Rit naar Sippenaeken 11-8-2018   

Vandaag was het om 9 uur 16 Gr., en dat was 10 graden kouder dan vorige week op dat tijdstip. Verder stond er een stevige wind uit Westelijke richting. Het zou vandaag volgens de weersvoorspelling een minder warme dag worden bij een max. temperatuur van 23 Gr. met af en toe zonneschijn. Er stonden deze morgen 9 coureurs aan het vertrek. De deelnemers waren Jan, Jo, Piet, Nico, René, Martin, Ger, Theike en Jos. Michel is ook vandaag, waarschijnlijk door familie omstandigheden, afwezig. Dus zijn er ook vandaag jammer genoeg geen foto's. Piet werd vanmorgen door Martin nog uitgebreid in het zonnetje gezet. Dit vanwege zijn goede rijden van afgelopen woensdag.
Piet kon die aandacht voor zijn persoon maar moeilijk verteren en ging er zelfs van blozen. Dan de vraag, waar gaan we naar toe? Er waren diverse voorstellen, maar uiteindelijk werd er aan Piet gevraagd of hij een rondje naar het Zuiden kon uitzetten en hij kwam met het voorstel om naar Sippenaeken te fietsen en te pauzeren bij de golfclub. Met Piet en Ger op kop vertrokken we naar Catsop en via Moorveld, Kasen en Schietecoven naar Waterval. Daarna naar Schimmert en Aalbeek en vervolgens volgde een rondje Zuid Limburg en fietsten we via Wijnandsrade, Swier, Weustenrade, Craubeek en Colmont naar Ubachsberg. Hier verliet Jo de groep want hij moest op tijd thuis zijn.
Het ging nu op en af en de verre uitzichten over het Limburgse land waren prachtig. Dan verder naar Eyserheide, Wijlre en Wittem. In Wittem sloten we aan bij de coureurs van Tourclub Stein. In Mechelen volgden we weer onze eigen weg en fietsten we een mooie bekende route over binnenwegen naar Vijlen. Hier werd Ger op kop afgelost door Nico. Uiteindelijk kwamen we ook weer via mooie buitengebieden met prachtige landschappen in Vaals. Hier verliet Jos de groep en ging alleen verder. Vandaar met 7 coureurs door naar Gemmenich, maar op het einde van de beklimming ging het even mis.
De groep was in de beklimming uit elkaar gevallen en de eerste vier coureurs zetten de afdaling in naar centrum Gemmenich om vandaar naar Sippenaeken te fietsen. De andere drie coureurs sloegen boven aan de beklimming gelijk naar rechts en namen een kortere, maar slecht verharde weg. Het gevolg was dat vier coureurs onder in Gemmenich stonden te wachten, terwijl de andere drie coureurs na een poos wachten op weg gingen naar de pauzeplaats. Uiteindelijk kwamen we weer samen op afslag naar de golfclub. Het was nu 11.45 uur en hadden 64 km gefietst.
Het was druk in de brasserie van de golfclub, want er was een toernooi bezig met 140 deelnemers. Ook hadden we geluk dat we toch nog een stukje vlaai konden bemachtigen, maar het duurde lang voordat we aan de beurt waren. Dus is het misschien verstandig, om ondanks de mooie locatie, in de toekomst toch voor een andere pauzeplaats te kiezen. Er zijn in Sippenaeken namelijk nog diverse alternatieven.

Na een pauze van 40 minuten kozen we niet voor de kortste weg terug naar Stein. De zon scheen inmiddels volop en het was hierdoor prima fietsweer, maar wel met een flinke wind op kop. Piet was ook nu onze gids en hij ging samen met René aan de kop. Via diverse beklimmingen in Sippenaeken fietsten we naar de afdaling van de Grote Flap in Teuven.
Hier verliet Theike de groep en ging in eigen tempo huiswaarts. De overige zes coureurs vervolgden hun weg naar Remersdaal en beklommen hier de helling om uiteindelijk de afdaling naar St. Pieters-Voeren te nemen. Nu kwam Martin aan de leiding en ging het in hoog tempo goed vooruit. Even voor s 'Gravenvoeren reed René op een fietspad lek en moest er op een goede plaats bij een zitbank gewacht worden.
Piet kon zittend op de bank de binnenband verwisselen. Dan weer verder met nog altijd Martin aan de leiding, naar s 'Gravenvoeren en Mesch. Martin had een goede dag en bleef vele kilometers in een hoog tempo op kop fietsen. Voorbij Mesch kreeg Martin opeens last van zijn knie en stond de leiding af aan René en Piet.
De wind was nog altijd niet in ons voordeel maar toch ging het goed vooruit. Via de Molenweg kwamen we in Rothem en vandaar fietsten we met nog altijd Piet en René aan de leiding over bekende wegen via Bunde en Oud Geulle naar Elsloo en Stein. Om 14.30 uur waren we na 115 km weer terug in Stein.
Het was vandaag weer een heel mooie rit over een prachtig parcours, uitzocht door koerskapitein Piet.

Groetjes, René