Fietsverslag rit naar Banneux 22-8-2018

Vandaag was het wederom mooi zomerweer, onbewolkt en bij vertrek al een temperatuur van 18 Gr.
Om 9.00 uur stonden dan ook 13 goed geluimde coureurs aan het vertrek. De zon scheen volop en ook stond er nog maar weinig wind. De deelnemers waren: Jos, Piet, René, Jo, Ger, Theike, Michel, Martin, Wino, Nico en de gastrijders Jo P, Wiel van A en Jos H.
Jan was afwezig i.v.m. familie verplichtingen. Dan kwam de vraag, waar gaan we naar toe? Piet kwam met het voorstel om naar Banneux te fietsen.
Wino en Theike hadden hun bedenkingen en zouden afdraaien indien het te zwaar zou worden. Ger stond te glunderen bij het horen van de naam Banneux, want dat is zijn favoriete bestemming. Piet werd gebombardeerd tot wegkapitein en kon zo samen met Ger de route bepalen. Piet en Ger vertrokken uiteraard op kop, en fietsten in een mooi tempo via Beek, Ulestraten, Meersen en Rothem naar de Molenweg.
De wind stond nu veelal op de zij of op de kop. Via Withuis kwamen in Dalhem aan het begin van de bergzone. Vervolgens fietsten we met nog altijd Piet en Ger op kop naar Blégny en vervolgens naar via een geaccidenteerd parcours naar Bolland, Melen en Jose. Daarna loodsten ze ons naar Xhendelesse, Soiron en Nessonvaux. Vervolgens ging het richting Banneux. Er volgde nu een lange goedlopende beklimming (met Jo P. als kopman) naar Banneux. Het tempo was goed en bijna iedereen kon volgen. Theike gaf aan in zijn eigen tempo omhoog te willen fietsen en werd hierbij vergezeld door René en Jo. We besloten om door te fietsen naar de kapel van Banneux, om hier (indien van toepassing) een kaarsje aan te steken en bij de bron de bidons te vullen. Dan op weg naar onze pauzeplaats in Louveigne.
Bij aankomst op de pauzeplaats bij de rotonde in Louveigne hadden we 72 km afgelegd en was het inmiddels 12.00 uur.
We konden buiten op het terras plaatsnemen. Het gebak of het broodje gezond smaakte prima. Om 12.35 uur zijn we weer vertrokken voor onze terugreis. Gekozen werd, voor een makkelijke route naar huis, en wel via Trooz naar Chaudfontaine. Er volgde vanuit Louveigne over bekende wegen een lange afdaling, die onderbroken werd door een plaspauze.
In Chaudfontaine ging het rechtsaf en volgde een heel lange beklimming van ongeveer 5 km naar Romsee.
Het tempo was goed en iedereen kon goed volgen. Daarna verder via een lange afdaling naar Jupille-Sur-Meusse. Vervolgens fietsten we rechts af over de grote weg naar Cheratte en Argenteau. Hier nam Piet het fietspad langs de Maas en loodste ons langs het water naar Visé. We hadden nu de wind in de rug en het ging goed vooruit. In Visé namen we de afslag naar Eijsden. Nu kwam Jo P. samen met Martin op kop en ging het in hoog tempo naar Eijsden. Dan volgde het fietspad naar Maastricht en ook hier bleef Jo met een hoog tempo op kop rijden en nam ons zodoende weer allemaal op sleeptouw.
In Maastricht namen we afscheid van Ger en fietsten we de route via de rand van de stad over de inmiddels bekende Groene Loper, en kwamen uit bij het MVV stadion.
Hier verliet Wiel de groep en fietste de kortste weg terug naar Puth.
Vandaar ging het met nog altijd Jo aan de leiding naar Bunde, Oud Geulle, Elsloo en Stein. Om 15.00 uur waren we na 134 km (Stein-Stein) weer terug in Stein. Het was vandaag een mooie maar lange fietsdag.
De beste coureurs waren Piet en Ger, die beiden driekwart van de rit op kop gereden hebben. Ook Jo P. , die op de terugreis vanaf Visé tot in Stein, meestal in zijn eentje op kop gereden heeft, verdiend een eervolle vermelding.
Piet, Ger en ook Jo namens de groep bedankt en proficiat met deze mooie prestatie.
Ook Wino en Theike waren, ondanks hun bedenkingen bij de start van de rit, beiden tevreden.

Groetjes, René
Alles paletti!