Fietsverslag Alken 26-7-2017

Na een drietal regendagen was het vanmorgen om 9.00 uur droog maar bewolkt met daarbij een temperatuur van 16°C en een zwakke wind uit de richting Noord- West. Een heel verschil met de 32°C van afgelopen woensdag.
Het zou echter volgens de weersvoorspelling vanmiddag bij zonnige perioden 22°C kunnen worden. We hadden vandaag twee herintreders, namelijk Jo die wegens ziekte en na een afwezigheid van drie en een halve week weer van de partij was en Michel onze fotograaf die na een sleutelbeenbreuk op 14 juni jongstleden ook weer voor het eerst aanwezig was. Jo is nog altijd niet 100 % hersteld, maar mag van de dokter wel weer fietsen.
Beide coureurs werden dan ook hartelijk welkom geheten. Vandaag stonden er 11 deelnemers aan de start, namelijk Piet, René, Jo, Martin, Jan, Michel, Wino, Nico, Theike, Ger en gastrijder Jac. Q.
Vandaag mochten Jo en Michel kiezen welke route we gingen fietsen. Beide coureurs wilden er vandaag geen zware en lange rit van maken en dus waren we er snel uit. Jo gaf aan, dat hij zou kijken of alles goed ging en wilde bij eventuele problemen de groep eerder verlaten. De route voor vandaag ging over vlakke wegen naar het Belgische Alken en dat kwam Piet goed uit, want hij wilde op tijd thuis zijn om samen met Leny haar verjaardag te vieren.
Dus Leny ook namens onze fietsgroep van harte proficiat.

We fietsten nu tegen de wind in naar België en Piet was wederom onze wegkapitein.
Piet zou een route nemen die niet over bospaden ging, omdat die er waarschijnlijk door de regenval van de afgelopen dagen nat bijlagen. Met Piet en Ger op kop fietsten we via Elsloo en de brug over Maas en Kanaal naar Kotem en vandaar via de stoeterij van Melchior naar Lanaken. Het tempo was aangepast op ongeveer 28 km/h en dat was ook voor Jo en Michel goed te volgen. In de groep werd er bij dit tempo dan ook veel gepraat. Piet fietste een mooie route door diverse buitengebieden en dorpen, met daarbij natuurlijk weer veel draaien en keren. Na een uur fietsen gaf Ger de koppositie over aan Nico, die al langer zat aan te dringen om op kop te komen. Via Gellik, Bilzen en Hoelbeek ging het daarna via voornamelijk binnenwegen naar Kortessem.
Hier ging René, Nico op kop aflossen en gingen we op weg naar Wellen en vervolgens naar Alken. Het was ook vandaag weer mooi om te zien hoe Piet de binnen- en veldwegen in de Haspengouw kent. Via vele voor ons onbekende weggetjes reed Piet als een echte veldheer in een strak tempo met achtereenvolgens Ger, Nico of René aan zijn zijde gedurende de gehele heenreis op kop. Voor onze fotograaf Michel was het ook weer even wennen om op een veilige manier vanaf zijn fiets, foto's te maken.
Om 11.00 uur en na 54 km waren we in het centrum van Alken en gingen we pauzeren bij een plaatselijke bakker. Er was voldoende plaats in de zaak, waardoor we met zijn allen aan twee tafels konden plaatsnemen. Het duurde lang voordat iedereen zijn vlaai of 'Broodje Gezond' kon verorberen, dus duurde de pauze vandaag wat langer en dat kwam Jo goed uit want hierdoor kon hij voldoende uitrusten. De gesprekken tijdens de pauze waren heel divers en kon er ook goed gelachen worden over de 'stomme Kal' die verteld werd.
De nieuwe hond van Nico is nog altijd heel speels en wil s 'avonds, wanneer Nico bij de TV uitrust, continu met hem spelen, hetgeen Nico dan niet zo goed uitkomt.
Regelmatig krijgt de hond (als Truus het niet ziet) dan ook een kleine tik van Nico zijn pantoffel. De hond denkt echter dat dit bij het spel hoort en bijt Nico dan in de pantoffel. Inmiddels heeft Nico in 6 maanden tijd al twee paar pantoffels versleten. Hopelijk komt er binnenkort enige verbetering in dit gedrag vertelde hij.

Na 45 minuten gepauzeerd te hebben, stapten we om 12.15 uur weer op de fiets voor de snelste route naar huis. Het was nu veel warmer dan vanmorgen en dus konden de mouwstukken uit. De wind stond van opzij of in de rug, en dat was gunstig. Bij het vertrek voerden Martin en Jac. het peloton aan en met een gunstige wind ging het goed vooruit. Nico kwam al snel naar voren om Martin af te lossen en met de aanwijzingen van Piet fietsten beide coureurs naar Jesseren. Er was hier ook een stukje weg door het bos en deze weg was modderig, waardoor onze fietsen toch nog lichtelijk vuil werden. Na wederom veel draaien en keren kwamen we in Tongeren en gingen Piet en Theike op kop fietsen.
Theike had een goede dag en fietste met Piet kilometers op kop. Via Tongeren ging het daarna over de bekende wegen van de zondagmorgen ritten van de 'Dikke Stein' naar Mopertingen. Michel wilde zich ook even testen en ging een aantal kilometers voor de groep uit fietsen.
Via Gellik kwamen we via diverse veldwegen in Lanaken en hier namen Jan en Martin de leiding van het peloton. Vervolgens fietsten ze in hoog tempo, dat Jo overigens goed kon volgen, naar Herbricht, Kotem en Stein, alwaar we om 13.55 uur arriveerden.
De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 114 Km.
Het was vandaag een geslaagde rit over een mooi parcours, uitgezocht door onze wegkapitein Piet.
Hulde aan Jo en Michel die vandaag probleemloos de rit hebben volbracht.

Gr. René