Rit naar Sippenaeken 26-05-2018

Vandaag was het om 9 uur al 22 Gr. en het zou dan ook volgens de weersvoorspelling een tropische dag worden met heel veel zoneschijn. Er stonden deze morgen 10 coureurs aan het vertrek. De deelnemers waren Frans, Jan, Jo, Piet, Nico, René, Martin, Ger, Theike en gastrijder Thei L. Theike was na een blessure en een afwezigheid van diverse weken ook weer van de partij.
Hij is in behandeling bij de pijnbestrijding voor een pijnlijke rugblessure en gaat vandaag proberen of het fietsen al gaat lukken. Nico was de enige van onze club die niet in het Sponsortenue aan de start stond, waardoor hij verrast werd met een gele kaart. Jan stond een beetje droevig aan de start. Hij vertelde dat Truus (het liefje van Nico) hem had aangesproken over het feit dat hij waarschijnlijk de oorzaak is van de lange en heuvelachtige ritten die Nico helemaal niet meer ziet zitten. Toen Jan namelijk vanwege vakantie, een aantal ritten afwezig was, werd er nog maar 100 km gefietst. Jan was dan ook flink teleurgesteld dat hij de zwarte Piet kreeg toegespeeld. Vandaag bemoeide hij zich dan ook niet met het te fietsen parcours.
Omdat er vandaag een beslissende bergrit in de Giro plaatsvond, wilde bijna iedereen op tijd terug zijn om op TV naar deze etappe te kijken. Vanwege de te verwachten drukte (15.000 deelnemers) rondom de toertocht 'Limburgs Mooiste' moesten we wel een parcours kiezen, waarbij we niet te veel last hadden van deze deels onervaren coureurs.
Piet wist wel een rondje naar het Zuiden en met Piet en Ger op kop vertrokken we naar Catsop en via de afdaling van de Slingerberg ging het vervolgens naar Bunde, Weert en via de achterkant van Maastricht naar Bemelen. Dan op naar Antoniusbank en kwamen op de route van Limburgs Mooiste. Hier hadden we geluk want in een onoverzichtelijke bocht passeerde ons links door de bocht een toerrijder, terwijl uit tegenovergestelde richting een auto aankwam. De toerrijder kon nog net op tijd de auto ontwijken, anders had de auto hem onze groep in gereden. Flink geschrokken beklommen we gezamenlijk in een mooi tempo de heuvel, maar voor Theike ging het echter nog te snel en hij bemerkte dan ook, dat de lange periode van afwezigheid hem geen goed gedaan had. Hij verliet de groep en ging in eigen tempo huiswaarts.

Dan volgde een rondje Zuid Limburg en fietsten we via Cadier en Keer, Eckelrade, St. Geertruid, Banholt, Terlinden, en Hoogcruts naar de Plank. Ger was op kop inmiddels afgelost door René. Nu verlieten ook Ger en Thei de groep en fietsten samen verder naar Banneux. Dan naar Teuven en hier beklommen we de Grote Flap. Frans kwam als eerste boven. Het was nu 11.00 uur en we hadden 50 km gereden. Piet stelde voor om bij een mooi Panorama terras, geheten 'Hoeve de Eik' in Sippenaeken te gaan pauzeren.
Hier waren we nog nooit geweest, maar het uitzicht op de landschap rondom de Camerig was beeldschoon. We bestelden cola of koffie met Limburgse vlaai en debatteerden over de prachtige Giro-rit van gisteren waarbij Chris Froome na een solo van 80 km over diverse hoge bergen, de leiderstrui binnenhaalde.
Na een pauze van 40 minuten kozen we niet voor de kortste weg terug naar Stein. De zon scheen inmiddels volop en het was hierdoor prima maar heel warm fietsweer. Piet was onze gids en hij ging binnendoor via een mooie omweg bij Terziet en de zijweg van de Camerig naar Mechelen.
Op de heuvels kwam Frans steeds naar voren, want dit was zijn terrein. Daarna met wisselende kopmannen naar Wahlwiller, Nijswiller en Baneheide.
Vandaar fietsten we met Piet als stuurman in een landelijke omgeving met veel boswegen (waar het in de schaduw lekker koel was) naar Simpelveld en Ubachsberg. Vele van deze wegen waren voor de meesten van ons onbekend.
In Welten kwamen we bij de finish van 'Limburgs Mooiste', maar overal op de wegen waren er nog coureurs aanwezig, dus was het oppassen geblazen.
Via Ten Esschen ging het via voornamelijk fietspaden en binnenwegen verder naar Schinnen. Ook moesten we hier even van de fiets, want Nico had zijn hoortoestel (opgeborgen in een kokertje) verloren. Dus volgde er een zoekactie en Jan was de gelukkige die het kokertje terugvond, dus eind goed al goed.
Nu kwam Martin aan de leiding en ging het goed vooruit naar Spaubeek, Neerbeek en Beek. Om 13.50 uur waren we na een dikke 100 km weer terug in Stein.
De temperatuur was inmiddels opgelopen tot 30 Gr.
Het was vandaag weer een heel mooie rit over een prachtig parcours, uitzocht door koerskapitein Piet.

Gr. René
Alles paletti!