Fietsverslag van rit naar Brüggen 17-10-2018

Het was vanmorgen prima fietsweer, weinig wind en een temperatuur van 12 Gr. De zon stond op het punt om door te breken en er hing een lichte sluierbewolking. In de loop van de middag zou het echter wel 21 Gr. kunnen worden. Het aantal deelnemers viel met 12 coureurs niet tegen.
De aanwezige coureurs waren: Jan, Jo, René, Martin, Ger, Frans, Jos, Theike, Michel, Nico en gastrijders Jo P. en Jos H.. Na de geaccidenteerde rit van afgelopen zaterdag was nu het voorstel van Jan om richting Brüggen in Duitsland te fietsen.
Deze rit hebben we al vaak gereden en stond dus geprogrammeerd in zijn Garmin. Punt van aandacht was de weg door het militaire oefenterrein nabij Brüggen. Nico was hier de vorige keer op de slechte onverharde weg ten val gekomen en had er ook nog een lekke band gekregen. Dus was zijn verzoek, om niet over dit terrein te fietsen.
Hem werd toegezegd, dat we een andere weg zouden zoeken. Met Jo P. en René kop fietsten we naar het veerpont in Berg a/d Maas en vervolgens via het fietspad langs de Maas naar Maaseik, Aldeneik en Ophoven.
Het tempo lag met rond de 32 km/h hoog, maar dat was voor iedereen goed te doen.
In Ophoven stond, omdat ze langs de binnenhaven een nieuw fietspad aan het maken waren, een bord met verboden toegang vanwege een wegafsluiting,. De helft van de coureurs fietste echter door en de andere helft volgde de omleiding. Uiteindelijk kwamen we in Kessenich weer bij elkaar. Daarna kwamen we met Jo en Ger op kop in Thorn. Via een kasseienweg door het centrum van Thorn fietsten we vervolgens verder richting Panheel.
Het fietsen in het peloton verliep tot nu toe heel gedisciplineerd en steeds met twee aan twee. Jo toonde vandaag ook weer een goede vorm, en liet al vroeg in de course een goede indruk achter.
Hij fietste samen met Ger die ook goed reed, heel lang op kop en samen voerden ze ons naar Panheel, Heel, Beegden, Horn, Buggenum en Neer. Daarna ging het richting Kessel. Nabij Kessel gingen we even van de fiets voor een plaspauze. Daarna naar het veerpont in Kessel.
We moesten hier even wachten want het pont lag aan de overkant van de rivier, en moest daar even wachten op een voorbij varende boot. Het totale oponthoud bedroeg ca 10 minuten. De overzet kosten bedroegen € 0.70 per persoon. Vervolgens was Jan weer onze gids en fietsten we met Jan en Theike op kop, naar Reuver en vervolgens naar een voormalig militair oefenterrein in Duitsland.Bij dit terrein hebben we even gestopt voor overleg, hoe nu verder? We hadden Nico namelijk beloofd, dat we zouden proberen de weg over het terrein te skippen en een andere weg te zoeken. We namen nu met Martin en Jo P. op kop, een mooie fietsweg door een bosrijke omgeving richting Bracht. In deze plaats waren we even de weg kwijt en moesten we na wat draaien en keren, uiteindelijk via de Garmin van Jan de juiste weg naar Brüggen zoeken.
Uiteindelijk is dit gelukt en vervolgens fietsten we met Jos aan de leiding naar Brüggen. In deze plaats was Jan weer onze gids en hij bracht de groep feilloos naar ons pauze adres in de binnenstad van Brüggen. Om 12.10 uur zijn we hier na 72 km geland en konden op de markt op het zonovergoten terras plaatsnemen. Martin had dit terras dit jaar gearrangeerd en we bestelden allen het 'Angebot', namelijk appeltaart en koffie voor de prijs van €2,95.
De serveerster was heel leuk en het duurde niet lang voordat eenieder wat te eten had.
De gesprekken tijdens de pauze gingen maar over een onderwerp, namelijk Rimpelpop op de Oktoberfeesten in Sittard. Martin was hier maandag met een aantal vrienden naar toe geweest, en hij vertelde in geuren en kleuren wat hij had meegemaakt.
Vooral de vele dames gehuld in dirndel kledij met daarbij een rijkelijk gevulde boezem en vooral een heel laag uitgesneden decolleté, hadden hem bekoord. Martin had letterlijk zijn ogen uitgekeken op al dat vrouwelijk schoon, waardoor hij s 'avonds bij thuiskomst nog altijd betraande ogen had. Maar dat was het wel waard geweest. Gerda is vervolgens een paar uur in de weer geweest om zijn tranende ogen weer tot rust te brengen.
Om 12.40 uur zijn we weer vertrokken voor een mooie en bekende route naar Stein. De temperatuur was gestegen naar bijna 18 Gr. en Martin was onze reisleider.
Hij reed nu kilometers lang samen met Nico in een behoorlijk tempo tot aan het Meinweggebied op kop. Vervolgens kwamen beurtelings diverse andere coureurs op kop (Frans, Nico en Ger) en samen fietsten we met hoge snelheid naar Herkenbosch.
Het viel op dat Nico, na zijn mindere dag van afgelopen zaterdag, ook vandaag weer ontzettend sterk was. Via de bekende wegen door Sint Odiliënberg en Montfort fietsten we met beurtelings Jos, Nico of René op kop met hoge snelheid naar St. Joost. Hier nam Jan de leiding en hij voerde ons naar Hingen. Nu namen Jo P. en René de leiding en ging het meestal in een mooi tempo over voornamelijk binnenwegen via Pey, Susterderheide, Nieuwstadt, Limbrichterbos, Born en Guttecoven naar Graetheide.
Hier nam René afscheid en fietste via de brug van Obbicht naar huis.
De rest van de groep vervolgde zijn weg via Urmond naar Stein.
Om 14.40 uur waren we na 131 km weer terug in Stein.
et was vandaag ook weer een leuke fietsdag waarbij we hebben kunnen zien, dat momenteel alle coureurs nog over een uitstekende vorm beschikken

Groetjes, René
Alles paletti!