Ritverslag naar Kornelimunster 6-10-2018

Het goede fietsweer houdt dit jaar maar niet op en ook vandaag zou het volgens de weersvoorspelling prima fietsweer worden met in de middag een zomerse temperatuur van 25 Gr. Vanmorgen was het met 12 Gr. een beetje fris, maar bijna iedereen stond om 9.00 uur toch in het zomerse clubtenue van onze sponsor Hendrix Bouw aan het vertrek.
Ook Martin was geen uitzondering. Hij stond te blinken en was gekleed in zijn nieuwe zomertenue (inclusief korte broek en zomertrui) van de wielerploeg Mitchelton Orica GreenEDGE, en ook hij vond het uiteraard niet koud. De groep bestond uit Jan, Nico, René, Wino, Jos, Jo, Ger en Martin.
Jos gaf te kennen, dat hij uiterlijk 13.30 uur weer terug moest zijn in Stein, want hij is namelijk lid van het optocht comité van de Steinse Oktober feesten. Jos was ook gevraagd de zaal 'Merode' mee te versieren om dan s' middags namens het comité het startsein te geven voor de oktoberstoet.
S' avonds moest hij samen met zijn echtgenote Lies ook nog het Oktoberbal in 'Merode' openen, dus Jos had vandaag een volle agenda.
Daarna kwam de vraag, waar gaan we vandaag naar toe? We waren er niet snel uit maar het werd een rit naar Kornelimunster, waardoor we op de heenreis de matige wind grotendeels op kop hadden. Met René en Ger aan de leiding ging het over de bekende wegen via Beek en Schimmert naar Hulsberg.
Het tempo was dusdanig dat er door o.a. Wino veel verteld kon worden over zijn bezoek aan het vorige week gehouden WK wielrennen in Innsbruck. In Hulsberg nam Jo de koppositie van René over en fietsten we naar Wijlre en Wittem. Jan was vandaag de wegkapitein, en hij bepaalde mede de te fietsen route. Hij besloot dan ook om via Partij naar Lemiers en Holset te fietsen. Ger was in goeden doen en samen met afwisselend diverse andere coureurs op kop (Jo, Martin en Jan), fietsten we naar Vaalsbroek en beklommen hier de helling naar Gemmenich.
Nico had veel last van de laagstaande zon die hem ondanks zijn zonnebril behoorlijk hinderde. Jos had zich uiteraard gespaard en verliet in Gemmenich de groep, om zo uitgerust aan de festiviteiten van het Oktoberfeest te kunnen beginnen. Vervolgens fietsten we onder leiding van Ger, via kronkelende Belgisch wegen over de bekende route naar Moresnet, Kelmis, Hergenrath en Lichtenbusch.
Met nog 15 km te fietsen tot de pauzeplaats, melde Nico zich nu ook aan het front, en toonde weer een goede vorm. Hij had ook vandaag weer hele goede benen en liet dat dan ook overduidelijk zien, door o.a. ook op de heuvels regelmatig hard op kop en dan van de groep weg te fietsen. Om 11.20 uur arriveerden we met een stralend zonnetje bij de bakker in Kornelimunster.
De zon scheen volop, en de temperatuur was opgelopen tot zomerse waarden, waardoor we buiten op het terras in de zon konden pauzeren. Diverse coureurs ontdeden zich van het teveel aan kleding en ook kniestukken en armstukken gingen uit.
Om 12.00 uur vertrokken we met Jan en Martin op kop, via het fietspad langs het spoor weer naar huis. De wind stond nog veelvuldig ongunstig maar uiteindelijk offerden Jo en Ger zich op om op kop te fietsen. We namen nu dezelfde weg als op de heenweg. Nico had er weer zin in en ook Martin had vandaag weer goede benen en fietste dan ook regelmatig aan de leiding.
Het leek wel of het nieuwe tenue een extra stimulans voor hem was om op kop te fietsen. In Gemmenich namen we de afslag naar Sippenaeken en was Nico weer in zijn element en ook nu wilde hij continue alleen op kop fietsen. Maar ook Jo en Martin lieten hier hun goede vorm zien.
Via Sippenaeken kwamen we met beurteling Nico of Martin aan de leiding in Epen, Mechelen en Wittem.
Daarna met hoge snelheid en grotendeels Nico aan de leiding naar Valkenburg. Hier was Nico uitgeblust, want zijn kopwerk met veelvuldig wind tegen, had toch wel veel energie gekost. Nu namen Jo en Martin de leiding over en via de Stoeperd kwamen we in Schimmert en ging het via Oensel naar Beek en vervolgens terug naar Stein.
De laatste kilometers van Oensel naar Beek kwam Wino als kopman aan de leiding.
Om 14.20 uur waren we weer terug in Stein. Het was vandaag een rit (Stein-Stein) van 119 km over een geaccidenteerd parcours, en vooral ook een mooie zonnige en gezellige fietsdag.

Groetjes, René

alles paletti!