Rit naar Vaals 12-05-2018  

Vandaag stonden er om 9.00 uur 8 coureurs aan het vertrek. Een aantal coureurs had zich afgemeld vanwege o.a. blessures en vakantie. Vandaag was het zonnig en droog weer en ook de Z/O wind was veel minder dan afgelopen woensdag. Het was echter bij een temperatuur van 14 Gr. prima weer om te fietsen, want het kon vanmiddag 25 Gr. worden. De deelnemers vandaag waren: René, Nico, Jos, Frans, Jo, Ger, Piet en Martin.
Na de lange rit van afgelopen woensdag was het voorstel om vandaag een rit van max. 100 km te fietsen. Piet werd geraadpleegd, en die wist wel een route.
De route voor vandaag ging in onderling overleg via een rondje Zuid Limburg naar een nieuwe pauzeplaats nabij kasteel Vaalsbroek. Met Piet en als metgezel René op kop, ging het in een rustig tempo via Beek en de achterkant van Maastricht Airport naar Meersen, en vervolgens via het Pannenkoekenhuis naar de eerste beklimming in Geulhem. De beklimming werd gezamenlijk genomen en vervolgens nam Jos de koppositie van RenĂ© over. Nu ging het onder leiding van onze gids Piet via Sibbe richting Keutenberg en Gulpen. Piet had gekozen voor een parcours met vele beklimmingen, hetgeen een feest was voor Frans en Jos. Op de steile beklimmingen streden Jos en Frans telkens weer voor de bergpunten.
Nico vond het parcours niet zo leuk, maar kon achter in de groep toch redelijk volgen. Ger durfde niet op kop te komen, bang dat hij was voor een extra vermelding en aandacht in het ritverslag. Vandaag fietsten we ook weer over diverse wegen, waar we met onze club nog nooit geweest waren. Het was gedurende een groot deel van het parcours dan ook geen meter vlak en Piet had er duidelijk zin in. We fietsten naar Simpelveld en via Bocholtz over heel slechte wegen naar het Duitse Orsbach. Hierna kwamen we via een lange steile afdaling weer in Nederland. Nu ging het via de rijksweg naar Lemiers en vandaar naar Vaals. Hier had Piet een black-out en kon hij, bij wijze van hoge uitzondering, de weg naar de Vaalserberg en het Drielandenpunt niet meer vinden, waardoor we een tijdje in een rondje gefietst hebben. Om 11.30 uur waren we na 60 km op ons nieuwe pauze adres, genaamd de Zwarte Madonna, een voormalig klooster nabij Vaalsbroek.

Het was inmiddels al vrij warm geworden en vanwege het prachtige weer konden we buiten op het mooie ruime terras, dat gelegen was in het kloosterpark naast het voormalige klooster, plaatsnemen. We bestelden allen cola of koffie, met vlaai en lieten het ons goed smaken. Nico was rustig en had dan ook niet veel te vertellen, want hij had zich op de vele beklimmingen flink moeten geven. Hij was naar zijn zeggen nog moe van het vele tuinwerk dat hij de afgelopen week bij de renovatie van zijn achtertuin gedaan had. Het bijzonder sfeervolle inpandige restaurant op deze locatie was heel kerkelijk aangekleed en de muren waren dan ook geheel volgehangen met oude religieuze prenten en grote kerkbeelden.

Na de pauze zijn we om 12.10 uur weer vertrokken met wederom Piet als onze gids. We beklommen nu gezamenlijk de achterkant van de Camerig en ook hier veroverden Frans, Jos en RenĂ© weer punten voor de bergprijs. Dan met Piet op kop naar Vijlen en via een voor ons onbekende steile afdaling ging het naar Mechelen. Nu kwamen we op het ons bekende parcours en ging het met wisselende kopmannen op hoge snelheid naar Valkenburg en via de Stoeperd naar Schimmert. Op de Stoeperd demarreerde Frans, maar Jos ging hem halen, waarna ook Piet de aansluiting zocht bij de koplopers. In Schimmert was alles weer bij elkaar en nu fietste Piet met aan zijn zijde René, via de achterkant van het dorp naar Genhout en vandaar naar Beek en Stein.

Om +/- 13.40 uur waren we weer terug in Stein. Het was vandaag weer een heel mooie rit over een prachtig maar zwaar en zeer geaccidenteerd parcours. De gereden afstand bedroeg 100 km. De bergprijs is vandaag niet toegekend aangezien Frans en Jos een gelijk aantal punten verzameld hadden.

We hebben vandaag als groep heel voorbeeldig samen gereden. Dank aan Piet voor het uitzetten van dit mooie parcours. Vandaag is er geen Garmin data beschikbaar.

Groetjes, René
Alles paletti!