Fietsverslag Alken 29-3-2017

Het was vanmorgen om 10.00 uur bewolkt, 12 °C met een harde wind uit de richting Zuid West. Het zou echter volgens de weersvoorspelling vanmiddag bij zonnige perioden 17 °C kunnen worden. De 11 deelnemers waren: Piet, René, Jo, Martin, Jan, Michel, Jos B., Nico, Theike, Ger en gastrijder Jo P. Jan wilde er vandaag geen zware en lange rit van maken, en dus waren we er snel uit. Tegen de wind in naar Alken, waarbij Piet wederom als wegkapitein zou optreden.
We vertrokken met Piet en Martin op kop via Elsloo en de brug over Maas en Kanaal naar Kotem en daarna richting Lanaken en Eigenbilzen. Onderweg nam Piet een mooie route door het bos, met daarbij natuurlijk veel draaien en keren. In Lanaken hield Martin het kopwerk voor gezien en nam Jo P. zijn positie over. Nico hield zich rustig want de felle kopwind was niets voor hem, dus ging hij continu bij Piet in het wiel zitten. Via een grote omweg met redelijk veel vervuilde binnenwegen ging het vervolgens naar Hoelbeek. Hier reed Jo S. lek door een gat in de weg. Nadat zijn achterband gerepareerd was, bleek ook zijn voorband lek en dus moest er weer een binnenband vervangen worden. Het was ongelofelijk om te zien hoe Piet de binnen- en veldwegen in de Haspengouw kent.
Via vele van ons onbekende en glooiende weggetjes reed Piet als een echte veldheer in een strak tempo met Ger aan zijn zijde gedurende vele kilometers op kop. Onderweg trakteerde Piet ons ook nog op een onverhard weggetje door een park. Hij had geluk dat het hekwerk dat het park afsloot open stond. Verder moesten we onderweg vanwege de felle wind, goed opletten en geconcentreerd rijden om geen valpartijen te veroorzaken.
Voor onze fotograaf Michel was het ook niet makkelijk op een veilige manier foto's te maken. Ook Jo S. bleek over goede benen te beschikken en hij reed dan ook kilometers lang met Piet op kop Ook hadden we vandaag veelvuldig oponthoud door gedeeltelijk afgesloten wegen vanwege wegwerkzaamheden. Om 12.40 uur en na 62 km waren we in het centrum van Alken en gingen we pauzeren bij een plaatselijke bakker. Er was niet veel plaats in de zaak, maar uiteindelijk konden we toch met zijn allen aan twee tafels plaatsnemen. Het duurde echter lang voordat iedereen zijn vlaai of 'Broodje Gezond' kon verorberen.
Het gesprek tijdens de pauze ging voornamelijk over de Vlaamse wielerwedstrijden van de afgelopen week. Ook vertelde Nico weer eens het verhaal dat hij vroeger in de bouw toch heel hard heeft moeten werken, terwijl de oud DSM-'ers onder ons het geld met slapen verdiend hebben. Hij nam elke dag 14 sneetjes brood mee naar zijn werk en moest dan 1000 stenen per dag leggen. De oud DSM-'ers hebben volgens hem een luizen leventje gehad en krijgen ook nog eens een geweldig pensioen uitgekeerd. Hij kan er nog steeds kwaad om worden.
Na 45 minuten gepauzeerd te hebben, stapten we weer op de fiets voor de snelste route naar huis. Het was nu iets warmer en daardoor lekker fietsweer. Piet en René voerden het peloton aan en met de wind van opzij of in de rug ging het ook nu weer goed vooruit. Na enige tijd nam Ger de koppositie van René over fietsten we in hoog tempo de kortste weg naar Zutendaal. Hier stonden Piet en Ger de leiding af aan René en Nico en vandaar ging het naar Maasmechelen en daarna met Martin en Nico op kop terug naar Stein, alwaar we om 14.50 uur arriveerden. De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 106 Km. Het was vandaag een geslaagde rit over een mooi parcours, uitgezocht door onze wegkapitein Piet, die ook nog het overgrote gedeelte van de rit op kop gereden heeft.
Piet namens de groep dank hier voor.

Vanaf a.s. zaterdag verstrekken we weer om 9.00 uur.

Gr. René