Fietsverslag van rit naar Herve 19-9-2018   

Vandaag om 9.00 uur stonden 9 man aan het vertrek en het was bij een temperatuur van 18 Gr., wederom prima en zonnig fietsweer.
Het enigste nadeel was de felle wind uit de richting Zuidwest, die vandaag tot windkracht 4 zou kunnen aanwakkeren.
De deelnemers waren: Jan, Jo, René, Nico, Martin, Wino, Theike, Ger en Jos.
Jo was na een weekje vakantie op Texel ook weer van de partij. Voor hem hoefde de stevige wind van vandaag ook niet, want hij had op Texel wind in overvloed gehad. Martin stond ook glunderend aan het vertrek en wel in een nieuwe outfit (trui en broek) van de wielerploeg BORA.
Hij had dit pak via Internet op de side van Ali Baba besteld en was er 100% tevreden over. Zowel de pasvorm, de zeem en vooral ook de prijs van € 25,- was formidabel.
Het viel ons op dat Wino ook weer present was. Na een rommelig seizoen komt hij nu op toeren en is momenteel dan ook super gemotiveerd. Via een anonieme bron hebben we vernomen dat hij In de voorbije weken in het Tom Dumoulin park in Sittard hard getraind heeft achter de brommer van Anita, en dat was vandaag te merken.
Het gesprek bij de start was uiteraard weer: Waar gaan we vandaag naar toe? Aangezien Piet de komende weken afwezig is, moesten we nu zelf een route uitzoeken. Omdat we de afgelopen zaterdag een vlakke rit gereden hadden, werd ditmaal gekozen voor een heuvelachtig parcours en de bestemming werd Herve. Dus vertrokken we met Ger en Jos op kop richting Beek en vandaar naar Ulestraten en Meersen. Bij het opdraaien van de Molenweg reed Martin zijn achterband lek en moest er gewacht worden. Aangezien de wielen van Martins fiets voorzien zijn van heel hoge velgen, hadden we weer hetzelfde probleem als vorige week met de fiets van Jo P.. De buitenband was er moeilijk af en weer op te krijgen. Ook bleek dat Martin waarschijnlijk zijn verkeerde bidon met reserve binnenbanden had meegenomen. De ventiel van zijn reservebanden was namelijk te kort voor deze velgen.
Jo had echter een oplossing en verlengde het ventiel met een hulpstuk en daarna konden we weer op pad. Hierna namen Wino en René de leiding en ging het in een mooi tempo via de Molenweg naar Gronsveld en Withuis.
Hier nam Wino opnieuw het initiatief en samen met wisselende kopmannen reed hij of Jos, tijdens een rommelig verloop, lange tijd op kop of alleen voor de groep uit. In Dalhem hadden we weer oponthoud, eerst vanwege een leegloper bij de fiets van Martin en vervolgens een afgelopen ketting bij de fiets van Jan. Er moest dus twee keer even gewacht worden, want het koste Jan enige moeite om de ketting weer op zijn plaats te krijgen. Dan volgde de lange beklimming naar Mortier en hier nam Wino 50 meter voorsprong op de groep. Vervolgens kwam alles weer bij elkaar en kwamen we in Bolland. Hier moest er weer gestopt worden, want Martin had weer een leegloper bij de eerder vervangen band. Nadat de band opgepompt was en we weer vertrokken waren, was de band na enkele kilometers alweer half leeg. Daarna heeft Martin de binnenband eraf gehaald, en wat bleek: het ventiel van deze band had een lekkage. Door middel het aanbrengen van een nieuw ventielverlengstuk uit het arsenaal van Jo, is het probleem uiteindelijk opgelost. Dus eind goed, al goed. We fietsten nu met wisselende kopmannen en met de felle wind op kop, via Melen en het dorpje Jose naar onze pauzeplaats op de rotonde in Herve. We hadden geluk want het was er nog niet druk en we lieten ons de vlaai goed smaken. Het gesprek van de dag was o.a. het goede rijden van Steven Kruiswijk in de Vuelta en natuurlijk ook (door enkele specialisten in ons gezelschap) een visie op de gisteren gepresenteerde miljoenennota. Het afschaffen van de dividendbelasting kwam hier uiteraard ook weer aan de orde.

Om 12.20 uur gingen we weer met 9 coureurs op pad. Vervolgens even overleg over hoe nu terug, maar allen waren van mening dat we de kortste weg huiswaarts moesten kiezen. Dit ook vanwege het late tijdstip en het oponthoud dat we al gehad hadden. Vanwege wegwerkzaamheden fietsten we een omweg door heel druk verkeer naar Battice en daarna richting Charneux. Onderweg werd een plaspauze ingelast en vervolgens ging het in hoog tempo, met Jo op kop, bergaf naar Neufchâteau.
De harde tegenwind van vanmorgen was nu onze vriend. Wino en Theike leiden ons naar Warsage en hier kwam René op kop en ging het via s 'Gravenvoeren en Mesch naar de Molenweg. Vervolgens fietsten we wederom met Wino en Theike als kopmannen, maar Rijckholt, Gronsveld en Rothem. Wino was vandaag niet te temmen en reed zijn beste koers van het seizoen.
Op weg naar Oud Geulle reed hij als aanvoerder van de groep met soms wel 45 km/h op kop. Volgens zijn buurman, had Anita hem vandaag wat beloofd maar Anita kan tevreden en trots zijn op Wino.
De tijd die ze erin gestoken heeft om Wino op dit fantastische vormpeil te brengen heeft vandaag zijn vruchten afgeworpen.
Om 14.00 uur waren we weer terug in Stein.
De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 100 km.
Wino was vandaag de beste man in koers, maar ook Theike liet vandaag over een heuvelachtig parcours, een stijgend vormpeil zien.

Groeten René
Alles paletti!