Fietsverslag Dalheim 25-03-2017

Vandaag was het de eerste rit in de lente van 2017, dus worden er vanaf heden weer fietsverslagen geproduceerd. Er zijn reeds diverse oefen-ritten gefietst maar vandaag ging het officiële seizoen van start. Om 10.00 uur stonden er bij een onbewolkte hemel maar liefst 11 coureurs aan het vertrek. De zon scheen volop, de temperatuur was 11 Gr., maar er stond een krachtige N/O wind.
De deelnemers waren Piet, René, Nico, Martin, Ger, Frans, Michel, Jos, Jan, Theike en John. Afmeldingen waren er van Jo en Wino die op skivakantie is.
Aangezien er een harde N/O wind stond, werd besloten om naar Dalheim in Duitsland te fietsen, waardoor we op de heenreis de wind op kop hadden. Piet was vanmorgen onze koerskapitein en hij wist wel een mooie route. We vertrokken met Piet en Ger op kop naar Beek en daarna naar Neerbeek en Spaubeek. Hier beklommen we in het bos een steile heuvel die we normaal niet nemen. Hierdoor ontstond er bij de aanvang van de klim in een scherpe bocht naar links een opstopping en moesten diverse coureurs van de fiets. De meeste coureurs hadden namelijk de verkeerde versnelling staan. Piet werd er op geattendeerd om deze afwijkingen van het normale parcours wat vroeger aan te geven. Via binnenwegen kwamen we in Windraak en vandaar ging het naar Bingelrade en het Duitse Hillensberg. Vervolgens fietsten we geruime tijd door de Selfkant.
Samen met Ger beukte Piet kilometers lang bij een stevige zij- of kopwind hard op kop. Piet was de reisleider en hij leidde de groep feilloos over meestal Duitse binnenwegen naar ons einddoel. Meermaals ontstond er vanwege de felle wind een waaier en ging de groep op diverse plaatsen over de volle breedte van de weg fietsen. Het viel op dat onze nestor Nico (80 jaar jong maar nog zo speels als een jong veulen) zich goed uit de wind hield en niet op kop kwam.
Piet, Ger, Nico, Michel en ook Martin toonden al vroeg in het seizoen over goede benen te beschikken, dit waarschijnlijk ook door de mountainbike training van afgelopen winter. René en Frans hadden meermaals nog moeite met het tempo van de groep, maar Martin hield René dan ook regelmatig uit de wind.
Vervolgens via Koningsbosch naar Spaanshuisken. Na anderhalf uur tegen de wind op kop gefietst te hebben gaf Ger het stokje over aan Michel die soms met Piet maar ook vaak alleen de groep in hoog tempo op sleeptouw nam naar Waldfeucht. Hierna fietsten we met wisselende kopmannen verder over meestal winderige landwegen naar onze eindbestemming Dahlheim. Het laatste gedeelte van de tocht was Martin onze gids.
Om 12.45 uur en na 65 km arriveerden we op onze pauze plaats. Het was dankzij de zon, niet te koud om buiten te zitten, dus namen we plaats (uit de wind) op het terras van de 'Dalheimer Molen'. We bestelden allemaal een groot stuk Hausgemachte Streuselkuchen mit kirchen en Martin regelde de koffie die door Ger werd betaald. Om 13.25 uur gingen we met René en Jan op kop weer op pad via de Mijnweg. Na deze weg werden ze afgelost door Nico en Piet en onder aanvoering van beide coureurs ging het in hoog tempo huiswaarts. De wind stond nu in de rug en Piet (die vandaag onvermoeibaar was) was wederom onze reisleider. Via Vlodrop ging het via binnenwegen naar Montfort, Susteren Heide en Nieuwstad. Via Nieuwstadt en Guttecoven fietsten we naar de brug van Obbicht. Hier namen René en John afscheid van het peloton en ging de groep verder via Urmond naar Stein. Om 15.00 uur waren ze na 114 km weer terug in Stein.
Bij thuiskomst was de temperatuur inmiddels opgelopen tot 16 Gr., maar door de harde wind voelde het de gehele rit koud aan. Het was vandaag een leuke fietsdag, vooral ook omdat we weer met een nagenoeg complete groep gefietst hadden.

Volgende week woensdag vertrekken we weer om 10.00 uur bij Jan.

Gr. René