Fietsverslag: Eupen 02-05-2018   

Vandaag om 9.00 uur stonden er 11 coureurs aan het vertrek. Het was vanmorgen zonnig, onbewolkt, en bij een temperatuur van slechts 11 Gr. erg koud. Tevens stond er een harde Z.W wind en ook daarom was het in de ochtend nog geen aangenaam fietsweer. De aanwezige coureurs waren: Nico, Martin, Piet, René, Jan, Jo, Michel, Frans, Ger, en als verrassing twee gastrijders, namelijk Jac Q en Jo P.
We kozen vandaag voor de favoriete bestemming van Frans namelijk Eupen. Jan en ook René waren hier dit jaar nog niet geweest. René voelde zich vandaag niet zo best maar ook Nico had wat opmerkingen over de bestemming Eupen.
Hij wilde geen grote en vele knoebelen meer fietsen. Indien het op de heuvels te hard ging zou hij zich wel melden en dus werd besloten om een makkelijke route naar Eupen te fietsen. Vervolgens vertrokken we met Michel en Frans op kop in een mooi tempo via Beek, Oensel, Hulsberg, Klimmen, Schin op Geul en Wijlre naar Gulpen. Onderweg ging ook Ger op kop fietsen. Hij had tandpijn en wilde door hard tegen de wind in, op kop te fietsen, zijn tandpijn doen vergeten. Ook Jo P. had er zin in en fietste een heel stuk mee op kop.
In Gulpen moesten we even stoppen want Jo S. ging zijn stuur recht zetten. Bij het begin van de bergzone nam Jac Q. de koppositie over en fietste vervolgens in een soepele tred naar Slenaken, Teuven en Henri Chapelle. René zorgde ervoor dat er bergop niet te hard gereden werd, zodat iedereen kon volgen. Ook de beklimming naar Henri Chapelle werd in een aangepast tempo genomen, maar Nico (die geen knoebele meer wilde fietsen) ging er op het einde van de beklimming vandoor.
Jo P. ging hem halen en samen vochten ze nog een onderling duel uit voor de bergprijs, die glansrijk door Jo P. gewonnen werd. Volgens een aantal coureurs moet aan het goede rijden van Nico toch een luchtje zitten.
Het is niet normaal hoe deze coureur van 81 jaar te keer gaat.
Vervolgens fietsten we naar Baelen en ging ook Martin, die vandaag een goede dag had, aan de leiding fietsen. In Membach fietste hij zelfs, samen met good old Nico weg van de groep en beiden werden pas in Eupen teruggepakt. Om 11.30 uur waren we na 58 km in Eupen bij Backerei Kockartz, een van onze vaste pauzeplaatsen. Vervolgens konden we hier binnen aan twee tafels plaats nemen, want voor het terras was het nog veel te koud.
Na de pauze vertrokken we weer met Frans en Ger op kop, in een rustig tempo en met de wind in de rug, richting Walhorn. Via bekende wegen kwamen we met wisselende kopmannen in Kelmis, Gemmenich en bij de beklimming naar Vaalsbroek. René had het zwaar op deze beklimming, maar met wat mentale steun van Ger kwam hij toch (zij het op enige achterstand) goed boven. Boven werd er gewacht, zodat we gezamenlijk verder konden fietsen.
Vervolgens nam Jo S. de groep op sleeptouw en ging het in hoog tempo naar Lemiers, Nijswiller, Wahlwiller en Wittem. De wind stond nog altijd gunstig en Jac of Jo P. brachten ons ook nu weer in een hoog tempo naar Valkenburg.
Op de Stoeperd kwam René weer in de problemen, maar ook hier was Ger weer zijn mentale begeleider. Via Schimmert en Beek reden we terug naar Stein, alwaar we om 14.00 uur arriveerden.
De gereden afstand bedroeg ca 108 km.
Piet hebben we vandaag niet van voren gezien.
Hij had een welverdiende rustdag genomen.

Groeten René