Fietsverslag Ubach-Palenberg 16-5-2018

Vandaag stonden om 9.00 uur 10 coureurs aan het vertrek. De deelnemers waren: Jo, Martin, René, Nico, Ger, Piet, Jos, Frans en twee gastrijders Wiel van A. en Jo P.. Het was vanmorgen goed fietsweer, licht bewolkt met een matige N-O wind en een temperatuur van 17 Gr. Echter in de loop van de middag zou het kunnen gaan regenen.
Dan kwam de vraag, waarheen kunnen we vandaag fietsen om niet al te veel last te hebben van de voorspelde regenachtige omstandigheden. Piet wist wel een route en hij was zodoende wederom onze gangmaker. Besloten werd om dit keer op voorstel van Piet een uitstapje naar Duitsland te maken en wel via Zuid Limburg en de Oostelijke Mijnstreek, een rit van maximaal 100 km. Piet zei dat we naar de 'Mont Chevre' gingen, maar diverse coureurs hadden hier nog nooit van gehoord.

Met Piet en René op kop ging het via Elsloo naar Catsop en Meersen, en daarna via het Pannekoekenhuis naar Houthem en Valkenburg. Vervolgens ging het met Piet als stuurman en veelal Jo P. als compagnon via een rondje Zuid Limburg naar de achterkant van de Fromberg en dan op en af naar Simpelveld.
Hier nam Piet een route die de meesten van ons nog nooit gefietst hadden, met o.a. diverse bosrijke binnenwegen en veel draaien en keren naar de voormalige Vroedvrouwenschool in Heerlen en Snow World. Ook fietsten we incidenteel en kortstondig over onverharde wegen en moesten we ook een keer van de fiets.

Vervolgens kwamen we in Chevremont en hier beklommen we dus de heuvel, genaamd de 'Mont Chevre'. Het was een pittige klim van continue 12 %, en dat deed bij diverse coureurs pijn. Jo P. had de eer om als eerste de top te bereiken. Via veelal binnenwegen en na een aantal omzwervingen kwamen we in Eygelshoven en Rimburg. Hier verlieten we Nederland en vertoefden we in Duitsland. Ook nu reden we veelal over fietspaden in een bosrijke omgeving. Piet fietste ook vandaag weer als een trein en heeft op de heenweg bijna alle kilometers op kop gereden.

Onze pauze plaats was bakkerij Moss in Ubach-Palenberg, gelegen in een winkelcentrum naast de Lidl. Ook hier waren diverse coureurs nog nooit geweest. Het was nu 11.20 uur en we hadden 58 km afgelegd. Het was een mooie pauzeplaats met voor elk wat wils. Er was o.a. een grote keuze uit belegde broodjes en natuurlijk ook weer het bekende Duitse gebak. We namen plaats op het buiten-terras maar inmiddels was de zon achter de wolken verdwenen en er stak ook nog een koude wind op, dus geen prettig verblijf op het terras.
Tijdens het onderlinge gekeuvel ging het voornamelijk over de Giro en de winstkansen voor Tom Dumoulin. Nico gaf geen antwoord op de vraag, waarom hij vanmorgen geen meter op kop gereden had. Hij had ook vandaag waarschijnlijk geen goede benen, vanwege de tuinwerkzaamheden die hij vorige week had uitgevoerd.

Om 11.50 uur gingen we weer op pad. Piet had wederom de leiding en hij fietste een mooie route door een mooi natuurpark richting Geilenkirchen. Dan veelvuldig via fietspaden met natuurlijk ook weer veel draaien en keren naar Scherpenseel, en via een bosrijke omgeving naar Brunssum. Hier aangekomen voerde Piet ons via de mooie bospaden in het Schutterspark van Brunssum naar een industrie terrein in Brunssum. Daarna via binnenwegen naar Merkelbeek, Amstenrade, Oirsbeek en Schinnen.
Via Thull kwamen we in Spaubeek en hier volgde nog een beklimming naar Genhout.
Via Kelmond en Beek waren we om 13.30 uur weer terug in Stein. De gereden afstand bedroeg 98 km. Piet was vandaag de beste man in course, hij was niet alleen wegkapitein, maar ook nog eens de gehele dag de kopman van de groep, zowaar een mooie prestatie met bijna 100 km aan de leiding. Ook Jo P. heeft op de terugweg samen met Piet weer veel kopwerk gedaan. Het was vandaag een leuke fietsdag, waarbij het toeristisch gehalte van de rit hoog was.

Vandaag was er geen Garmin data beschikbaar.

Groeten René.