Fietsverslag Wellen 15-9-2018   

De mooie nazomer zorgde ook vandaag nog voor prima fietsweer. Het was vanmorgen om 9.00 uur droog en zonnig met daarbij een temperatuur van 13 gr., maar ook een straffe wind uit de richting Zuidwest. Het zou echter volgens de weersvoorspelling vanmiddag bij zonnige perioden 20 gr. kunnen worden.
Vandaag stonden er 9 deelnemers aan de start, namelijk Piet, René, Martin, Jan, Jos, Wino, Nico, Theike en Ger.
De kleding van de coureurs was heel divers, van zomertenue tot been en armstukken. Een aantal coureurs wou er vandaag geen zware en lange rit van maken en dus waren we er snel uit. De route voor vandaag ging over vlakke wegen naar het Belgische Alken en dat kwam Piet goed uit, want hij wilde op tijd thuis zijn om zich klaar te maken voor een lange vakantie in Griekenland. We fietsten nu tegen de wind in naar België en Piet was wederom onze wegkapitein. Met Piet en Ger op kop fietsten we via de brug over Maas en Kanaal naar Kotem en vandaar via een mooie route door diverse buitengebieden en Belgische dorpen, met daarbij natuurlijk weer veel draaien en keren. Na een klein uur fietsen gaf Ger de koppositie over aan Martin, die al langer zat aan te dringen om op kop te komen. Het was met een flinke kop- of zijwind, op de betonbanen en veldwegen niet makkelijk fietsen. Deze wegen boden vaak geen bescherming tegen de felle wind. Ook hadden we nog redelijk veel vals plat.
Martin was vandaag, zoals de laatste weken, weer in goeden doen en fietste dan ook met speels gemak op kop.
Op de hellingen trok hij stevig door en deed ons dan allemaal pijn. Nadat Martin uitgeraasd was kwam Ger weer naar voren en ontstond na onderling overleg, het idee om naar Wellen te fietsen. Piet wist hier een goede bakker waar we konden pauzeren. Het was ook vandaag weer mooi om te zien hoe Piet de veldwegen in de Haspengouw kent. Via vele voor ons onbekende weggetjes reed Piet als een echte veldheer in een strak tempo met achtereenvolgens Ger of Martin aan zijn zijde gedurende de gehele heenreis op kop.
Om 11.15 uur en na 54 km waren we in het centrum van Wellen en gingen we pauzeren bij een plaatselijke bakker tegenover de kerk. De naam van de zaak was 'Vangrootloon' en er was voldoende plaats in de onlangs verbouwde nette zaak, waardoor we met zijn allen aan twee tafels konden plaatsnemen. Het duurde niet lang voordat iedereen zijn vlaai of een heel groot 'Broodje Gezond'kon verorberen.
De gesprekken tijdens de pauze gingen o.a. over de lastige bergrit van vandaag in de Vuelta waarbij de coureurs 6 heel moeilijke beklimmingen moesten overwinnen en Steven Kruiswijk zijn derde plaats in het eindklassement moest verdedigen.

Na 35 minuten gepauzeerd te hebben, stapten we om 12.00 uur weer op de fiets, voor niet de snelste route naar huis. De wind stond van opzij of in de rug, en dat was gunstig. Bij het vertrek voerden Jan en Piet. het peloton aan en met een gunstige wind ging het goed vooruit richting Alken. Wino die de laatste weken steeds beter gaat fietsen, kwam al snel naar voren om Jan af te lossen en vervolgens fietsten beide coureurs via diverse binnenwegen en dorpjes naar Kortessem. Hier stond Piet de kop af aan Jos, die er vandaag veel zin in had. Jos reed hard aan de leiding waardoor alles op een lint getrokken werd.
Jos wist niet van ophouden en fietste onverstoorbaar met iedereen in zijn wiel naar Zutendaal en daarna via de Duivelsberg naar Maasmechelen.
Hier kwam Wino met Theike aan de leiding en fietsten we naar Stein, alwaar we om 13.55 uur arriveerden.
De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 108 Km. Het was vandaag een geslaagde rit over een mooi parcours, uitgezocht door onze wegkapitein Piet.
We zullen hem de komende weken missen.

Groeten René
Alles paletti!