Rit naar Aubel 2-6-2018   

Vanmorgen stonden er om 9.00 uur 8 coureurs aan het vertrek. De deelnemers waren Martin, Piet, Nico, Jan, Jo, René, Theike en Ger. Het was vanmorgen na de tropische dagen van afgelopen week, bij een temperatuur van slechts 16 Gr., nog een beetje fris. Verder stond er ook nog wat wind uit de richting N/W. Ook kon er vandaag volgens de weersvoorspelling, nog altijd een bui vallen.
Op de vraag, waar gaan we naar toe ontstond een levendige discussie. We waren allen het er over eens, dat we vanwege de hoosbuien van afgelopen week we op de hoofdwegen moesten blijven. Dit vanwege de te verwachten troep op landwegen en bijbehorende fietspaden.
Martin deed een voorstel. We zouden naar Aubel kunnen fietsen stelde hij voor en gaf daarna het commando over aan Piet, die wel een mooi parcours in gedachten had. Hij zou een route via een grote omweg naar Aubel nemen. Jo vond dit ook prima, want hij was niet geheel fit.

Met het koningskoppel Ger en Piet op kop ging het in een mooi tempo en met de wind op kop of in de zij, via Elsloo, Catsop, Geulle en Schietecoven naar Meersen en Rothem. Hier namen we de Molenweg, die we volgden tot in Gronsveld. Via Oost Maarland kwamen we in Withuis en fietsten we vervolgens naar het Belgische Berne. Het parcours ging voornamelijk over binnenwegen met daarbij natuurlijk weer diverse beklimmingen.
De eerste grote beklimming was er in s 'Gravenvoeren. Op de beklimming namen Piet en René de leiding. Nico was vandaag in goeden doen en demarreerde nabij de top, waardoor hij als eerste bovenkwam. Op de beklimming viel de groep uit elkaar, maar Jan en RenĂ© maakten er maar een plaspauze van waarna de groep weer netjes bij elkaar kwam. Dan een lange afdaling naar Neufchâteau. In de afdaling wilde Piet als eerste enkele dames op een paard passeren. Een paard schrok en rende voor Piet uit de velden in, waarna het weer kalmeerde. Hierna konden we ook weer verder fietsen en volgde een lange beklimming naar Neufchâteau. René nam de leiding met Nico in zijn wiel. Boven bij de top demarreerde Nico weer en kwam als eerste boven. Ook hier viel de groep uit elkaar, maar boven werd er gewacht. De zon kwam nu af en toe tevoorschijn en werd het warmer.
Er verschenen in de verte echter donkere wolken aan de hemel, waardoor een aantal coureurs bang waren voor een nat pak. Besloten werd om niet te ver meer naar het Zuiden te fietsen maar koers te zetten naar Aubel. Piet vond dit jammer, want we hadden in zijn ogen nog maar weinig kilometers gefietst en Piet wilde altijd 60 km tot aan de pauze maken. Dan verder via St Jean Sart en waren we om 11.15 uur na 52 km in centrum Aubel.
Het was hier nog fris met ook een koude wind. We namen toch plaats op het overdekte terras en maakten het zelf met de doorzichtige zeilen grotendeels winddicht. Het parcours tot nu toe was zeer heuvelachtig maar we hoorden Nico niet mopperen dat het parcours met al die lange klimmen te zwaar was.
Tijdens de pauze kwamen we er achter waarom Nico vandaag zo goed reed. Hij is in het ziekenhuis in behandeling bij een specialist, die hem van de week zwaardere medicijnen (Prednison) heeft voorgeschreven. Vandaar dat hij weer rijd als een trein.
De rijstenvlaai op het terras was heerlijk en van goede kwaliteit.

Na een pauze van bijna 45 minuten zijn we weer vertrokken. Een aantal coureurs wilde een korte route naar huis fietsen. Piet kreeg echter toestemming om zijn voorgenomen parcours te voltooien. Hij lachte eens en ging samen met René op kop fietsen. Met de wind op de rug of op de zij fietsten we nu met een aantal beklimmingen, eerst langs het slachthuis van Aubel naar Homburg en vandaar naar Sippenaeken.
Op de beklimmingen wilde Nico zich telkens weer tonen, maar René kreeg het in de gaten en in een onderling gevecht troefde hij hem steeds af. Via Terziet maakte Piet nog een mooi uitstapje door de buitengebieden via Epen, Vijlen en Mechelen naar Wittem. Dan met diverse kopmannen op een lint naar Valkenburg en vandaar naar Meersen, Ulestraten en Beek. Op het vals plat in Ulestraten demarreerde Nico en hij nam in korte tijd een flinke voorsprong. Martin kon dat niet aanzien en ging hem terughalen
In Beek bij de afdaling naar de rijksweg vochten Theike en Nico een gevecht uit voor de eerste plaats, maar waar twee honden vechten om een been ging de derde (Jo) er met de hoofdprijs vandoor.
Via Elsloo waren we na 105 km en vele hoogtemeters weer terug in Stein.
Ook vandaag hebben we weer genoten van een mooie maar pittige fietsdag over een zeer geaccidenteerd parcours, waarbij we goed samen gereden hebben.

Groetjes, René
Alles paletti!