Rit naar Saive 28-07-2018

Vandaag om 9.00 uur stonden 7 man aan het vertrek. Oorspronkelijk zouden we vanwege het zeer warme weer om 8.00 uur vertrekken, maar door een regenbui in de ochtend was de vertrektijd aangepast, en iedereen telefonisch of via de mail en WhatsApp hiervan in kennis gesteld.
Het was vanmorgen bewolkt en enigszins afgekoeld tot 21 Gr., dus goed fietsweer.
De deelnemers waren: Jo, Ger, Piet, René, Martin, Theike en Frans. Jan en Michel hadden zich afgemeld, waardoor er vandaag geen foto’s en Garmin data beschikbaar was. Het gesprek bij de start was uiteraard weer: Waar gaan we vandaag naar toe? De weersvoorspelling voor vandaag was gunstig, al kon er wel in de morgen nog een lokale bui vallen. Dus zeiden diverse coureurs dat een rit van +/- 100 km meer dan genoeg was voor vandaag.
Uiteindelijk kozen we voor een rit naar Saive. Zo gezegd zo gedaan en vervolgens vertrokken we met Piet en Ger op kop via Elsloo naar Oud Geulle. De kopmannen hielden een mooi tempo aan, want de groep wilde toch wel wat bijpraten na de schitterende etappe van gisteren in de Tour de France. Via Bunde kwamen we op de onlangs aangelegde nieuwe randweg door Maastricht, de zogenaamde Groene Loper, een weg boven op de nieuwe tunnelbuizen van de autoweg.
Hier hield Ger het voor gezien op kop en was René zijn vervanger.
In Maastricht, via het fietspad naar Eijsden ging het nu goed vooruit. In Eijsden kwamen Ger en Jo op kop en werd koers gezet naar Visé. Op weg naar Argenteau begon het licht te regenen en hielden we 10 minuten pauze onder een brug. Dan bij droog weer maar met een nat wegdek naar Argenteau waar we met Piet en René op kop de beklimming naar Saint Remy namen. Het tempo werd aangepast en iedereen kon goed volgen.
Nu ging het in een mooi tempo met nog altijd Piet en René aan de leiding via diverse beklimmingen naar Blégny en vandaar naar onze pauzeplaats in Saive. Tot onze grote teleurstelling was de pauzeplaats gesloten en moesten we op zoek naar een nieuw adres. Dit was niet makkelijk en na wat omzwervingen kwamen we uit in Blégny bij een wegrestaurant. We hadden nu 55 km gereden en konden buiten op het terras plaatsnemen. We hadden pech, want hier hadden ze geen vlaai. Martin was niet voor een gat te vangen en ging om de hoek bij een winkel van een tankstation een cake halen opgemaakt met aardbeien, ananas en slagroom. Een aantal coureurs hadden echter al een broodje gezond besteld, waardoor Martin, die de cake gesponsord had, moest leuren om zijn gebak kwijt te worden.

Om 12.00 uur zijn we bij zonnig en warm weer vertrokken richting Feneur en Dalhem. Met Piet en Ger aan de leiding fietsten we geruime tijd licht berg af, en kwamen uiteindelijk in Dalhem. Nu ging het met wisselende kopmannen, over bekende wegen via Neufchâteau, Warsage, s' Gravenvoeren en Mesch naar de Molenweg. Via Rothem, Meersen, Geulle, Catsop en Elsloo, waren we om 13.50 uur weer terug in Stein.
De afgelegde afstand bedroeg 98 km (Stein-Stein).
Het was weer een mooie fietsdag, en waarbij de afgelegde afstand voldoende was bij dit warme weer.

Gr. René