Fietsverslag Saive 3-10-2018

Vandaag om 9.00 uur stonden welgeteld 10 man aan het vertrek. De deelnemers waren: Jan, Jo, René, Nico, Ger, Jos, Frans, Martin en de gastrijders Jo P. en Thei L.
Vanmorgen was het goed fietsweer, droog, weinig wind en met 10 Gr. een mooie temperatuur voor de tijd van het jaar. Onze herintreder Frans was na zeven weken fietsvakantie in Frankrijk ook weer van de partij en werd dan ook hartelijk verwelkomd. Het gesprek bij de start was uiteraard weer: Waar gaan we vandaag naar toe?
De weersvoorspelling voor vandaag was gunstig, dus een rit van +/- 100 km moest kunnen. We kozen voor een licht heuvelachtig parcours en de bestemming werd Saive in België. Dus vertrokken we met Ger en René op kop richting Beek en vandaar naar Ulestraten en Meersen. Hier moesten we even van de fiets want Thei had een lekke band. Vervolgens ging het in een mooi tempo naar de Molenweg, en hier kwam Jo P. samen met Ger aan de leiding. Via Withuis kwamen we in België en fietsten we naar Dalhem. We kwamen nu in de heuvelzone, en steeds als we op een beklimming bijna boven waren, kwam Nico naar voren en pakte de bergpunten.
In een mooi aangepast tempo reden we via een mooie beklimming naar Mortier en vandaar naar Bolland. Hier moesten we weer even van de fiets, want nu had Jo een lekke band. Met medewerking van zijn assistent Martin was het klusje snel geklaard.
Nu was Jan onze stuurman en hij loodste ons probleemloos naar ons pauze adres aan de rotonde in Saive.
Inmiddels had Ger in Bolland de groep verlaten en fietste alleen verder naar Banneux. Het was nu 11.15 uur en hadden 50 km op de teller. Het was niet druk in de broodjeszaak en dus konden we allen tezamen aan twee tafels plaatsnemen.
De gesprekken tijdens de pauze gingen voornamelijk over de wereldkampioenschappen wielrennen van afgelopen zondag in het Oostenrijkse Innsbruck. De kenners waren het er over eens dat bij de beroepsrenners, de laatste zware beklimming teveel van het goede was. Om 11.50 uur gingen we weer op pad. Vervolgens even overleg over hoe nu terug, maar allen waren van mening dat we voor de variatie de weg naar centrum Saive moesten nemen en vandaar naar Wandre.
Met Jan op kop ging het nu over een slecht wegdek steil omlaag naar Saive, en vervolgens via opnieuw een slechte, steile, lange en bochtige afdaling naar Wandre. Onder aan de afdaling kwamen Jo en Jan op kop en ging het in een mooi tempo naar Cheratte.
Hier moest er weer even gestopt worden, want Frans verloor zijn horloge. Nu kwam Jo P. op kop en fietsten we naar Argenteau en vandaar via het fietspad langs de Maas naar Visé. Hier moest er alweer even gestopt worden, om het losgeraakte zadel van René zijn fiets weer vast te zetten. Jo was de mecanicien van dienst. Vervolgens bleven we langs het water fietsen en kwamen zo, met beurtelings Thei, Frans of Jo P. op kop, bij de sluis van Ternaaien.
Frans gaf een goede indruk en toonde aan, dat hij ook de hoge snelheid weer goed in de benen had. We bleven langs het kanaal fietsen en via Kanne en Vroenhoven kwamen we uiteindelijk in Rekem. Hier begon het tijdperk Nico. Hij vloog naar voren en ging hard op kop fietsen en trok hierdoor alles op een lint.
Hij bleef maar geven en stond tot in Stein de leiding niet meer af. Via het fietspad langs het kanaal kwamen we bij de brug in Maasmechelen en daarna fietsten we binnendoor naar de brug in Stein.
De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg volgens de Garmin van Jan 102 km.
Ingewijden in onze groep vertelden ons dat Nico vandaag heeft laten zien, dat hij mede dankzij de nieuwe medicatie voor zijn kwaal, weer in uitstekende doen is.

Groetjes, René
Alles paletti!