Rit naar Dalheim 30-6-2018   

Vandaag was de langste dag van het jaar al achter de rug en de meteorologische zomer weer begonnen, dus vanaf nu gaan de dagen jammer genoeg ook weer korten.
De hele week was het weer al bijna tropisch, dus ook vandaag zou de temperatuur wederom de 30 Gr. gaan bereiken. Om 9.00 uur stonden er bij een onbewolkte hemel slechts 6 coureurs aan het vertrek.
De zon scheen volop en de temperatuur was al 20 Gr. Ook stond er een matige N/O wind. De deelnemers waren Piet, René, Jos, Ger, Michel en Theike. Wino was ook een van de afwezigen. Hij had gisteren nog tegen Theike verteld dat hij zich soms niet goed voelde en zou kijken of hij vandaag mee zou gaan. Het blijkt dat Wino momenteel in de zogenaamde 'Overgang' verkeerd, en dat hij daar toch regelmatig veel last van heeft.
De drie musketiers die momenteel de ronde van Nederland fietsen, hebben afgelopen vrijdag de afsluitdijk overgestoken. Het gaat (ook zonder hun liefhebbende vrouwen) heel goed met ze en ze hopen in de loop van komende maandag weer thuis te zijn. Aangezien er een matige N/O wind stond, en de temperatuur zou gaan oplopen tot boven de 30 Gr. werd besloten om vandaag een vlakke rit naar Dalheim in Duitsland te fietsen. Hierdoor hadden we op de heenreis de wind op kop of op de zij. Piet was vanmorgen onze koerskapitein en hij wist wel een mooie route.
We vertrokken met Piet en Ger op kop in een mooi tempo naar Geleen en vandaar de berg op naar Sweikhuizen. Hier nam Piet een mooie route door het veld richting Munstergeleen en Windraak. Nu kwamen we in een heel landelijke omgeving waar onze mountainbikers s'winters ook fietsen. We kwamen nu via Munstergeleen in Ophoven.
Hier kreeg Theike een probleem met de rechter schakelhendel van zijn fiets. Het leek erop dat binnen in de hendel iets was afgebroken. Ger was ervaringsdeskundige en had een soortelijk probleem in het verleden ook al eens een keer gehad. Hij adviseerde Theike om de hendel met een elastiek vast te binden. We vroegen een man die zijn auto aan het wassen was om een elastiekje, en nadat deze hulpvaardige man een elastiekje gehaald had kon Theike de reparatie uitvoeren, en was het schakelprobleem tijdelijk verholpen. Vervolgens fietsten we door het park van Sittard en kwamen in de wijk genaamd 'De Kollenberg', waarna we bij de St. Rosa kapel uitkwamen. We waren nu bijna een uur onderweg en waren nog altijd in Sittard. Via de achterkant van de wijk Laarhof in Sittard fietsten we nu door het veld naar het Duitse plaats Wehr. Hier nam René de kop over van Ger en ging het naar Tuddern.
De wind stond op kop maar het ging toch goed vooruit. Via Havert kwamen we in Maria Hoop en ging het verder via veelal beschutte binnenwegen naar Duitsland. Via Haaren, Karken en Effeld kwamen we in Etsberg. Daarna met nog altijd Piet en René als gangmakers naar de Meinweg en als eindbestemming Dahlheim. De gehele tocht was Piet onze gids en hij nam veelvuldig wegen waar we in de schaduw konden fietsen.
Om 11.30 uur en na 60 km arriveerden we bij onze pauze plaats. Het was dankzij de felle zon, niet aangenaam om in de zon te zitten, dus namen we op het terras van de 'Dalheimer Molen', plaats in de schaduw van de aanwezige bomen. We bestelden allemaal een groot stuk Hausgemachte Streuselkuchen en een cola of koffie.
Om 12.15 uur gingen we met Jos en Piet op kop via Herkenbosch weer op pad. Onderweg trok Jos het initiatief naar zich toe en ging het in hoog tempo huiswaarts. De wind stond nu toch regelmatig ongunstig en wat bleek, Theike kende hier goed de binnenwegen en moest Piet dan ook herhaaldelijk corrigeren bij het kiezen van de kortste weg huiswaarts. Op de Mijnweg kwam ook Michel naar voren, en samen met Jos hielden ze een hoog tempo aan. Nu kwamen we in Herkenbosch en was Piet weer onze gids en fietsten we met Piet en René aan de leiding via een grote omweg naar Vlodrop.
Via Posterholt, Putbroek, Maria Hoop en Susteren kwamen we in Nieuwstad, en vandaar ging het via Limbricht en Guttecoven naar Graetheide.
Hier nam René de weg naar Nattenhoven en fietste de groep via Berg a/d Maas en Urmond terug naar Stein.
Om 14.40 uur waren ze na 125 km weer terug in Stein. Bij thuiskomst was de temperatuur inmiddels opgelopen tot 31 Gr.
Het was vandaag een leuke fietsdag, waarbij we door de goede keuze van het parcours (o.a. veel schaduw) niet veel last gehad hebben van de tropische hitte.

Groetjes, René
Alles paletti!