Fietsverslag Einruhr aan de Ruhrsee  

Vandaag was het prima fietsweer, reeds 20 Gr. bij het vertrek en een lichte Z/O wind met volop zon, dus een echte mooie zomerdag.
Er stonden dan ook 9 coureurs aan het vertrek. Martin had vorige week reeds via de mail kenbaar gemaakt dat hij vandaag naar Simonskall wilde fietsen, een plaats in de Eifel waar we misschien al 8 jaar niet meer geweest waren.
Dit ook vanwege de afstand die er dan gefietst moet worden. Jan gaf aan dat hij graag de gehele rit was meegegaan, maar door privé omstandigheden op tijd thuis moest zijn. Dus zou hij onderweg de groep verlaten. Dat was een tegenvaller, want Jan is de coureur die vanwege zijn grote kennis van het wegennet in de Duitse Eifel meestal onze navigator is.
Martin had zich reeds een week lang voorbereid op deze tocht. Hij was verschillende keren bij de masseur geweest en thuis had hij alleen maar met de voetjes omhoog gelegen, terwijl hij zijn benen dagelijks diverse keren had ingesmeerd om ze soepel te houden. Michel stond bij het vertrek ook in de belangstelling van de groep want hij was namelijk uitgerust met een splinternieuw courstenue van de wielerploeg Cannondale. Het gifgroene pak was dan ook mooi om te zien. Piet stond met zijn reserve fiets aan het vertrek, want zijn wedstrijdfiets was in reparatie.
De aanwezige coureurs waren: Jan, Martin, Michel, Rene, Piet, Jo, Ger, Theike en gastrijder Roger Moors. Met Piet en Roger op kop ging het in een mooi tempo via Beek en Schimmert naar Valkenburg en vervolgens via Schin op Geul en Wijlre naar Wittem. Dan via Wahlwiller en Lemiers naar Holset en Vaalsbroek. Hier namen we de beklimming naar Gemmenich en werden Piet en Roger op kop afgelost door René en Jo. Daarna fietsten we onze bekende route naar Kornelimunster, waarbij Jan en daarna Michel samen met René op kop fietsten. In Sief verlieten Jan en Ger de groep en gingen vervolgens alleen verder op weg naar huis. Nu ging het richting Roth en waren we aangewezen op de parcours kennis van Piet en Martin.
Via een lange licht oplopende weg door een bos kwamen we via een geaccidenteerde route in Lammersdorf. Martin was nu zeer actief, liet zien dat hij goede benen had en reed dan ook veelvuldig op kop van de groep Toch ging het wat de route naar Simonskall betrof helemaal mis. We kwamen namelijk na een kilometerslange afdaling uit bij het dorpje Einuhr aan de Ruhrsee. We hadden de parcours kennis van Jan node gemist. Het was nu inmiddels 12.45 uur en hadden trek om wat te eten. Er waren hier genoeg pauzeplekken en namen dus plaats op het terras van een restaurant.
Het plaatsje was heel toeristisch en het terras was dan ook flink bezet met vakantievierende 50 plussers. Het was er bij een temperatuur van 25 Gr. goed toeven. Er waren hier geen broodjes te krijgen, maar Kuchen was er in vele soorten. Dan kwam de vraag hoe fietsen we naar huis. Piet had wel een idee, maar dan moesten we de weg naar de stuw in Eupen zien te vinden.
Om 13.30 uur zijn we weer vertrokken en moesten we onmiddellijk 7 km bergop fietsen om uit het gat van de Ruhrsee te komen. We fietsten ons eigen tempo, waarbij Michel met RenĂ© en Roger in zijn wiel, als eerste boven kwam. Boven op de beklimming werd de GPS van Michel geraadpleegd omdat Piet niet meer zeker was van de juiste route. Dan op weg naar Simmerrath en Konzen. We reden nu op wegen die onbekend waren voor Martin en ook Piet had moeite om zich te oriënteren. Via diverse pogingen om de juiste weg te vinden en met veel heen en weer fietsen heeft de GPS van Michel uiteindelijk de oplossing gebracht en kwamen we op de weg die Piet in gedachten had. We hebben zeker een uur vertraging opgelopen door het gezoek om de juiste weg te vinden We fietsten nu kilometers lang via een afdaling door het bos naar de stuw van Eupen.
Het was inmiddels 15.30 uur toen we in centrum Eupen aankwamen. Hier hebben we even gestopt om het thuisfront te bellen en water in te slaan, want het was behoorlijk warm geworden en onze drinkbussen waren leeg. Dan via de kortste weg terug naar huis. Martin nam de kop en ging het in hoog tempo naar Membach en Baelen. Op de beklimmingen was Michel de beste en reed hier dan ook continue op kop. Nabij Henri Chapelle reed Michel lek en moest er gewacht worden. Nu nam Roger de kop en reed hij kilometers lang in hoog tempo via de bekende route naar De Plank en Margraten. Vervolgens fietsten we met wisselende kopmannen via Valkenburg naar Haasdal. Na de beklimming kwam Theike op kop. Hij had blijkbaar nog wat in de tank en had vandaag zuinig gereden. Theike reed tot in Beek op kop en nam hier afscheid van de groep.
Om 17.30 uur waren we weer terug in Stein.
Het was vandaag een rit (Stein-Stein) van 180 km over een geaccidenteerd parcours met 1750 hoogtemeters.
Een prachtige fietstocht die onder prima weersomstandigheden werd afgelegd.
Als groep hebben we vandaag goed samen gereden, maar het was, mede door het zoeken naar de juiste route, wel een lange dag.

Groetjes, René