Fietsverslag van rit naar Brüggen 5-5-2018

Het was vanmorgen prima fietsweer, echter wel met een harde Oosten wind en een temperatuur van 15 Gr. De zon scheen volop en het was onbewolkt. In de loop van de middag zou het echter wel 23 Gr. kunnen worden. Het aantal deelnemers viel een beetje tegen, en de 8 aanwezige coureurs waren: Jan, Jo, René, Martin, Piet, Frans, Jos en Ger. Na de geaccidenteerde rit van afgelopen woensdag was nu het voorstel van René om, gezien de felle Oosten wind, richting Brüggen in Duitsland te fietsen.
De rit stond al geprogrammeerd in Jan zijn Garmin en dus was Jan vanmorgen onze koerskapitein. Met Frans en René kop fietsten we naar het veerpont in Berg a/d Maas en vandaar met Jo en Ger op kop via het gedeeltelijk nieuwe fietspad langs de Maas naar Maaseik. Het tempo lag ondanks de felle tegenwind met rond de 29 km/h hoog, maar dat was voor iedereen goed te doen.
Jo liet al vroeg in de course een goede indruk achter en de felle kopwind deerde hem blijkbaar niet. Piet en René namen in Maaseik de kop over en via de nieuwe route, door een mooi natuurgebied, langs de rand van Aldeneik, kwamen we weer op onze bekende weg naar het Belgische Ophoven. Dan met Jan en Martin op kop via een nieuwe aangelegde weg met verhoogd fietspad, aan de buitenkant van Geistingen naar Kessenich.
Door op het verhoogde fietspad te fietsen had je een heel mooi uitzicht over de Maasplassen. Via Kessenich kwamen we vervolgens in Thorn. Via een kasseienweg door het centrum van Thorn fietsten we met Piet, Jan, Ger of Frans op kop richting Panheel. Het fietsen in het peloton verliep vandaag heel gedisciplineerd en steeds met twee aan twee. Jan toonde vandaag, evenals alle aanwezige coureurs, ook weer een goede vorm. Via Panheel, Heel, Beegden, Horn, Buggenum en Neer ging het richting Kessel. Onderweg moesten de kopmannen een aantal keren omdraaien omdat ze de verkeerde weg namen, terwijl Jan ervan uitging dat eenieder de route kende. Plotseling was er nabij Kessel op een heel smal fietspad (met verkeer van twee kanten) een bijna botsing met een tweetal tegemoetkomende fietsers.
We fietsten achter elkaar en haalden een tweetal fietsers in, terwijl er ook nog twee tegenliggers aan kwamen. Martin en René hadden deze fietsers niet gezien en omdat er door de kopmannen niet geroepen was dat er gevaar dreigde, ontstond er bijna een botsing met de tegenliggers. Daarna naar het veerpont in Kessel.
We moesten hier even wachten want het pont voer al naar de overkant van de rivier. Het totale oponthoud bedroeg ca 15 minuten. De overzet kosten bedroegen € 0.70 per persoon. Vervolgens was Jan weer onze gids en fietsten we eerst met Jos en daarna veelvuldig Frans en Martin op kop, naar Reuver en vervolgens naar een voormalig militair oefenterrein in Duitsland.