Rit naar Saive 16-09-2017

Vandaag was het na 2 weken eindelijk weer redelijk en regenvrij fietsweer om in groepsverband te gaan fietsen. Je kon zien dat de herfst begonnen was, want het was al koud bij een temperatuur van slechts 8 Gr. Ook lieten de bomen, na de storm van afgelopen woensdag, hun bladeren en kleine takken al in grote getalen vallen.
Vandaag om 9.00 uur stonden 7 man aan het vertrek, die er allemaal veel zin in hadden. De deelnemers waren: Jo, Jan, René, Martin, Theike, Jos en Nico. Het is nog altijd vakantietijd in het peloton, want Frans, Michel en Wino zijn op fietsvakantie in Frankrijk, terwijl Piet ons kikkerlandje tijdelijk vaarwel gezegd heeft voor een lange vakantie in het zonnige Griekenland. Hier zal hij niet alleen fietsen, maar zich ook samen met Leny vermaken met zijn familie en kleinkinderen.
Vanmorgen was het dus eindelijk na een lange tijd weer redelijk fietsweer, droog, zonnig maar met een temperatuur van 8 Gr. toch nog wat te koud voor de tijd van het jaar. Het gesprek bij de start was uiteraard weer: Waar gaan we vandaag naar toe? De weersvoorspelling voor vandaag was gunstig, dus zeiden diverse coureurs dat een rit van +/- 100 km meer dan genoeg was voor vandaag. Uiteindelijk kozen we voor het voorstel Jan, een rit naar Saive. Zo gezegd zo gedaan en vervolgens vertrokken we met Martin en René op kop via Elsloo naar Oud Geulle. De kopmannen hielden een mooi tempo aan, want de groep wilde toch wel wat bijpraten na twee weken onderlinge afwezigheid. In Oud Geulle hield Martin het voor gezien op kop en was Jo zijn vervanger.
Er was meer wind dan we gedacht hadden en deze stond gedurende de heenreis ook nog pal op kop. In Bunde was het Nico die Jo op kop kwam aflossen en samen met René ging het nu goed vooruit naar Itteren en Borgharen. Hier bij de stuw was er een wegonderbreking en moesten we even van de fiets. In Maastricht kwam Jan op kop en hij voerde ons naar de binnenstad. Jo wist een nieuwe weg (eigenlijk een voetpad) en via deze weg konden we deels onder de gebouwen van het Limburgs Parlement door, via een verkeersvrije weg aansluiten op het fietspad naar Eijsden.
Vervolgens fietsten we met o.a. Martin aan de kop naar Visé. Hier was een grote brugrenovatie aan de gang en stonden grote hijskranen stukken van de metalen brug uit te hijsen, om deze later weer te vervangen door nieuwe stukken. In Visé kwam Jos op kop en nu ging het in hoog tempo naar Argenteau, waar we de beklimming naar Barchon namen.