Rit naar Aubel 9-8-2017

Vanmorgen stonden er om 9.00 uur 11 coureurs aan het vertrek.
John en Frans zijn nog op vakantie, Ger had werk bij zijn zoon en Wino was aan het pendelen.
De deelnemers waren Michel, Martin, Piet, Nico, Jan, Jo, René, Theike, Jos en de beide gastrijders Wiel S. en Jacq. Q. Het was vanmorgen nog een beetje fris bij een temperatuur van 15 Gr. en half bewolkt. Ook stond er nog redelijk veel wind uit de richting Z/W.
Op de vraag, waar gaan we naar toe had Martin wel een voorstel. We zouden naar Aubel kunnen fietsen stelde hij voor en gaf daarna het commando over aan Piet, die wel een mooi parcours in gedachten had. Hij zou een route via een grote omweg naar Aubel nemen. Met René en Piet op kop ging het in een mooi tempo en met de wind op kop of in de zij, via Beek naar Genhout, Grijzegrubben, Wijnandsrade, Swier, Weustenrade en Craubeek. Het parcours ging voornamelijk over binnenwegen met daarbij natuurlijk weer diverse beklimmingen.
Dan ging het verder via de beklimming naar Ubachsberg en via de afdaling van de Fromberg kwamen uiteindelijk in Wijlre. Vervolgens fietsten we via de grote weg naar Wittem en Mechelen en namen hier de Schweiberg.
Op de beklimming nam Michel de leiding gevolgd door René en Nico. Met zijn drieën kwamen ze afgescheiden van de groep boven. Michel zette nog eens aan en Nico moest nu lossen. Even later bleek waarom Nico de rol moest lossen. Hij moest namelijk heel snel een zogenaamd 'Dumoulaintje' doen. Hij dook de bosjes in en bleef lange tijd weg, terwijl de groep ondertussen op hem wachtte.
Punt was dat hij net als Tom Dumoulin zijn koerstrui over zijn hoofd moest uittrekken, en daardoor ook veel tijd verloor bij het aankleden. Na deze actie was Nico opgelucht. Vervolgens fietsten we met Piet en René nog altijd op kop via de lange afdaling naar Teuven. Hier volgde een beklimming via het Rode Bos naar Aubel. Ook op deze beklimming nam Michel samen met Piet het peloton op sleeptouw. Bovengekomen namen Piet en René weer de leiding en fietsten we richting Aubel.
Bijna iedereen dacht dat Piet rechtstreeks naar centrum Aubel zou fietsen om daar te pauzeren, want we hadden inmiddels al 55 km gereden. Niets was minder waar, want Piet had nog een toetje in de aanbieding. We fietsten nu in een grote lus rond Aubel. Het parcours was weer zeer heuvelachtig en diverse coureurs begonnen te mopperen dat het parcours te zwaar werd.
Nico vroeg zich af, waarom al dat klimmen nu nodig was. Hij had inmiddels al voldoende knobbels beklommen. Piet kreeg echter toestemming om zijn parcours te voltooien. Na 70 km kwamen we in Aubel om te pauzeren. Piet had een nieuwe pauzeplaats uitgezocht, maar wat bleek toen we allemaal al op het terras hadden plaatsgenomen, ze hadden geen vlaai en broodjes. Dus allemaal weer opgestapt en dan naar onze vertrouwde plaats in het centrum van Aubel.
We namen plaats op het terras en genoten van ons bestelde stukje vlaai. Nico vertelde over zijn wielerverleden. Hij had drie keer aan een wedstrijd in Aubel deelgenomen en was ook 3 keer op het podium geëindigd. Theike kon het maar moeilijk geloven en vroeg Nico of hij soms in Aubel met Truus was gaan dansen en vervolgens bij het orkest op het podium geklommen was. Na een pauze van een goed half uur zijn we weer vertrokken. Een aantal coureurs vroeg aan Piet om een makkelijke route huiswaarts te fietsen want we hadden inmiddels al meer dan 1000 hoogtemeters gefietst. Piet lachte eens en ging samen met Michel op kop fietsen. Met de wind op de rug of op de zij fietsten we nu voor een volgende beklimming naar St. Jean Sart. Jos was inmiddels wakker geworden en nestelde zich op kop. Boven volgde er een plaspauze en vervolgden daarna onze weg naar St. Pietersvoeren.
Hier kwam Jo ook op kop fietsen en samen met Jos werd er een goed tempo onderhouden. Op weg naar s' Gravenvoeren nam Jo alleen de leiding en ging het goed vooruit. Dan met Jos op kop in hoog tempo naar Mesch en vanaf hier namen we de bekende route naar Gronsveld. Piet heeft ons voorbij Mesch verlaten en ging alleen verder om nog wat extra kilometers te maken. In Gronsveld reed Nico zijn voorband lek en moesten we van de fiets. Nico had echter maar 1 stuks passende binnenband meegenomen. Toen de band vervangen en opgepompt was, kwam Nico er achter dat hij niet gecontroleerd had of er soms nog een voorwerp in zijn buitenband zat. En wat bleek, er zat nog een dikke doorn van een haag in zijn buitenband. Deze was er niet uit te krijgen, waarna de buitenband er weer af moest. Inmiddels was naast Michel ook Jo toegetreden tot de hulpdiensten.
Ze kregen de doorn er echter niet uit. Nu ging ook Martin zich met de zaak bemoeien. Hij beet zich letterlijk vast in de doorn en kon hem zo met behulp van zijn tanden verwijderen.
Uiteindelijk moest Nico een binnenband van Jo lenen, waarna het euvel na een lange tijd eindelijk verholpen was, en konden we weer op pad. Het kopwerk op de Molenweg werd grotendeels door Jacq en Jos gedaan. In Bunde werd Jacq afgelost door Michel, die vandaag een goede vorm toonde.
Via Oud Geulle en Elsloo waren we om 14.30 uur weer terug in Stein. Theike kreeg vandaag de prijs voor de grootste doorzetter.
De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 113 km, met 1100 hoogtemeters.
Het was vandaag een mooie maar pittige fietsdag over een zeer geaccidenteerd parcours, waarbij we goed samen gereden hebben.

Gr. René