Rit naar Herve 22-7-2017   

Vandaag 10 man aan het vertrek.
De deelnemers waren: Jan, Martin, René, Wino, Nico, Piet, Theike, Ger, Jos en gastrijder Jack Q. Het was vandaag prima fietsweer, licht bewolkt met geregeld zon en bij het vertrek al 21 Gr. Piet werd aangewezen als wegkapitein en kon zodoende de route bepalen. Piet had gisteren nog in de Voer gefietst en ontdekt, dat er diverse bakkers op onze vaste pauzeplaatsen vanwege vakantie gesloten hadden. Dus stelde Piet voor, om dan maar via een omweg naar Herve te fietsen.
Piet wilde vandaag op tijd thuis zijn, aangezien hij een crematie moest bijwonen.
Dus met Piet en Martin op kop ging het vervolgens via Beek en het fietspad achter het vliegveld naar Meersen. De wind stond van voor en op de Kruisberg in Meersen werd Martin op kop afgelost door René. Dan via de weg achter De Geuselt naar Scharn en dan naar de Molenweg. In Gronsveld verlieten we de Molenweg en fietsten we via Oost Maarland naar Eijsden.
Er werd in tweetallen gereden en dat in een tempo dat iedereen goed kon volgen. In Oost Maarland kwam Ger op kop, omdat hij wat met Piet wilde bespreken. Buiten Eijsden passeerde ons de groep 'Schepers' uit Stein. Ze reden niet zo snel, dus sloten we hier enkele kilometers bij aan.
Nu fietsten we naar Visé, en onderweg was er een weg afgesloten, maar Piet wist via een stalen brug over een Maasarm en een ganzen pad toch weer op het fietspad langs de Maas naar Argenteau uit te komen. Hier volgde de eerste grote beklimming van de dag.
Er waren op deze helling geen aanvallers en dus ging het gezamenlijk naar Tembleur. Alleen Nico (die volgens zijn zeggen) nog altijd niet 100% is, ging weer eens voor de groep uitfietsen. Dan met Piet en wisselende medekopmannen op weg naar Blegny en Saive. Het parcours was nu heel geaccidenteerd en het ging op en af. In Saive namen we in een aangepast tempo een lange beklimming, maar Nico ging het niet snel genoeg en ging wederom vooruit fietsen echter Jos ging hem terughalen. Dan via Soumagne en Jose naar Herve.
Hier nam Ger afscheid en vervolgde zijn weg naar Banneux. Om 11.45 uur kwamen we na 65 km aan bij onze vaste pauzeplaats op de rotonde in Herve. Deze locatie was gelukkig open, want we hadden allen zin in cola en een broodje gezond of gebak. De gesprekken tijdens de pauze gingen o.a. over de Tour de France en het team van Sunweb dat het zo goed gedaan heeft met 4 etappewinsten en de Groene en de Bergtrui.
Wino zijn geheim is ook ontrafeld, hij wordt namelijk voor het eerst OPA!. Hij vertelde dat hij er dag en nacht mee bezig is. Hij heeft al diverse winkels bezocht met baby artikelen, want als toekomstige Opa wil hij graag zijn bijdrage leveren.
Het sponseren van de kinderwagen en de babykamer heeft dan ook zijn grootste prioriteit. Tevens heeft hij al kaarten gereserveerd voor de 9 maanden beurs in Utrecht alwaar de laatste Baby trends getoond worden. Ook heeft hij zich reeds geabonneerd op het tijdschriften 'Opa's van nu' en het 'Meerlingen magazine'. Je kan er beter maar op tijd mee beginnen om je in te leven is zijn devies.
Om 12.15 uur gingen we weer op pad en Piet was wederom onze gids. Hij nam nu niet de bekende weg naar Dalhem, maar hij schotelde ons een parcours voor dat we voor een deel nog niet eerder gefietst hadden. Het begon met een lange en heel steile afdaling van 18% op een smalle landweg en daarna via deels onbekende wegen met lange beklimmingen en afdalingen naar Dalhem. Dan met wisselende kopmannen (waarbij Nico veelvuldig aan het front verscheen) met de wind in de rug naar Warsage en s 'Gravenvoeren.
In Mesch wilde Piet nog een extra beklimming nemen, maar de helft van de coureurs vond dat geen goed idee, dus fietsten we weer naar de Molenweg. Hier ging het hard, want René ging op jacht naar Nico die vooruit fietste. Via Rijckholt kwamen beide coureurs met voorsprong in Gronsveld, waar gewacht werd.
Gezamenlijk fietsten we nu in hoog tempo met wisselend Jack of René op kop naar Rotem en vandaar via de bekende wegen naar Oud Geulle. Hier vonden de meeste coureurs het welletjes en werd er in een aangepast tempo teruggefietst naar Stein.
Om 14.00 uur waren we na 114 km weer terug in Stein.
Het was weer een mooie fietsdag onder prima weersomstandigheden.
Om 14.00 uur hebben we Piet (keurig op tijd) in Stein afgeleverd.

Gr. René