Fietsverslag van rit naar Brüggen 24-5-2017

Het was vanmorgen prima fietsweer met een matige Westen wind en een temperatuur van 18 Gr.
De 11 deelnemers waren Jan, René, Martin, Piet, Nico, Frans, Wino, Theike, Michel, Jos en gastrijder Jo P.
Jan had een voorstel om naar het Noorden, richting Brüggen in Duitsland te fietsen. De rit stond al geprogrammeerd in zijn Garmin en dus was Jan vandaag onze koerskapitein. Met Nico en René op kop fietsten we naar het veerpont in Berg a/d Maas en vandaar via het fietspad langs de Maas naar Maaseik. De wind stond op de zij maar Nico had goede benen en wilde een vroege ontsnapping op touw zetten, maar de andere coureurs lieten zich niet uit de tent lokken. Via een nieuwe route langs de rand van Aldeneik kwamen we weer op onze bekende weg naar Ophoven. René had onlangs een nieuwe aangelegde weg ontdekt aan de buitenkant van Geistingen. Door op het verhoogde fietspad te fietsen had je een heel mooi uitzicht over de Maasplassen. Via Kessenich kwamen we vervolgens in Thorn. Nu moesten we over een kasseienweg fietsen die iets omhoog liep. René stond de kop af aan Jan, want hij was hier met afstand de beste coureur en nam dan ook een 20 tal meter voorsprong. Vervolgens nam Jan met Nico de leiding en ging het goed vooruit.
Jan toonde vandaag weer een goede vorm, zoals we die de afgelopen weken van hem gewend zijn. Ook Frans liet zien dat hij na een mindere periode, momenteel weer hard kan fietsen. Via Panheel, Heel, Beegden en Buggenum kwamen we met beurtelings Nico, Jan, Frans of Theike aan de leiding, aan bij het veerpont in Kessel. We moesten hier even wachten want het pont lag aan de overkant. Vervolgens was Jan weer onze gids en m.b.v. de Garmin fietsten we met veelvuldig Nico op kop, naar Reuver en vervolgens naar een voormalig militair oefenterrein in Duitsland. In het begin moesten we een voor een door een hek, en was het wegdek slecht, hetgeen Nico niet zo leuk vond.
Verder moesten we in het domein midden door een kudde schapen fietsen die daar aan het grazen waren en ook over de rijweg liepen. Bij het verlaten van het terrein moesten we weer door een grote ijzeren draaipoort. Dan op naar Brüggen en hier was Jan weer onze gids en hij bracht de groep feilloos naar ons pauze adres de 'Alte Brüggener Mühle'.
Om 11.30 uur zijn we hier geland en konden in de zon op het terras plaatsnemen. De serveerster was echter niet erg vriendelijk, en ze had ook geen vlaai of een broodje gezond in de aanbieding. Als alternatief waren er wel wafels te krijgen. Enkele coureurs bestelden als troost maar een wafel die er naderhand bijzonder goed uitzag. De wafel was namelijk voorzien van kersen, slagroom en ijs, dus een echte caloriebom. Tijdens de pauze ging het ook over de prestaties van Tom Dumoulin in de Giro en voornamelijk over de 'Poep Pauze' van Tom.
Verder werden er (ook door Nico) nog enkele moppen verteld.
Door Martin werd Nico er op gewezen, dat hij als bouwvakker zeker weten de kantjes eraf gelopen had, want anders kon hij nu op 80 jarige leeftijd niet zo hard fietsen. Om 12.15 uur zijn we weer vertrokken voor de kortste route naar Stein. De stevige wind, die behoorlijk was aangetrokken stond nu op kop of op de zij. Jan ging samen met Nico aan de leiding, richting Roermond. Na een aantal kilometers kwam Jo P. op kop en samen met Piet fietsten ze beiden kop over kop met hoge snelheid, via o.a. het Meinweggebied naar Herkenbosch. Vaker ging het te hard en moesten ze tot de orde geroepen worden. Piet was nu onze koerskapitein en hij bepaalde de route. Via Vlodrop, Posterholt en Montfort ging het meestal over binnenwegen naar Susterderheide. Hier nam René de kop over van Jo P., en samen met Piet reden we nu in een mooi tempo via Nieuwstadt naar Limbricht, Guttecoven en Graetheide. Hier nam René afscheid en fietste via de brug van Obbicht naar huis. De rest van de groep vervolgde zijn weg via Urmond naar Stein.
Om 14.30 uur waren we na 135 km weer terug in Stein.
Het was vandaag een snelle rit, die met een gemiddelde van 29,3 km/h werd afgelegd.
Op de heenweg was Nico de beste coureur, terwijl op de terugweg Piet en Jo P. onvermoeibaar waren en daardoor deze middag dan ook de beste coureurs van het peloton waren.
Piet wordt al genoemd als de nieuwe Jos H.

Gr. René