Fietsverslag Banneux 8 juli 2017  

Vandaag prima weer dus er werd een grote groep verwacht, maar de ziekenboeg is momenteel druk bezet.
Michel is nog niet hersteld van de sleutelbeenbreuk.
Frans is zondag over een hond gevallen en heeft een gekneusde rib, waardoor hij zijn vakantie moest uitstellen.
Jo heeft een probleem met zijn nieren of gal, in het ziekenhuis heeft men een katheter moeten plaatsen en voor de pijn eventueel morfine moeten toedienen.
René had afgezegd vanwege een sterfgeval in de familie en Wino heeft waarschijnlijk een ritje.
Aanwezig waren met de nodige problemen Nico die met zijn darmen sukkelt en steeds bedacht moest zijn op een snelle stoelgang. Dan Piet die gisteren na een urenlange rit, 280km in zes uur, rugklachten heeft en vanmorgen met moeite is kunnen opstaan.
De andere aanwezigen waren Jos, Thé, Thei, John, Ger en Jan.
Dus met zijn achten op weg naar Banneux. Nico wilde via Aubel gaan zodat hij met John, die om één uur thuis moest zijn, kon afslaan. Met John en Ger op kop werd met een rustig tempo vertrokken via Geverik naar Schimmert waar we werden gepasseerd door meerdere groepen renners.
In de afdaling naar Haasdal werd tempo gemaakt en vervolgens fietsten we via de 'Daelhemmer' waar we samen kwamen met de andere groepen.
Daarna reden we via de 'Plank' naar Aubel, waar Nico en John afscheid namen. Met Ger en Piet vervolgens via Les Plénesses naar Xhendelesse en Olne naar Nessonvaux waar we nog eens de oude beklimming naar Banneux volgden.
In Banneux werden de nodige kaarsjes aangestoken en hier ging het met Piet helemaal mis. Een aantal keer moest hij een kreet van pijn slaken vanwege zijn rug. Na het vertrek richting de pauzeplaats bij de rotonde werd bij een grasveldje gestopt en werd Piet door Jan behandeld voor zijn rugpijn. De ingreep deed toch de pijn enigszins afnemen, want zijn klachten waren verminderd.
Op de pauzeplaats was het druk vanwege de motorrijders die er stopten. We hebben een broodje of gebak gegeten en stil gestaan bij de zwakheden die we kunnen verwachten gezien onze leeftijd en de medische zorg die niet altijd even snel aanwezig is. De terugweg werd aangevat met Thé en Jan beurtelings op kop via Trooz, Chaudfontaine naar Luik.
Dit werd niet door iedereen op prijs gesteld maar het was heel goed te doen. Toen we het vertrouwde fietspad langs de maas wilden volgen bleek dit te zijn afgesloten vanwege festiviteiten en moesten we een stukje over de grote weg.
Even later konden we het fietspad weer volgen en gingen we richting Visé en langs het kanaal naar Ternaaien. Hier namen we de weg langs de ENCI richting Maastricht, waar het erg druk was met mensen die het concert van André Rieu gingen bezoeken.
Via Smeermaas fietsen we terug, langs de maas die inmiddels een waterpeil had van beneden normaal, en via Kotem naar Stein waar we even na drie uur en 137,5 km arriveerden.
Weer een zeer aangename fietsdag.

Gr. Jan