop via de brug over Maas en Kanaal richting Maasmechelen en daarna via het fietspad langs het kanaal naar Uikhoven.
Piet fietste natuurlijk via een grote omweg met redelijk veel vals plat naar Wellen, want bij de pauze wilde hij minimaal 60 km op de teller hebben staan. De wind stond nu continu op kop of op de zij en het was door het vele remmen, draaien en optrekken moeilijk fietsen. We hadden vandaag geluk met onze kopmannen, want zowel Piet als Ger hadden gisteren vanwege de tropische temperatuur van 35 Gr. niet gefietst, en waren zodoende vandaag prima uitgerust. Via Lanaken en Alt-Hoeselt fietsten we via diverse kleine dorpjes naar Jesseren en vanaf hier reden we bijna continu over geasfalteerde veldwegen.
We kwamen nu in de fruitstreek van Belgisch Limburg, de regio Borgloon en St. Truiden. Continue reden we langs peren- en appelboomgaarden die binnenkort al geplukt gaan worden, want de kisten stonden al klaar. Na 1,5 uur onder moeilijke omstandigheden op kop gefietst te hebben, werd Ger afgelost door Jo. P.. Via vele van ons onbekende en glooiende weggetjes reden Piet en Jo P. in een strak tempo op kop, waarbij Piet dus onze wegkapitein was en de route bepaalde. Via Borgloon en Kuttekoven ging het richting Wellen. Er was best veel wind op de kop, maar dat deerde Piet niet, hij schakelde een tandje kleiner en stampte met veel macht op de trappers. Na meer dan 2,5 uur gefietst te hebben kwam uit de groep heel vaak de roep om koffie.
Piet bleef echter doorstampen, totdat Martin en Jan ingrepen. Jan had op de Garmin gezien dat we Wellen reeds voorbij waren en dat we de verkeerde kant uit gingen. We zagen een naambord met daarop de naam 'Centrum Alken'. Er werd gestopt en overlegd en tot grote teleurstelling van Piet werd besloten om niet in Wellen, maar in Alken op ons bekende adres te gaan pauzeren. Om 11.50 uur en na 72 km waren we in het centrum van Alken en konden we op het terras van onze vaste pauzeplaats bij de bakker plaatsnemen. We bestelden koffie of cola met vlaai. Jo P. was jarig geweest en trakteerde ons op een consumptie. Na weer veel 'stomme kal' vulden we onze bidons en gingen om 12.30 uur weer op pad richting Stein.
Piet zou de kortste weg nemen had hij beloofd en dat deed hij ook. Het ging nu met de wind grotendeels in het voordeel gelijk hard vooruit, De wind stond dus gunstig en natuurlijk namen Piet en Jo P. weer de koppositie. Ze voerden ons via een mooie route naar Kortessem en Diepenbeek. Piet was vandaag weer beresterk en het tempo dat hij samen met Jo P. ontwikkelde was hoog. Er werd dan ook niet gepraat in de groep, want we hadden onze adem nodig om de kopmannen te kunnen bijbenen. Naast Piet reed Jo P, op zijn nieuwe fiets, ook weer een puike course. Via Zutendaal kwamen we bij de steile afdaling van de Duivelsberg in Obgrimbie. Het was mooi om te zien hoe onze veteraan Nico zich als een duivel naar beneden gooide om Piet en Jo P. bij te houden.
Ikzelf durfde die snelheid niet aan, waardoor ik in deze afdaling op achterstand gereden werd.
Vervolgens kwamen we in Kotem en vandaar ging het terug naar Stein, alwaar we om +/- 14.20 uur arriveerden.
De gereden afstand bedroeg 125 km en Piet en Jo P. hadden bijna de gehele terugweg op kop gereden.
Piet was vandaag de beste man in course (buiten categorie), hij heeft de gehele rit (bijna 125 km) op kop gereden.

Het was vandaag een geslaagde rit over een mooi parcours, uitgezocht door onze wegkapitein. Piet namens de groep dank hier voor.

Groetjes, René