Fietsverslag Banneux 6-6-2018   

Vandaag was het wederom mooi zomerweer, onbewolkt en bij vertrek al een temperatuur van 20 Gr. Om 9.00 uur stonden dan ook 9 goed geluimde coureurs aan het vertrek. De zon scheen volop en ook stond er nog maar weinig wind. De deelnemers waren: Jan, Piet, René, Jo, Ger, Theike, Michel, Martin en gastrijder Jo P.
Michel was na een afwezigheid van bijna vier weken ook weer aanwezig. Hij had samen met Mieke, een wel heel bijzonderdere en onvergetelijke fietsreis van 3 weken in Griekenland gemaakt. Jo en Michel gaven aan, dat ze tijdig zouden afdraaien, omdat ze op tijd thuis moesten zijn. Op verzoek van René, die via de mail had voorgesteld om vandaag naar Banneux te fietsen, gingen we van start. Piet werd gebombardeerd tot wegkapitein en kon zo de route bepalen.
Piet en Ger vertrokken op kop, en fietsten in een mooi tempo via Beek, Kelmond en Meersen naar de Molenweg. De wind stond nu veelal op de zij of in de rug. Via Withuis kwamen we in Dalhem en hier verlieten Jo, Michele en Theike de groep, waardoor we nog met zes coureurs overbleven. Vervolgens fietsten we bij een snel oplopende temperatuur met wisselende kopmannen naar Blégny en vervolgens naar Bolland en Herve. Piet had inmiddels plaats genomen aan de staart van de groep.
Nu kwam Jan samen met Ger aan de leiding want de weg die we normaal nemen was tijdelijk afgesloten en Jan en Ger werden nu onze nieuwe gidsen. Ze loodsten ons naar Xhendelesse, Soiron en Nessonvaux. Vervolgens ging het richting Banneux. Dan volgde de lange beklimming met Jo P. als kopman naar Banneux. Het tempo werd aangepast en iedereen kon goed volgen. We besloten om door te fietsen naar de kapel van Banneux, om hier (indien van toepassing) een kaarsje aan te steken en bij de bron de bidons te vullen.
Dan op weg naar onze pauzeplaats in Louveigne. Bij aankomst op de pauzeplaats bij de rotonde in Louveigne hadden we 70 km afgelegd en was het inmiddels 12.00 uur. We konden buiten op het terras onder de paraplu's plaatsnemen. Het gebak of het broodje gezond smaakte prima en het gesprek aan tafel ging voornamelijk over de deelname van Tom Dumoulin aan de komende Tour de France.
Om 12.35 uur zijn we weer vertrokken voor onze terugreis. Gekozen werd er voor een toeristische route door Luik en Jan was ook nu weer onze gids. Via veelal afdalingen bracht Jan ons naar de rivier de Ourthe. We fietsten geruime tijd over het fietspad langs de Ourthe maar de toestand van de fietspaden was soms niet al te best. Ook in Luik nam Jan de kop want nu ging het via het fietspad langs de oevers van de Maas. Het was hier oppassen geblazen met de vele wandelaars, tegemoetkomende fietsers en recreërende mensen. Het was wel oppassen maar toch goed te doen.
Toen we Luik verlaten hadden stond er een straffe wind op kop en moest er flink op de trappers geduwd worden. Dit was een kolfje naar de hand van Jo P.. Hij nam het voortouw en loodste ons bij een tempo van 30 tot 32 km/h via het fietspad langs het water naar Visé.
We hadden geluk met Jo, want hij was vandaag niet te stoppen. In Visé namen we de afslag naar Eijsden. Ook vanaf hier bleef Jo continue tegen de wind in, met een hoog tempo op kop rijden en nam ons zodoende weer allemaal op sleeptouw.
In Maastricht namen we de route naar Bunde en vandaar ging het met nog altijd Jo aan de leiding naar Oud Geulle, Elsloo en Stein. Het was vanmiddag bij een temperatuur van rond de 30 Gr. tamelijk warm en alle coureurs hebben dan ook geleden door de kopwind, warmte en lengte van de rit. We waren allen dan ook blij toen we weer thuis waren. Om 15.30 uur waren we na 142 km (Stein-Stein) weer terug in Stein.
Het was vandaag een mooie maar lange fietsdag.
De beste coureurs was Jo P., die op de terugreis vanaf Luik tot in Stein in zijn eentje op kop gereden heeft.
Jo namens de groep bedankt en proficiat met deze mooie prestatie.

Groetjes, René