Fietsverslag van rit naar Venwegen 20-6-2018

Het was vanmorgen al prachtig zonnig fietsweer en er stonden om 9.00 uur dan ook maar liefst 16 coureurs aan het vertrek. Vanmorgen was het al 18 Gr. en het zou 28 Gr. kunnen worden. De meeste coureurs waren dan ook erg gemotiveerd, om vandaag bij dit mooie weer aan het vertrek te staan.
We hoefden niet lang te overleggen waar we naar toe zouden fietsen, want René zijn voorstel was Venwegen, een rit van ongeveer 125 km. Bij de start was er even overleg tussen Jan en Piet over de te volgen route, want er leiden vele wegen naar Venwegen. De deelnemers waren: Jan, René, Theike, Frans, Ger, Piet, Jos, Michel, Nico, Martin, Ger, en de gastrijders, Thei L, Jacques Q, Wiel S., Wiel van A. en Jo P.. Grote afwezige was onze vedette en gangmaker Wino, die volgens zijn zeggen in deze tijd van het jaar veel werk heeft met zijn tuinbedrijf.
We merken dat er dit jaar veel aanloop is van gastrijders, dus kunnen we concluderen dat onze groep zeer populair is om mee te gaan fietsen. Frans liet weten dat hij zou omdraaien want hij moest op tijd thuis zijn. We fietsten bij een lichte Z/W wind met Ger en Piet op kop van Stein naar Beek en dan naar Geverik, Schimmert, Hulsberg, Wijlre, Wittem en vervolgens via Mechelen naar Epen en Terziet. Nu begon de heuvelzone waardoor het parcours geen meter vlak meer was. In Sippeneaken werd Piet op kop afgelost door Jan, die vandaag indruk maakte en dan ook meermaals op kop reed.
Jan was vandaag ook onze reisleider, want hij kent in deze streek de wegen op zijn duimpje. Vervolgens kwamen we in Montzen en ging het naar Lontzen. Jos was inmiddels ook wakker geworden en ging op kop fietsen. Zijn tempo (vooral berg op) was echter te hoog, waardoor hij kilometers lang alleen voor de groep uitreed. Vervolgens fietsten we naar Walhorn en Raeren en hier kwamen Jo P. en René op kop en fietsten we via een bosrijke omgeving naar Roetgen. Nu was het weer de beurt aan Jan die de groep aanvoerde naar Rott en Mulartshutte. Hier kreeg Jo een lekke band omdat hij over een steen fietste die Jo P. het opgeworpen. Er moest even gewacht worden, maar Theike, Nico en Martin gaven te kennen langzaam verder te fietsen, omdat we vlak bij onze pauzeplaats in Venwegen waren.
Na 70 km kwamen we rond 12.00 uur aan op ons pauze adres, namelijk hotel-restaurant Birkenhof in Venwegen. De zon scheen volop en op advies van Martin namen we niet plaats op mooie terras, maar wel uit de zon onder de bomen. Het was mooi weer en dus was het goed toeven op deze mooie plek. Wij bestelden Kuchen met cola en het voornaamste gesprek aan tafel was de komende Tour de France en iedereen had hier wel een mening over. De pauze duurde dan ook bijna drie kwartier en om 12.40 uur vertrokken we weer, met Martin en Jo op kop richting Kornelimunster.

Het parcours was in eerste instantie dalend en in Kornelimunster namen we het fietspad waarna we uiteindelijk in het Aachener Wald uitkwamen. We waren hier dit jaar nog niet geweest en de weg was minder goed berijdbaar. Door het vele grind en gaten in de weg was het toch oppassen, vooral in de bochten.
Nu kreeg ook Michel een lekke achterband en moest er weer gewacht worden. Jo P. was de mekanieker die assisteerde bij het verwisselen van de band. Vervolgens moest de band er nog een tweede keer af, omdat er ook een scheurtje zat in de buitenband. Via het heuvelachtige parcours door het bos kwamen we op het Drielandenpunt en nu ging het via bekende wegen met Jac en Wiel van A. op kop via Lemiers, Nijswiller en Partij naar Wittem. Hier kwam Jo P. op kop, en ging het tempo flink omhoog en moest er vaker 'minder, minder' geroepen worden.
Via Wijlre kwamen we in Valkenburg en nu was het inmiddels behoorlijk warm geworden. Met nog altijd Jo P. op kop ging het vervolgens via de Stoeperd naar Arensgenhout. Hier kreeg Ger een lekke band en hij bleef op zijn verzoek met Piet achter, om zijn binnenband te verwisselen.
Via Schimmert en Beek waren we na 128 km (Stein-Stein) om 15.10 uur weer terug in Stein.
Het was vandaag weer een mooie fietsdag over een heel mooi parcours.

Groetjes, René
Alles paletti!