Fietsverslag Alken 04-10-2017

Het was vanmorgen om 9.00 uur bewolkt, 11º C met een vrij harde koude wind uit de richting Zuid West. Het zou echter volgens de weersvoorspelling vanmiddag bij zonnige perioden 16º C kunnen worden.
De 7 deelnemers, waaronder Michel die na 4 weken vakantie ook weer van de partij was, waren: René, Jo, Martin, Jan, Michel, Nico en Theike. René gaf aan dat hij vandaag op tijd terug wilde zijn, en dus kozen we voor Alken.
Jan was bij afwezigheid van Piet wederom onze wegkapitein en hij bepaalde de route. We vertrokken met Nico en René op kop tegen de wind in via de brug over Maas en Kanaal naar Kotem en Boorsem en daarna ging het via het fietspad langs het kanaal richting Lanaken. Hier kwam Michel op kop en samen met Jo en later met Jan fietsten we over bekende wegen naar Gellik, Bilzen en Hoelbeek. Vervolgens ging het met wisselende kopmannen via voornamelijk binnenwegen en fietspaden naar Alken.
Ook onze fotograaf Michel was weer actief en hij probeerde op een veilige manier vanaf zijn fiets, foto's van ons te maken.
Om 11.00 uur en na 53 km waren we in het centrum van Alken en gingen we pauzeren bij een plaatselijke bakker. Er was voldoende plaats in de zaak, waardoor we met zijn allen aan een tafel konden plaatsnemen. Het duurde niet lang voordat iedereen zijn vlaai of 'Broodje Gezond' kon verorberen.
Het gesprek tijdens de pauze ging voornamelijk over de fietsvakantie van Michel maar ook over de vakantie van Martin. Hij was georganiseerd naar Oostenrijk afgereisd en had hier het boerenfeest genaamd de Alm Abtrieb bijgewoond. De Alm Abtrieb is een jaarlijks terugkerend boerenfeest tijdens de herfst, waarbij onder luit geloei van de koeien en het slaan van de koebellen, de koeien weer afdalen van de bergen naar hun stallen. Bij dit feest hoort natuurlijk ook een feesttent met elke avond live muziek van diverse orkesten. Martin had van te voren bij de Action een Lederhose kostuum gekocht voor de prijs van €6,95 en dit heeft hij 3 dagen in de feesttent aangehad. Dus dat kostuum heeft zijn geld wel opgebracht. Het bier smaakte verrukkelijk en hij heeft zich dan ook samen met Gerda uitstekend geamuseerd.

Na 45 minuten gepauzeerd te hebben, stapten we weer op de fiets maar niet voor de snelste route naar huis. Het was niet veel warmer dan vanmorgen maar de wind stond nu wel van opzij of in de rug.
Jan voerde het peloton aan en met een gunstige wind ging het ook nu weer goed vooruit. We fietsten via Wimmertingen naar Diepenbeek. Daarna ging het met wisselende kopmannen naar Bokrijk en vervolgens via de bekende wegen door het bos naar As. Nico maar ook Martin waren op de boswegen zeer actief en namen dus regelmatig de kop waarbij ze alles op een lint trokken. In As stond Nico de leiding af aan René en vandaar ging het in een mooi tempo naar Maasmechelen. Hier verliet René de groep en fietste binnendoor naar het veerpont in Berg a/d Maas.
Om 13.50 uur waren we weer terug in Stein.
De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 113 Km.
Het was vandaag een geslaagde rit over een mooi parcours.

Gr. René