Fietsverslag Sluizen 25-10-2017

Na de lage temperatuur van afgelopen weekend was het vanmorgen met 15 Gr. goed fietsweer. De weg was nog niet helemaal droog maar dat was geen belemmering voor het maken van een fietstocht. Ook de weersvooruitzichten waren volgens de buienradar duidelijk, geen regen vandaag, maar wel een harde wind uit de richting Z/W.
Dus werd op voorstel van Piet gekozen voor een rondje Sluizen. Piet, die al in winteruitrusting gekleed was met o.a. dikke gebreide handschoenen, was wederom onze gids en hij zou een mooi tempo aanhouden, waarbij we onderling ook nog wat konden kletsen.
De deelnemers waren: Jan, Nico, René, Martin, Piet, Ger, Frans, Michel en Jos. René was na twee weken afwezigheid, waarin hij van een vakantie genoten had in het land van 'Popie Jopie', ook weer van de partij.
Jo was nog afwezig, maar hij herstelt goed van een operatieve ingreep en mag daardoor enkele weken niet fietsen. Nico zei dat hij vermoeid was, en tijdens de pauze kwamen we ook te weten waar dat aan lag.
Met Piet en Ger op kop vertrokken we met flinke tegenwind via Beek en Ulestraten naar Meersen. Daarna ging het verder naar Geulhem en hier beklommen we gezamenlijk de Geulhemmerberg. Vervolgens ging het via de Tom-Tom van Piet kriskras door het Limburgse land. Via Berg en Terblijt, Sibbe, Margraten, Libeek en Mesch kwamen we in Visé en hier namen we afscheid van Ger, die alleen verder ging naar zijn geliefde Banneux. Voorbij Visé werd Piet op de kop afgelost door Martin en vervolgens door Frans en Nico. We fietsten vervolgens, ook vanwege het drukke verkeer, achter elkaar naar Bassenge. Nico nam nu tot in Sluizen en Mal de leiding, maar vlakbij onze pauzeplaats was de weg opengebroken en konden we niet door.
Na een aantal omzwervingen, waarbij we door opengebroken straten fietsten moesten we toch van de fiets. Nico vond dit niet leuk, want we liepen over smalle paadjes langs diepe gaten in de weg. Vervolgens was Jos onze gids, en hij voerde ons over een onbekend fietspad tot bij het restaurant in Sluizen waar we altijd pauzeren. Het was nu 11.40 uur en we hadden 62 km gefietst.

We namen plaats op het terras buiten het restaurant want de temperatuur was inmiddels opgelopen tot 18 Gr. Nu kwam Nico aan het woord, en hij vertelde dat hij gisteravond voor brandweerman gespeeld had in zijn eigen huis.
Wat was er aan de hand? Tijdens het koken was een afgesloten pan met daarin bakolie te warm geworden. De olie was dus veel te heet geworden en door de ophoping van damp en daardoor drukopbouw, werd de deksel van de pan met een flinke knal de lucht in geblazen. Hierdoor ontstond er een grote vuurzee in de keuken. Dankzij het moedige optreden van brandweerman Nico, die de deksel in de vlammenzee weer op de pan plaatste werden de vlammen gedoofd. Hierbij liep hij wel lichte brandwonden op aan zijn arm. Door de brandende olie waren de keukenkastjes en de wasemkap echter bedekt met een dikke laag zwarte smurrie.
Truus was door dit voorval zo geschrokken dat ze het huis verlaten heeft en met de hond is gaan wandelen om tot rust te komen. Nico heeft daardoor uren nodig gehad om e.e.a. weer schoon te maken, hetgeen hem uiteindelijk gelukt is. Nico werd door onze groep dan ook uitbundig geprezen voor deze moedige en doortastende actie.
Om 12.20 uur zijn we weer vertrokken, maar niet via de snelste weg terug naar huis. Piet en René namen de leiding Met de wind in de zij of op de rug ging het nu in een mooi tempo huiswaarts.
Piet was ook nu onze gids, en hij was vandaag weer onvermoeibaar. Hij voerde ons over veelal hoofdwegen via Ketsingen, Hoelbeek en Mopertingen naar Lanaken en vervolgens via het fietspad langs het Koning Albert Kanaal naar Maasmechelen. Hierna ging het via de brug in Kotem naar huis en waren we om 14.10 uur weer terug in Stein.
De gereden afstand bedroeg 104 km. Ook vandaag weer alle lof voor Piet. Zijn parcours kennis in het Belgische land is ongeëvenaard.
Hij heeft geen elektronische hulpmiddelen nodig, om een route fietsen, want alles staat opgeslagen in zijn eigen bolletje.
Piet namens alle coureurs bedankt.

Gr. René