Bokrijk 7juni 2017   

Vanmorgen was het herfstachtig fietsweer.
Het was bewolkt en fris bij een temperatuur van slechts 13 Gr. en de wind blies stormachtig uit de richting ZW. Om 9 uur stonden er dan ook maar 7 dappere coureurs aan het vertrek, die deze barre omstandigheden wilden trotseren.
De deelnemers waren: Jo, René, Martin, Nico, Michel, Theike en als gastrijder Bas J., de zoon van René.
Grote afwezige vandaag was Piet, niemand wist waarom hij niet aanwezig was en dat was jammer, want normaal is Piet bijna altijd onze koerskapitein. Jan was ook aanwezig en deelde mede dat Truus a.s. vrijdag geopereerd gaat worden aan haar schoudergewricht. Vanwege de harde wind en mogelijke regenbuien werd er besloten om een vlakke rit te fietsen van rond de 100 km in een beschutte omgeving. Dat kwam een aantal coureurs ook goed uit, want afgelopen zaterdag hadden we nog een geaccidenteerde rit gemaakt met de nodige hoogte meters. We kozen er voor om met de wind van opzij te vertrekken. Dus zo gezegd zo gedaan en met Martin en Jo als verkenners ging het richting Bokrijk. In Kotem kwamen Jo en René op kop en ging de route via Maasmechelen naar As. Het fietspad lag bezaaid met afgewaaide takken en bladeren, waardoor er goed opgelet moest worden. Ook was het vanwege de felle windvlagen moeilijk om in het wiel te fietsen, en voor onze fotograaf nagenoeg onmogelijk om al fietsend foto's te maken.
In As kwam Michel samen met Bas op kop en fietsten we in hoog tempo via de bekende fietspaden, in een bosrijke omgeving richting Bokrijk. Het tempo (iedereen kon goed volgen) lag altijd rond de 28 km/h of hoger en dat ondanks de felle kop of zijwind. Nico hebben we echter de gehele morgen niet op kop gezien. Hij reed steeds als laatste man en wilde overzicht hebben op de met takken bezaaide fietspaden.
Na 50 km kwamen we om 10.50 uur aan bij onze pauzeplaats, restaurant het 'Koetshuis' nabij de speeltuin van Bokrijk. We namen plaats op het grote terras, want we konden hier in de zon en uit de wind zitten en bestelden koffie en vlaai. Nico vertelde nogmaals het hilarische verhaal van zijn huwelijksmis in Guttecoven. Na een pauze van een goed half uur, zijn we weer vertrokken voor onze terugreis. Nico en Martin namen de kop, en in een mooi tempo van rond de 30 km/h of hoger, fietsten we naar huis met Martin als onze wegkapitein.
De route ging veelal over bekende fietspaden door een bosrijke omgeving naar Diepenbeek en Zutendaal en de wind was nu veelvuldig in ons voordeel. Nico ging het al snel te langzaam en ging dan ook regelmatig voor de groep uit fietsen.
Nu doken er in de verte donkere wolken op en waren de wegen vanaf de FN locatie ook al nat. Maar gelukkig is ons een regenbui gespaard gebleven. Via de steile afdaling van de Duivelsberg kwamen we in Maasmechelen. Nico heeft bijna de gehele terugrit op kop gereden maar heeft zich vandaag toch voorbeeldig gedragen. Na de brug in Maasmechelen gingen Michel en Theike rechtdoor naar Stein, terwijl de overgebleven coureurs naar het veerpont van Berg a/d Maas fietsten. Om 13.15 uur waren we weer terug in Stein.
Belangrijk vandaag was, dat we ondanks de stormachtige wind een leuke rit gehad hebben.
Er waren geen lekke banden, geen ongelukken en we zijn niet nat geworden. Toch moest bij thuiskomst, de fiets gepoetst worden.
Verder was het opvallend dat we vandaag geen enkele fietsgroep zijn tegen gekomen, hoe zou dat komen???
De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg +/- 94 km.

Gr. René