Ritverslag 20-10-2018 naar Vaals

Vandaag stonden er om 9.00 uur 9 coureurs aan het vertrek. Het was mistig en met een temperatuur van slechts 6 Gr. nog behoorlijk koud. Ook stond er een zwakke N/O wind, maar volgens de weersvoorspelling zou het toch 15 Gr. kunnen worden.
De deelnemers vandaag waren: René, Nico, Jos, Jan, Theike, Jo, Ger, Michel en Martin. Na de lange rit van afgelopen woensdag was het voorstel, om gezien de lage temperatuur, vandaag een rit van max. 100 km te fietsen. Michel werd geraadpleegd, en die wist wel een route, namelijk via Simpelveld naar Vaals. Met Ger en Jo op kop, ging het in een behoorlijk tempo via Beek naar Oensel.
Hier werd het steeds kouder en de Garmin van Michel gaf een temperatuur aan van slechts 2,8 Gr.. Het was steenkoud en ikzelf dacht aan omdraaien, omdat ik nu reeds koude voeten, en ondanks de handschoenen, al koude handen had. Ook Nico was niet in zijn element. Hij kon niet gebruikmaken van zijn bril, omdat die door de aanwezige mist besloeg. Verder was hij vergeten om handschoenen mee te nemen! In Aalbeek ontstond er een discussie over het te volgen parcours, want bergaf was het nu steenkoud.
Michel was echter stellig, we hebben voor Vaals gekozen en moeten deze route dan ook aanhouden. Dus met Michel als gids fietsten we op lage snelheid via Hulsberg, Klimmen en Ransdaal naar Ubachsberg. Het bleef ontzettend koud en mistig. Ikzelf en Nico hadden zulke koude handen, dat we de shifter van de voor-derailleur het niet meer konden bedienen. De coureur die deze lage temperatuur niet als een belemmering zag, was Theike. Hij had het niet koud en reed dan ook meermaals mee op kop. Vervolgens fietsten we naar Simpelveld en Bocholtz, en hier kwam de vraag: Wat doen we, doorfietsen of een warm lokaal opzoeken? Diverse coureurs riepen nu luid en duidelijk: Pauze, en op naar de koffie.
Het was 10.30 uur en we hadden slechts 32 km gefietst. Op de Garmin van Michel konden we zien dat de gemiddelde temperatuur tijdens onze rit slechts 4,5 Gr. geweest was en niet hoger dan 5 Gr. . Binnen in het restaurant was het warm en konden we onze koude ledematen opwarmen. Het duurde bij mijzelf echter heel lang voordat ik weer gevoel in mijn handen en voeten kreeg. De bakker was nog niet geweest en dus was er geen vlaai. Diverse coureurs namen warme appeltaart, die later met veel ijs en slagroom geserveerd werd. De pauze duurde met 45 minuten erg lang, maar we hadden de tijd en konden ons dus mooi opwarmen. Buiten was de temperatuur inmiddels opgelopen tot 9 Gr. De zon stond op het punt om door te breken maar het was nog licht mistig. Vervolgens besloten we op voorstel van Martin, om niet de kortste weg naar huis te fietsen, maar de oorspronkelijk bedoelde route van Michel naar Vaals te volgen.
In Bocholtz nam Martin en daarna Michel de leiding en ging het over soms heel slechte wegen naar het Duitse Orsbach. Hierna kwamen we via een lange afdaling weer in Nederland en wel in Vaals. We fietsten nu met Martin als gids door het centrum richting Drielandenpunt en vervolgens naar Vaalsbroek. Vanaf hier fietsten we met nog altijd Martin aan de leiding via bekende wegen naar Vijlen, Mechelen en Wittem.
Hier namen we afscheid van Ger, die zijn weg vervolgde naar Banneux. Vervolgens kwamen we op het ons bekende parcours en ging het met Nico en daarna Michel als kopman, op hoge snelheid naar Valkenburg en via Broekhem en Haasdal naar Schimmert.
Op de klim naar Haasdal demarreerde Jos, maar Michel ging hem halen. In Schimmert was alles weer bij elkaar en nu fietsten we met wisselende kopmannen naar Oensel en Beek.

Om 13.00 uur waren we weer terug in Stein.
Het was vandaag op de heenweg, voor diverse coureurs een soort overlevingstocht. De gereden afstand bedroeg 77 km.

Gr. René
Alles paletti!