Fietsverslag Jalhay 30-5-2018

Vandaag om 9.00 uur stonden er 12 coureurs aan het vertrek. Het was wederom lekker fietsweer, onbewolkt bij een temperatuur van 22 Gr. met daarbij een zwakke Z-O wind. De aanwezige coureurs waren: Piet, René, Nico, Theike, Jan, Frans, Jo, Martin, Ger en de gastrijders Thei L, Wiel van A. en Jo P.. Na onderling overleg werd er besloten om naar Jalhay te fietsen. Piet was onze wegkapitein en hij ging bij het vertrek, samen met Ger, dan ook resoluut aan de kop fietsen.
We vertrokken in een heel leuk tempo van 25 tot 28 km/h en fietsten dan ook twee aan twee. Via Elsloo, Beek en Schimmert kwamen we in Valkenburg en hier beklommen we gezamenlijk de Sibbergrubbe. Daarna fietsten we via Margraten naar Banholt en vervolgens via Terlinden en Hoogcruts naar De Plank. In Aubel hadden Piet en Ger anderhalf uur op gereden, dus was het tijd voor aflossing. Nu namen René en Jo P. het voortouw en fietsten we in een mooi tempo naar Henri Chapelle. Daarna kwamen we op het geliefde parcours van Frans en fietsten we met verschillende kopmannen naar Welkenraedt, Balen en Membach. Hier werd de lucht erg donker en waren we bang voor een regenbui.
De Smart Phone van Jan bracht uitkomst, er werd in deze regio geen neerslag verwacht. Dan kwam Wiel op kop en fietsten we via de grote weg bergop naar La Gileppe. We namen niet de steile geasfalteerde bosweg om bij de stuw te komen, omdat een aantal coureurs bang waren dat door het noodweer van de afgelopen dagen de weg onbegaanbaar zou zijn. Op de beklimming viel onze groep in meerdere delen uit elkaar. Vier coureurs (Wiel, Jo P, René en Piet) bereikten als eerste de top. Nu ging het verder via de grote weg naar Jalhay, alwaar we om 11.30 uur bij de plaatselijke bakker arriveerden. Tot ons groot verdriet was de zaak wegens vakantie gesloten, terwijl ook een ander café dicht was. Dus gingen we op advies van Wiel naar Limbourg om daar te pauzeren. Om 12.00 uur konden we buiten op het terras in de schaduw plaatsnemen.
Ger was inmiddels afgeslagen en ging alleen verder naar Spa. We bestelden via Jan die de Franse taal aardig meester is, vlaai en cola. Aangezien het café zelf geen vlaai had, deed de kelner ons een aanbod. Hij bood aan om zelf bij de bakker vlaai te gaan halen, hetgeen natuurlijk op onze instemming kon rekenen. Later werden de twee kersenvlaaien door ons zelf, in de persoon van Thei L. keurig gesneden. De gesprekken aan tafel waren heel divers en het grootste woord had natuurlijk Wiel. De resultaten van Tom Dumoulin in de Giro kregen natuurlijk ook weer de grootste aandacht.

We lieten ons de vlaai goed smaken, en om 12.45 uur zijn we weer vertrokken. Allereerst volgde de beklimming naar Bilstain. Wiel nestelde zich op kop en was nu onze reisleider. Boven werd er gewacht en fietsten we richting Clermont. Wiel schotelde ons een mooi parcours voor dat voor de meesten van ons bekend terrein was. Wiel bleef op kop fietsen en via het dal van de Berwinne kwamen we in Neufchâteau en ging het richting Voeren. Hier wordt al heel lang aan de weg gewerkt, dus moesten we omrijden. Via Withuis kwamen we op de Molenweg.
Ook nu bleef Wiel in een mooi tempo op kop rijden en kwamen we uiteindelijk in Rothem, Meersen, Ulestraten en vandaar ging het naar Beek, Elsloo en Stein. In Ulestraten hield Theike het voor gezien en fietste in zijn eigen tempo naar huis. Theike heeft het vandaag heel goed gedaan en verdiend dan ook een eervolle vermelding. Hij is een aantal maanden vanwege een rugblessure uit de running geweest, maar krabbelt nu toch weer snel overeind. Ook Nico heeft zich vandaag weer doen gelden.
Op de beklimmingen kon hij heel goed volgen en ook op het laatst, na meer dan 100 km was hij nog altijd vrij fit.

Tegen 14.45 uur waren we na een rit van bijna 5 uur weer terug in Stein.
De afgelegde afstand (Stein-Stein) bedroeg 128 km.
De prijs voor de beste coureur ging vandaag naar Wiel, die o.a. de gehele terugreis aan de leiding gereden heeft.

Groetjes, René