Helenaveen 2-8-2017   

Vandaag op de tweede dag van augustus stonden er om 9.00 uur 12 coureurs aan het vertrek, waarvan 10 clubleden en twee gastrijders. Het was bewolkt en met 20 Gr. niet koud. De buienradar gaf echter aan dat het in het zuidelijk deel van onze provincie vanaf 11 uur zou gaan regenen, en ook de weerman van L1 (Thei Zeelen) had voorspeld, dat er hier mogelijk enkele plensbuien zouden neerdalen.
De deelnemers vandaag waren: Jan, Nico, Jos, René, Michel, Theike, Jo, Ger, Piet, Martin en de gastrijders Jacq. Q en Wiel S.. Jan had vanmorgen ook naar de buienradar gekeken en was tot de conclusie gekomen dat we vandaag, vanwege de grote kans op regen naar het Noorden moesten fietsen. Martin bracht Achel naar voren, terwijl Jacq. mededeelde dat hij reeds een rit naar Helenaveen in zijn Garmin geprogrammeerd had. Dus kozen we voor Helenaveen, waar we sinds het jaar 2013 niet meer geweest waren en Jacq. was onze wegkapitein.
Met René en Jacq. op kop ging het vervolgens in rap tempo m.b.v. de Garmin van Jacq richting Urmond en Berg a/d Maas en dan naar Obbicht, Grevenbicht, Illikhoven, Roosteren, De Laak, Stevensweert en via Maasbracht naar Wessem. Fotograaf Michel was ook nu weer heel actief om vanaf zijn fiets mooie foto's van de groep te maken. De wind stond van opzij of van achter dus ging het goed vooruit. De snelheid lag dan ook altijd tussen de 31 en 33 km/h en iedereen kon goed volgen.
Dan op naar Panheel, Grathem, Heythuysen, Roggel en Meijel. Hier reed Jo lek en moesten we even van de fiets. Vervolgens naar Helenaveen waar we na 68 km arriveerden. Er was vanmorgen onderweg geen discussie over het te volgen parcours, want de Garmin van Jacq. toverde ons een perfecte route tevoorschijn. Wel moest er veelvoudig van straat gewisseld worden, waardoor het vaak remmen en optrekken was. Het parcours was wel zo vlak als een biljartlaken en voor de meeste coureurs grotendeels toch nog onbekend terrein. Piet was bij aankomst in Helenaveen lichtelijk teleurgesteld, want hij had vanmorgen niet op kop kunnen fietsen. Jacq. en René hadden namelijk de gehele afstand van 68 km op kop gefietst en gaven deze plaats nooit af.

Het was inmiddels mooi weer geworden, de zon scheen en de temperatuur was ruim boven de 20 Gr. We namen plaats op het terras van een plaatselijk restaurant. Er was een ruim aanbod van allerlei etenswaren, maar onze coureurs bleven toch bij een (Bourgondisch) Broodje of Vlaai. Nico sprak er schande van en zei dat het niet gekker moest worden, het draait uiteindelijk toch om het fietsen en niet om het uitgebreid eten. Tijdens de pauze van drie kwartier werd er natuurlijk weer veel gezeverd over diverse onderwerpen.
Om 12.15 uur gingen we weer op pad. Piet ging onmiddellijk naar de kop en samen met Jacq. fietsten ze beiden een uur lang op kop. De route ging wederom in een hoog tempo via Grasbroek, Beringe, Egchel en Neer naar Buggenum. Hier vond Jacq. het op kop welletjes geweest en droeg zijn plaats over aan René. De wind stond nu vol op kop, en moest er door de kopmannen hard getrapt worden, om de snelheid boven de 30 km/h te houden.
Vervolgens fietsten we naar de drie Sluizen in Linne en kwamen we op wegen waar Jo goed bekend is. Jo ging dan ook korte tijd voor de groep uitfietsen. Op de sluis in Linne reed René lek en moest er gewacht worden. Met Piet als assistent en Jo als Banden Pomper (via een patroon) was het defect snel verholpen.
Vervolgens met Jacq. en René op kop naar Brachterbeek en Maasbracht.
Na de sluis kwam Jos op kop en trok daarna alles op een lint. In hoog tempo fietste Jos met de wind vol op kop naar Aasterberg, Roosteren en Grevenbicht. Daarna nam Piet op kop over en fietsten we via Obbicht binnendoor naar Nattenhoven. Hier nam René afscheid van de groep die vervolgens via Urmond terug naar Stein fietste.
Om 14.45 uur waren we weer terug in Stein De afgelegde afstand (Stein-Stein) bedroeg 135 km, en met een gemiddelde van 29,4 km/h.
Het was vandaag dan ook weer een mooie rit en waaraan de Garmin van Jacq. een grote bijdrage geleverd heeft.
Belangrijk was ook het feit dat we niet nat zijn geworden.

Gr. René