Ritverslag 27-5-2017 naar Eupen

Vandaag stonden er om 9.00 uur 12 coureurs aan het vertrek, dus bijna een complete groep, alleen Wino ontbrak. De zon scheen volop en de Z/O wind was minder dan afgelopen woensdag. Het was echter bij een temperatuur van 21 Gr. al heel mooi en warm fietsweer. Vanmiddag zou het echter tropisch worden met een verwachte temperatuur van 32 C. De deelnemers waren: John, René, Nico, Jos, Jo, Ger, Theike, Michel, Piet, Martin en Jan. Frans moesten we in Geulle ophalen. Dus totaal 12 coureurs aan de start.
De route voor vandaag ging in onderling overleg naar Eupen. Jo, John en Jos gaven te kennen dat ze vanwege o.a. de voorspelde hitte, tijdig zouden afdraaien. Verder wilde iedereen de kortste route naar Eupen fietsen, om niets te hoeven missen van de televisie uitzending van de Giro. Met natuurlijk weer Piet en als metgezel Ger op kop, ging het in een rustig tempo via Elsloo en Catsop naar Geulle. Hier sloot Frans aan bij de groep. Dan via Meersen naar Geulhem en hier nam Frans de plaats aan de kop over van Ger. Bij het beklimmen van de Geulhemmerberg werd een mooi tempo aangehouden, maar toch splitste zich de groep in twee delen. Boven werd er gewacht en ging het met Nico en Piet op kop verder via Vilt naar Margraten.
Daarna kwam René op kop en het peloton bleef nu ook weer mooi bij elkaar. Daarna kwamen we op het favoriete parcours van Frans en ging het onder leiding van afwisselend Martin en René via Banholt, Terlinden en Hoogcruts naar De Plank en vervolgens met Frans op kop naar Aubel. Hier namen John, Jo, Jos en Theike afscheid van de groep en fietsten samen huiswaarts. Vervolgens gingen de acht overgebleven coureurs onder leiding van Frans op weg naar Eupen. De wind stond nu pal op kop en dat was lastig, maar Frans was in goeden doen. In de stijl van Tom Dumoulin reed Frans langdurig op kop, en voorbij Henri Chapelle afgewisseld door Piet.
In Henri Chapelle nam Piet dus de leiding over en fietsten we de korste weg naar Welkenraedt. Ger had een slecht lopend derailleur wieltje en dat maakte zo een sterk piepend geluid, dat Ger en ook de andere coureurs, zich er aan begonnen te storen. Ger stopte bij een tankstation en met enkele druppels olie was het probleem verholpen. Dan weer verder naar Eupen en om 11.15 uur waren we na 54 km al in Eupen bij Backerei Kockartz, een van onze vaste pauzeplaatsen. Vervolgens konden we hier uit de zon op het terras plaats nemen. Het gespreksthema in de pauze was het goede rijden van Tom Dumoulin in de Giro. Iedereen had wel een mening over het rijden van Tom en ook over de kansen van Tom om deze Giro te winnen. Nico was rustig en maakte melding van slechte benen.
Na de pauze hebben we om 11.50 uur onze tocht vervolgd via het centrum van Eupen richting Walhorn. Piet en ook Ger (die deze week al twee keer alleen naar Banneux gereden was) vonden het nog te vroeg om nu al naar huis te fietsen en gingen alleen verder. Met de overgebleven zes coureurs en Frans en Martin op kop vervolgden we onze weg. Het was nu al heel warm en Martin stookte het vuurtje ook nog op, door geregeld in hoog tempo er van door te gaan. Nico met zijn slechte benen vond het maar niets. Via bekende wegen en met wisselende kopmannen kwamen we in Kelmis, Moresnet en Gemmenich. We besloten nu via Vaalsbroek naar Vijlen te fietsen. Aangezien Nico het moeilijk had namen we in een laag tempo de beklimming naar Vaalsbroek. Dan klampten we aan bij een fietsgroep die hier een weekend in Limburg aan het fietsen was.
In Mechelen waren we weer alleen en fietsten nu naar Wittem. Dan ging het met wisselende kopmannen in hoog tempo naar Schin op Geul en Valkenburg. Voor enkele coureurs ging het nu te snel en werd het tempo vervolgens aangepast. Via de Stoeperd, Schimmert en Beek reden we bij een temperatuur van 32 Gr. terug naar Stein.
Het was vandaag, vooral na de pauze een heel warme tocht.
Chapeau voor de zes coureurs die deze tocht tot een goed einde gebracht hebben. De gereden afstand bedroeg ca 106 km en om 13.30 uur waren we weer terug in Stein.
Er was nu nog voldoende tijd om de verrichtingen van Tom Dumoulin op de TV te volgen.

Gr. René