Fietsverslag van rit naar Brüggen 4-8-2018

Het was vanmorgen om 9.00 uur, na de tropische temperatuur van gisteren van 34 Gr., goed afgekoeld en dus prima fietsweer, en dit bij een matige Westen wind en een temperatuur van 21 Gr.. De 11 deelnemers waren Jan, René, Jo, Martin, Piet, Nico, Ger, Wino, Theike, Michel en Jos. Jos was ook weer aanwezig, hij had zijn oude fiets die bij zijn zoon stond, teruggehaald en deze fiets weer fiets-klaar gemaakt. Het frame van zijn vorige fiets was namelijk vanwege de valpartij met Nico, op diverse plaatsen gebroken.
René had een voorstel om naar het Noorden, richting Brüggen in Duitsland te fietsen. Michel wilde om 14.00 uur weer terug zijn. Met Michel en René op kop fietsten we naar Berg a/d Maas en vandaar via het nieuwe fietspad in Nattenhoven, Obbicht en Illikhoven naar Maaseik. De wind was nog zwak en stond op de kop of op de zij, waardoor het tempo ondanks de wind, redelijk hoog bleef. In Grevenbicht werd Michel afgelost door Piet en ging het via Maaseik naar Aldeneik. Via de nieuwe route langs de rand van Aldeneik kwamen we weer op onze bekende weg naar Ophoven en vandaar ging het via de nieuwe aangelegde weg aan de buitenkant van Geistingen naar Kessenich. Door op het verhoogde fietspad te fietsen had je een heel mooi uitzicht over de Maasplassen.
Via Kessenich kwamen we vervolgens in Thorn.
Nu moesten we over een kasseienweg fietsen die iets omhoog liep. René stond de kop af aan Jan en Jo , want hij waren hier met afstand de beste coureurs en namen dan ook een 20 tal meter voorsprong. Vervolgens namen Martin en Ger de leiding en ging het goed vooruit. In Panheel kwam Jan met Martin op kop, en Jan toonde vandaag weer een goede vorm, zoals we die de afgelopen weken van hem gewend zijn. Ook Martin liet zien dat hij momenteel na zijn 7 daagse fietstocht door Nederland, weer langdurig hard kan fietsen.
Via Panheel, Heel, Beegden en Buggenum kwamen aan bij het veerpont in Kessel. We hoefden hier niet lang wachten want het pont lag aan onze kant. Ook op het veerpont kreeg Wino weer de nodige aandacht, dit vanwege zijn geweldig mooie schoenen waar een aantal coureurs heel jaloers op zijn. Vervolgens was Jan weer onze gids en fietsten we met veelvuldig Jan en Jo op kop, naar Reuver en vervolgens naar een voormalig militair oefenterrein in Duitsland.
In het begin moesten we een voor een door een hek, en was het wegdek slecht, hetgeen Nico niet zo leuk vond en daardoor veelvuldig liep te vloeken. Bij het verlaten van het terrein moesten we weer door een grote ijzeren draaipoort en hier ging het even mis. De helft van de groep reed door, maar de andere helft bleef achter. Later bleek dat Nico een lekke band had opgelopen bij het fietsen over de onverharde weg. Na her vervangen van de band kwam de groep weer bij elkaar. Martin vond dat er beter op elkaar gelet moest worden, zodat de groep compleet bleef.

Dan op naar Brüggen en hier was Jan weer onze gids en hij bracht de groep feilloos naar ons pauze adres op de markt in Brüggen. Om 11.40 uur zijn we hier geland en konden op het terras plaatsnemen. De serveerster was erg vriendelijk, en we bestelden allen appeltaart.
Om 12.20 uur zijn we weer vertrokken voor de kortste route naar Stein. De wind stond gunstig en dat was in ons voordeel. Martin was onze reisleider en hij reed nu kilometers lang in een behoorlijk tempo op kop. Vervolgens kwamen beurtelings diverse andere coureurs op kop en samen fietsten we met hoge snelheid, via o.a. het Meinweggebied naar Herkenbosch.
De temperatuur was inmiddels opgelopen tot 32 Gr. en de zon scheen volop. Vaker ging het nu te hard en moesten de kopmannen tot de orde geroepen worden. In Montfort moest de vanmorgen vervangen binnenband van de fiets van Nico wederom vervangen worden, want hij liep steeds langzaam leeg. Jos reed voorop en was niet op de hoogte van de lekke band van Nico. Hij reed door en we hebben hem niet meer terug gezien. Ook was het, waarschijnlijk vanwege de hitte erg onrustig in de groep, waardoor er herhaaldelijk door diverse oorzaken, vaart geminderd moest worden. Via bekende wegen ging via Montfort naar St. Joost. Martin was nu onze koerskapitein en hij bepaalde de route. Via Echt kwamen we in Dieteren en vervolgens in Holtum, Buchten en Born. In Graetheide fietsten we richting Stein. Hier nam René afscheid en fietste via de brug van Obbicht naar huis.
De rest van de groep vervolgde zijn weg via Urmond naar Stein.
Om 14.20 uur waren we na 125 km weer terug in Stein.
Het was vandaag weer een leuke maar warme fietsdag waarbij we hebben kunnen zien dat momenteel alle coureurs over een uitstekende vorm beschikken.

Gr. René
Alles paletti!