Ritverslag 21-6-2017 naar Dalheim

Vandaag was het de langste dag en het begin van de zomer, dus vanaf nu gaan de dagen jammer genoeg ook weer korten.
De hele week is het weer al tropisch, dus ook vandaag zou de temperatuur wederom de 32 Gr. gaan bereiken. Om 9.00 uur stonden er bij een onbewolkte hemel 9 coureurs aan het vertrek. De zon scheen volop en de temperatuur was al 20 Gr. Ook stond er een matige N/O wind.
De deelnemers waren Piet, René, Wino, Martin, Ger, Frans, Jo, Jos en gastrijder Jacques Q.
Afmeldingen waren er van Nico, Theike, Jan en Michel. Aangezien er een matige N/O wind stond, en de temperatuur zou oplopen tot boven de 30 Gr. werd besloten om vandaag een vlakke rit te fietsen naar Dalheim in Duitsland, waardoor we op de heenreis de wind op kop hadden. Piet was vanmorgen onze koerskapitein en hij wist wel een mooie route.
We vertrokken met Piet en Martin op kop naar Beek. Hier waren we Wino kwijt en moest er even gewacht worden. Daarna met Piet en René als gangmakers naar Neerbeek en Spaubeek. Vervolgens nam Piet een mooie route door het veld richting Munstergeleen en Windraak. Hier wachtte ons een verrassing en beklommen we een tweetal hellingen, waar ikzelf nog nooit geweest was.
Dan via Doenrade en Bingelrade naar Merkelbeek. Hier zagen we de feestweide van het schuttersfeest OLS dat over anderhalve week gehouden wordt. Dan verder via Schinveld naar Duitsland en fietsten we via de neutrale weg naar Koningsbosch. Hier gaf René, na dik een uur tegen de wind in, op kop gereden te hebben het stokje over aan Ger. Samen met Piet reden beide coureurs nu naar Spaanshuisken en Waldfeucht. Dan naar Karken en via Etsberg naar de Meinweg en als eindbestemming Dahlheim. De gehele tocht was Piet onze gids en dat heeft hij weer voortreffelijk gedaan. Hij nam veelvuldig wegen waar we in de schaduw konden fietsen.
Om 11.30 uur en na 65 km arriveerden we bij onze pauze plaats.
Het was dankzij de felle zon, niet aangenaam om in de zon te zitten, dus namen we op het terras van de 'Dalheimer Molen', plaats in de schaduw van de aanwezige bomen. We bestelden bijna allemaal een groot stuk Hausgemachte Streuselkuchen mit kirchen en een cola. Piet en Jacques gingen voor de wafel met ijs, slagroom en kersen. Het was weer bijzonder gezellig tijdens de pauze en uiteraard is er weer veel 'Stomme Kal' verteld. Toen we met een viertal coureurs naar de WC gingen stond er ook een hoog bejaarde man een poging te doen om in het urinoir te plassen. Hij had zijn broek los gemaakt en hield deze met een hand stevig vast. Martin en Wino gingen naast hem plassen en vervolgens liet Martin een heel harde scheet.
De bejaarde man schrok zo erg dat hij zijn broek en onderbroek losliet. Vervolgens vielen deze broeken omlaag tot op zijn enkels en dus stond hij in zijn blote kont voor het urinoir.
Jos en ik stonden er achter en hebben zitten schateren van de lach. Om 12.10 uur gingen we met Jos en Jacques op kop via de Mijnweg weer op pad. Bij het begin van deze weg wachtte ons een verrassing. Jan was ons tegemoet gekomen en stond langs de kant van de weg te zwaaien.
Hij was om 10.30 uur in Stein vertrokken voor de korste weg naar Dahlheim. Jan sloot bij ons aan en onder aanvoering van Jos en Jacques ging het in hoog tempo huiswaarts. De wind stond nu in de rug en Piet was wederom onze reisleider. Via Vlodrop ging het over binnenwegen met veel schaduw via Paarlo, 't Reutje, Montfort, Pey en Susteren Heide naar Nieuwstad. Hier werden Jos en Jacques afgelost door René en Ger en verliet Piet de groep. Vervolgens fietsten we via het Limbrichter bos en Guttecoven naar de brug van Obbicht. Hier namen we de binnenweg naar Nattenhoven, en brachten zo René tot aan de deur van zijn huis. Vervolgens fietste de groep via Berg a/d Maas en Urmond terug naar Stein. Om 13.50 uur waren ze na 109 km weer terug in Stein.
Bij thuiskomst was de temperatuur inmiddels opgelopen tot 32 Gr.
Het was vandaag een leuke fietsdag, waarbij we door de goede keuze van het parcours (o.a. veel schaduw) niet veel last gehad hebben van de tropische hitte.

Gr. René