Ritverslag naar Kornelimunster 6-5-2017   

Vandaag zou het volgens de weersvoorspelling prima fietsweer worden met in de middag een zomerse temperatuur van 20 Gr. Vanmorgen was het echter slechts 11 Gr. Dus stond bijna iedereen om 9.00 uur nog in het winterse clubtenue van onze sponsor Hendrix Bouw aan het vertrek. Piet was echter een uitzondering. Hij was gekleed in het zomertenue inclusief korte broek en zomertrui en vond het uiteraard niet koud. De groep bestond uit Jan, Nico, René, Theike, Piet, Ger en Martin. Nico gaf te kennen, dat hij uiterlijk 14.30 uur terug moest zijn in Stein, want het was kermis in Stein en hem was gevraagd om samen met Truus het kermisbal te openen.
Daarna kwam de vraag, waar gaan we naar toe? We waren er snel uit en het werd een rit naar Kornelimunster, waardoor we op de heenreis de matige wind op kop hadden. Met René en Piet aan de leiding ging het over de bekende wegen via Beek en Schimmert naar Hulsberg en Wijlre.
In Wittem ging René van kop af en nam Nico zijn positie naast Piet over. Vervolgens ging het naar Mechelen en vandaar binnendoor naar Vijlen. Het parcours was heuvelachtig en met de wind op kop extra zwaar. Dan fietsten we naar Vaalsbroek en namen hier met Nico en René op kop gezamenlijk de beklimmingen naar Gemmenich. Hier namen Martin en Jan de leiding over, en fietsten we via kronkelende Belgisch wegen naar Moresnet, Kelmis en Lichtenbusch. Jan was vandaag de wegkapitein, en hij bepaalde mede de te fietsen route.
Jan is al vroeg in het seizoen in goeden doen en fietst dan ook regelmatig mee op kop. Martin had vandaag ook hele goede benen en liet dat dan ook overduidelijk zien, door o.a. op de heuvels regelmatig hard op kop te fietsen, waarna hij tot de orde geroepen moest worden. Inmiddels was de temperatuur opgelopen tot 17 Gr., waardoor diverse coureurs te kampen kregen met oververhitting. Piet was in zijn zomertenue de lachende derde.
Om 11.30 uur arriveerden we bij de bakker in Kornelimunster. De zon scheen volop, maar het was door de straffe wind toch nog te koud om buiten op het terras in de zon te pauzeren. René ontdeed zich van het teveel aan kleding en ook zijn kniestukken gingen uit. Het onderwerp tijdens de pauze was de Giro, die gisteren begonnen was met een verrassende winnaar in de eerste rit. De Oostenrijkse coureur Lukas Postlberger van de Bora wielerploeg verschalkte iedereen in het bochtige aankomstcircuit en ging totaal onverwacht als eerste over de streep, de echte sprinters met een kater achterlatend.
Om 12.00 uur (Nico moest op tijd thuis zijn) gingen we via het fietspad langs het spoor weer op weg naar huis. De wind stond gunstig en met Piet aan de leiding reden we in een mooi tempo richting Aken. Piet wilde aan de rand van Aken uitkomen, dus moesten we even zoeken voordat we de juiste weg gevonden hadden.
Nu kwam Martin op kop, want hij weet hier in Aken zeer goed de weg. Met de vele verkeerslichten was het moeilijk om de groep bij elkaar te houden en er moest dan ook regelmatig gewacht worden. Via de achterkant van het Klinikum fietsten we met Martin op kop in hoog tempo naar Lemiers. Hier merkte Ger dat hij zijn fietscomputer verloren had. Samen met Piet fietsten ze terug om te kijken of ze hem terug konden vinden.
De overige coureurs gingen alleen verder. Met René en Martin op kop fietsten we via Nijswiller naar Wittem en vandaar met wisselende kopmannen op een lint naar Wijlre en Valkenburg. Hier namen we de weg naar Haasdal en daarna naar Schimmert en Beek. Nico was nog altijd heel actief en moest dan ook regelmatig tot de orde geroepen worden.
Om +/- 14.00 uur waren we weer terug in Stein.
Het was vandaag een rit (Stein-Stein) van 110 km over een geaccidenteerd parcours, vooral ook een mooie zonnige en gezellige fietsdag.
Nico was tevreden en op tijd thuis. Bovendien had hij de beentjes los gereden, hetgeen hem bij het dansen goed van pas zou komen.


Gr. René