Fietsverslag Alken 20-5-2017

Het was vanmorgen om 9.00 uur bewolkt, 11 graden met een vrij harde koude wind uit de richting Zuid West.
Het zou echter volgens de weersvoorspelling vanmiddag bij zonnige perioden 17 graden kunnen worden. De 11 deelnemers waren: Piet, René, Jo, Martin, Jan, Frans Michel, John, Nico, Theike en Ger.
Na de tropische dag van afgelopen woensdag was het nu koud en de meeste coureurs hadden zich hierop gekleed. Piet had het niet koud, en was als enigste in zomertenue. Een aantal coureurs wilden er vandaag geen zware en lange rit van maken en dus waren we er snel uit.
Michel gaf aan dat hij uiterlijk om 14.00 uur terug wilde zijn. Op voorstel van Martin fietsten we nu tegen de wind in naar Alken, waarbij Piet wederom als wegkapitein zou optreden. We vertrokken met Piet en Ger op kop via Elsloo en de brug over Maas en Kanaal naar Kotem. Hier reed Piet een extra rondje Kotem langs de Maas en daarna ging het richting Lanaken.
Onderweg nam Piet een mooie route door het bos, met daarbij natuurlijk veel draaien en keren. Na een kilometer of tien hield Ger het kopwerk voor gezien en nam Martin zijn positie over.
Nico hield zich voorlopig rustig en keek vanwege de felle kopwind de kat uit de boom. Dus ging hij continu bij Piet in het wiel zitten. Dat is hij gewend van de wekelijkse ritten met Truus, waarbij zij namelijk als zijn gangmaker optreedt. Piet was vandaag weer onze navigator en via Lanaken, Gellik, Bilzen, Hoelbeek en Romershoven ging het daarna via voornamelijk binnenwegen naar Alken. Het was ook vandaag weer ongelofelijk om te zien hoe Piet de binnen- en veldwegen in de Haspengouw kent. Via vele voor ons onbekende weggetjes reed Piet als een echte veldheer in een strak tempo met achtereenvolgens Martin, René of Nico aan zijn zijde gedurende de gehele heenreis op kop. Verder moesten we onderweg vanwege de felle wind, goed opletten en geconcentreerd rijden om geen valpartijen te veroorzaken. Voor onze fotograaf Michel was het ook niet makkelijk om op een veilige manier foto's te maken.
Nico bleek ook vandaag weer over goede benen te beschikken en hij reed het laatste uur dan ook kilometers lang met Piet op kop. Om 11.30 uur en na 63 km waren we in het centrum van Alken en gingen we pauzeren bij een plaatselijke bakker. Er was voldoende plaats in de zaak, waardoor we met zijn allen aan twee tafels konden plaatsnemen. Het duurde niet lang voordat iedereen zijn vlaai of 'Broodje Gezond' kon verorberen, dus duurde de pauze niet lang en dit kwam Michel goed uit want hij moest op tijd thuis zijn. Het gesprek tijdens de pauze ging voornamelijk over de Giro en de Nederlandse troef Tom Dumoulin. Na 30 minuten gepauzeerd te hebben, stapten we weer op de fiets voor de snelste route naar huis. Het was niet veel warmer dan vanmorgen maar de wind stond nu wel van opzij of in de rug. Piet voerde het peloton aan en met een gunstige wind ging het ook nu weer goed vooruit.
Piet trok vervolgens alles op een lint en door het draaien en keren en het hoge tempo dat Piet ontwikkelde, was het achter in de groep moeilijk fietsen. Na enige tijd werd hij dan ook teruggefloten om het wat rustiger aan te doen. In Diepenbeek kwam Nico naar voren en ging samen met Piet op kop fietsen.
Vervolgens fietsten we in hoog tempo naar Zutendaal en hier kwam Jan samen met René aan de leiding. Jan was in goeden doen en moest diverse keren gemaand worden om het hoge tempo dat hij ontwikkelde een beetje te minderen. Nico was echter zeer actief en nam na een tijd de koppositie weer over. In Maasmechelen stond Nico de leiding af aan René en vandaar ging het in hoog tempo naar Kotem en Stein, alwaar we om 13.50 uur arriveerden.
De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 119 Km.
Het was vandaag een geslaagde rit over een mooi parcours, uitgezocht door onze wegkapitein Piet. Hij was ook vandaag weer de beste coureur in course en heeft het overgrote gedeelte van de rit op kop gereden.
Piet namens de groep dank hier voor.

Gr. René