13 oktober 2018 Banneux   

Vandaag zou het een echte zomerse dag worden, met middagtemperaturen van rond de 27 Gr. Een zomerdag in Oktober, het kan dit jaar niet op. Vanaf maandag zou het minder warm worden maar met dan ook nog hoge herfst temperaturen, we zullen afwachten. Om 9 uur stonden 10 coureurs aan het vertrek en de deelnemers waren: Jan, Jo, Martin, Jos, Ger, René, Frans, Theike, Nico en onze verloren zoon en fotograaf Michel.
Hij is 6 weken op fietsvakantie geweest in Frankrijk en Spanje en werd dan ook als herintreder hartelijk welkom geheten bij de groep. Wino had zich afgemeld want hij moest als chauffeur invallen op de pendelbus. Vanwege het zomerse weer was bijna iedereen gekleed in zomertenue, alleen Nico had de beenstukken en armstukken aangetrokken.
Dan volgde de vraag: waar gaan we heen vandaag? Er volgde overleg over de te fietsen route, waarbij een helft van de coureurs een vlakke rit wilde fietsen, terwijl de voorkeur van de andere helft, Banneux was. Dit ook vanwege het mooie weer, en omdat dit dan waarschijnlijk de laatste keer Banneux zou zijn voor dit jaar. We kwamen overeen en gingen om 9 uur, bij een mooie temperatuur van 17 Gr. en een strak blauwe hemel met volop zon, via een makkelijke route, op weg naar Banneux.
Ger was onze gids en hij voelde zich bij het horen van de bestemming Banneux heel gelukkig en ging dan ook samen met Jos meteen op kop fietsen. Met de wind op de kop of op de zij fietsten we via Beek, Ulestraten en Meersen naar de Molenweg, en vanaf hier ging het via Gronsveld, Rijckholt en Withuis naar Moelingen en kwamen we daarna in Visé. Via Argenteau, Cheratte en Wandre kwamen we in Jupille. Hier volgde een lange beklimming naar Romsee.
Nu kwamen de klimgeiten naar voren. Jos ging op de trappers staan en Frans, Michel en Nico volgden hem. Nico kon echter niet volgen en haakte in de beklimming af. De rest van de groep ging gezamenlijk in een mooi tempo naar boven. Vervolgens was Ger weer de aangewezen persoon om ons naar Banneux te leiden.
Via een lange afdaling met Ger aan de leiding, kwamen we in Trooz en vandaar ging het weer omhoog via een lange beklimming naar Louveigne. Op de beklimming versnelde Jos en reed weg van de groep maar Michel en René achterhaalden hem en fietsten gedurende een aantal kilometers gezamenlijk voor de groep uit.
Om 11.35 uur waren we op onze pauzeplaats in Louveigne. Op het terras was het in de wind en uit de zon nog fris, dus dan maar naar binnen en hier was het prima vertoeven.
De onderwerpen aan tafel waren heel divers, waarbij o.a. Michel vertelde over zijn avontuur, met op 1 dag drie beklimmingen van drie verschillende kanten op de berg Mont Ventoux. Nico ontdeed zich in de pauze van zijn winterkleding en was verder heel rustig. Later bleek dat hij zich vandaag niet goed voelde en slechte benen had.
Om 12.00 uur zijn we weer vertrokken naar de bedevaartsplaats Banneux.
Hier konden we aan de bron onze bidons vullen en werden er door diverse coureurs ook kaarsjes aangemaakt bij de kapel. Daarna verder voor een plaspauze langs de kant van de weg en vervolgens bergaf via een lange afdaling over een slechte weg naar Nessonvaux. Dan met Ger en Jan of Jo op kop naar Soiron. In Petit Rechain moesten we even van de fiets, want Theike had problemen met zijn voor-derailleur.
Frans was de mecanicien van dienst, die het probleem vakkundig heeft opgelost. De uitzichten op dit hoge punt in het landschap waren fantastisch en kon er dus volop genoten worden van prachtige vergezichten, want vandaag was er geen mist, en konden we heel ver kijken. Dan met wisselende kopmannen naar Battice en vandaar via de bekende route naar Charneux. In de afdalingen die nu volgden was Jo heel actief en ging op kop fietsen. Met wisselende kopmannen fietsten we naar Neufchâteau en vandaar naar Warsage. In s 'Gravenvoeren kwam René aan de leiding en fietsten we via Mesch naar de Molenweg en dan verder naar Rothem.
In Bunde kwam Michel aan de leiding en ging het heel hard naar Oud-Geulle, waarna Frans de groep op sleeptouw naam naar Elsloo.
Om 14.50 uur waren we na 132 km weer terug in Stein.
Het was vandaag, onder goede zomerse weersomstandigheden en over een heel mooi parcours, weer een mooie en geslaagde rit

Groetjes, René
Alles paletti!