Ritverslag Houthalen 4-7-2018

Vandaag om 9 uur stonden bij uitstekend fietsweer met weinig wind, 8 coureurs aan het vertrek. De deelnemers waren: Michel, René, Piet, Ger, Nico, Theike, en de gastrijders Wiel van A en Jo P. De drie musketiers Jan, Jo en Martin hadden zich afgemeld.
Ze waren na 8 dagen aaneengesloten door Nederland gefietst te hebben, een beetje fiets moe en wilden nog wat uitrusten. Het was na de tropische hitte van de afgelopen dagen momenteel bewolkt, lichtelijk afgekoeld en met een temperatuur van 20 Gr. mooi fietsweer. Vanavond was er wel een kleine kans op een regenbuitje.
Dan kwam de vraag: Waar gaan we naar toe? Er waren diverse voorstellen maar Wiel wilde vandaag vlak fietsen, hetgeen diverse andere coureurs goed uitkwam. Piet wist zoals gebruikelijk wel weer een mooie route, waarbij we veelvuldig door het bos konden fietsen. Dus zo gezegd zo gedaan en met Piet en Ger op kop ging het richting België. De route ging via Urmond naar Berg a/d Maas voor een oversteek met het veerpont naar België. Hier stuiten we op een grote groep coureurs (dames en heren) uit Finland. Ze waren vanuit Finland op weg naar Parijs, elke dag +/- 200 km fietsen. Vandaag fietsten ze naar de 'Muur van Huy' in België.

We gingen nu onder aanvoering van Jo P. naar Stokkem en Lanklaar en vandaar via een nieuw aangelegd fietspad door het bos richting Maasmechelen Village. Hier reed Michel over een steen en kreeg een lekke band. Vervolgens fietsten we met Piet als navigator, ook weer via het nieuw aangelegde fietspad naar Niel bij As. Daarna ging het met veelvuldig Jo P. op kop, over voornamelijk fietspaden en door een bosrijke omgeving met veel draaien en keren naar Opglabbeek. Vervolgens over bekende wegen richting Houthalen en Zolder. Het was nu al 11.30 uur, en indien we naar Zolder zouden gaan, zou het waarschijnlijk 12.15 uur worden voor we onze pauze konden houden. Dus werd er besloten om in Houthalen te pauzeren. We vonden een bakker tegenover de kerk en gingen hier op het terras zitten. Tijdens de pauze kwam o.a. de zaak 'Froome' aan de orde en Wiel had hier een uitgesproken mening over.

Om 12.10 uur zijn we onder leiding van onze navigator Piet weer vertrokken.
Jo P. nam nu weer de leiding met Piet in zijn wiel. Via diverse boswegen kwamen we op een lang kaarsrecht fietspad, dat we ook wel eens fietsen als we naar Zolder gaan. Dit fietspad ging door een mooi heide en bosgebied en was meer dan 10 km lang. We kwamen nu op het industrie terrein van Genk en daarna kregen we van Piet een rondje Genk voorgeschoteld. Eerst de buitenwijken van Genk en daarna midden door het centrum tot bij het plaatselijke Shopping centrum. Hier namen we de weg door het park en kwamen daarna op voor ons bekend terrein, namelijk 'Kattevennen' het bos rondom Zutendaal. Dan via de weg langs de FN fabriek naar de Duivelsberg en met Michel en Piet aan de leiding kwamen we in Obgrimbie en fietsten we naar Kotem. Via de brug over de Maas en het Kanaal kwamen we weer in Stein, alwaar we om 14.00 uur arriveerden.
De gereden afstand (Stein-Stein), bedroeg 104 km.
Jo P. was vandaag de beste coureur in onze groep, en heeft dan ook de meeste kilometers op kop gefietst. Ook was het vandaag weer een zogenaamde 'Paaltjes' rit want vanwege de vele paaltjes op de fietspaden door het bos, hebben we heel vaak de roep 'Paaltjes' gehoord. Het is voor ons coureurs altijd weer een raadsel, hoe het komt dat Piet bijna overal zo goed de weg kent.

Groetjes, René
Alles paletti!