Fietsverslag van rit naar Eupen 1-8-2018   

Om 9.00 uur stonden 12 coureurs aan het vertrek. Er was nog enige onduidelijkheid ontstaan over het vertrekuur, maar via de mail had iedereen bericht gekregen dat we om 9.00 uur zouden vertrekken. Na een week met ontzettend hoge temperaturen en overvloedige zonneschijn, was het vanmorgen een verademing dat de zon niet uitbundig scheen en meermaals verscholen ging achter een dunne wolkenlaag. Vandaag moesten we lang overleggen waar we naar toe zouden fietsen, want er kwamen diverse voorstellen op tafel. Uiteindelijk werden we het eens over een rit van +/- 110 km naar Eupen.
Het weer was prima, half bewolkt en reeds 21 Gr. met een lichte Z/O wind. De deelnemers waren: Jan, René, Piet, Theike, Wino, Jo, Frans, Nico, Martin, Ger, en de gastrijders Jacques Q. en Jos H. Wino stond bij het vertrek te stralen in zijn nieuw koerspak en fonkelnieuwe aerodynamische schoenen. Hij trok dan ook de nodige aandacht.
Nico was prikkelbaar en maakte zich o.a. zorgen over de late vertrektijd, want hij wilde vanwege de te verwachten hitte op tijd thuis zijn. We fietsten met René en Martin op kop van Stein naar Beek en dan richting Geverik, Schimmert en Valkenburg. Hier namen we in een mooi tempo de beklimming van de Sibbergrubbe, waarna Nico de koppositie overnam van Martin. Nu fietsten we over de bekende wegen via Sibbe naar Margraten. Hier nam Jac de koppositie over van Nico en samen met René voerden beide coureurs de groep aan richting De Plank. Op weg naar Aubel kwam Jo, René op kop aflossen en ging het naar Aubel en vandaar naar Henri Chapelle. Vervolgens voerden Piet en Jac. ons naar Limbourg.
Nu kwam Piet met het idee om naar Jalhay in plaats van Eupen te fietsen. Een gedeelte van de groep nam de weg naar Jalhay, maar een groot deel zag dat niet zitten en vervolgde de weg naar Eupen, dus fietsten we met zijn allen toch maar naar Eupen. Om 11.20 uur waren we na 60 km bij een van onze vaste pauzeplaatsen boven in Eupen en konden we hier op het terras plaats nemen. Het terras was zoals we reeds eerder gezien hadden, verrijkt met een aantal grote houten picknicktafels met banken. We namen plaats op twee banken en bestelden gebak of een broodje gezond. De broodjes vielen wel heel groot uit en zelfs Wino, die toch een goede eter is, had moeite om het broodje te verorberen.

Om 12.00 uur hebben we met Ger en René op kop onze tocht vervolgd via het centrum van Eupen richting Walhorn. Nu was ook Wino heel actief en verscheen dan ook meermaals op kop. Via Hergenrath en Kelmis fietsten met wisselende kopmannen naar Gemmenich. Hier werd er voor gekozen om onze weg te vervolgen via het Drielanden Punt. Theike zou de klim in eigen tempo nemen. Nu kwamen we op het terrein van Frans en hij nam bij de aanvang van de klim onmiddellijk de leiding.
Samen met René en Piet kwam hij als eerste, afgescheiden van de groep, boven. Boven werd er gewacht tot de groep weer compleet was, en vervolgens ging Jan hard aan de leiding fietsen, waardoor alles op een lint getrokken werd. De wind stond gunstig en het ging goed vooruit. We fietsten nu over het fietspad richting Vaals en vandaar naar de Rijksweg in Lemiers. De zon scheen nu volop en met Martin en Jan aan de leiding ging het over bekende wegen naar Nijswiller, Wahlwiller, Wittem, Wijlre, en Valkenburg. Jac had zijn bidon leeg en probeerde water te krijgen in een garage, maar dat is niet gelukt. De eigenaar werkte hier niet aan mee.

Het was inmiddels behoorlijk warm geworden en met wisselende kopmannen ging het vervolgens via de Stoeperd naar Schimmert en vandaar in hoog tempo naar Beek en Stein. Na 113 km (Stein-Stein) waren we om 14.10 uur weer terug in Stein.
Het was vandaag weer een mooie fietsdag over een mooi parcours.

Groeten René

PS. Zaterdag vertrekken we ook om 9.00 uur


Alles paletti!